Konvencija Vijeća Europe o sigurnosti na sportskim natjecanjima

Danas je na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama

Danas je na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

Republika Hrvatska je, na temelju pristupa od 27. siječnja 1993. g., stranka Europske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledatelja na športskim priredbama, posebice na nogometnim utakmicama (Konvencija br. 120). U okviru Vijeća Europe, s ciljem unaprjeđenja sigurnosti i poticanja zaštićenog i prijateljskog okruženja na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama, ocijenjeno je potrebnim pristupiti revidiranju Konvencije br. 120. Konvencija Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama sastavljena je i otvorena za potpisivanje 03. srpnja 2016.g. u Saint-Denisu, državama članicama Vijeća Europe, državama strankama Europske kulturne konvencije te svakoj državi nečlanici Vijeća Europe koja je pristupila Konvenciji br. 120 prije 03. srpnja 2016.g. Stupila je na snagu, u skladu sa svojim odredbama 01. studenog 2017.g. nakon što su tri države članice Vijeća Europe izrazile svoj pristanak biti njome vezane (Francuska, Monako i Poljska).

Na sjednici Vlade ministar Božinović istaknuo je kako je cilj Konvencije Vijeća Europe unaprijediti sigurnost i zaštitu te zajamčiti i poticati sigurno okruženje na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama kroz međunarodnu suradnju, kao i suradnju i komunikaciju između svih sudionika, te sprječavanje i sankcioniranje kažnjivih ponašanja.

Konvencijom se između ostalog, propisuje osnivanje ili imenovanje Nacionalne informacijske točke za nogomet unutar policije kao izravne i jedinstvene kontaktne točke za razmjenu općih informacija u vezi s nogometnim utakmicama međunarodnog značaja koja će, između ostalog, olakšavati, koordinirati ili organizirati provedbu međunarodne policijske suradnje u vezi s nogometnim utakmicama. Naime, obzirom da Konvencijom br. 120 osnivanje iste nije bilo propisano a pokazalo se iznimno učinkovito u zemljama članicama EU koje su bile obvezne istu osnovati,  ukazala se potreba za osnivanjem i u zemljama članicama Vijeća Europe.

Ministar Božinović je dodao kako Hrvatska  ima Nacionalnu informacijsku točku unutar Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije ustrojenu od 1. kolovoza 2006. godine putem koje razmjenjuje sve informacije na međunarodnoj razini vezano uz provedbu mjera sigurnosti na svim sportskim natjecanjima. Istaknuo je i kako se Konvencijom propisuje osnivanje Odbora za sigurnost i zaštitu na sportskom priredbama, a u kojem države članice zastupa jedan ili više delegata, odnosno predstavnici nacionalnih institucija nadležnih za sport i predstavnik Nacionalne informacijske točke za nogomet.

Konvencijom se potiču sve nacionalne institucije te sudionici uključeni u organizaciju nogometnih utakmica i drugih sportskih priredbi da vodeći računa o dobrim praksama međusobno surađuju osobito u pogledu procjene rizika na mjestima održavanja sportskih natjecanja i okupljanja navijača, poticanju dijaloga svih sudionika sportskih natjecanja, sudjelovanja u obrazovnim projektima, te jačanju međusobnog poštivanja i razumijevanja, posebno između navijača, sportskih klubova i udruga, kao i agencija odgovornih za sigurnost i zaštitu. Kroz provedbu policijskih strategija i operacija potiče se prihvaćanje međunarodnog iskustva i dobrih praksi.

Ministar Božinović naglasio je kako će Republika Hrvatska kao stranka Konvencije Vijeća Europe kvalitetnije i u skladu s najboljom europskom praksom nastaviti i dalje poduzimati mjere za sprječavanje nereda, a time omogućiti i gledateljima i drugim sudionicima sigurno i neometano prisustvovanje nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama. Dodao je kako primjena Konvencije Vijeća Europe ne zahtjeva dodatna financijska sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske niti donošenje novih ili izmjenu postojećih propisa, međutim kako je riječ o međunarodnom ugovoru političke naravi, Konvencija podliježe potvrđivanju u skladu s člankom 18. Zakona o sklapanju i potvrđivanju međunarodnih ugovora.

Predmetnom Odlukom iznose se elementi ocjene stanja, relevantni pravni kontekst i osnovni statusni podaci vezani uz Konvenciju Vijeća Europe, navode se bitni elementi i prihvaća se tekst Konvencije Vijeća Europe.



Pisane vijesti