Posjet albanskog ministra unutarnjih poslova MUP-u RH

Neka pitanja koja su transnacionalnog karaktera mogu se učinkovito rješavati samo u suradnji sa drugima, u suradnji sa susjedima i u međunarodnoj suradnji, i to je politika i prioritet Ministarstva unutarnjih poslova, koji vrlo jasno i transparentno komuniciramo i prema našim partnerima, ali i prema javnosti. – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, tijekom današnjeg susreta s ministrom unutarnjih poslova Republike Albanije, Fatmirom Xhafajem. 

Foto: MUP 

Neka pitanja koja su transnacionalnog karaktera mogu se učinkovito rješavati samo u suradnji sa drugima, u suradnji sa susjedima i u međunarodnoj suradnji, i to je politika i prioritet Ministarstva unutarnjih poslova, koji vrlo jasno i transparentno komuniciramo i prema našim partnerima, ali i prema javnosti – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, tijekom današnjeg susreta s ministrom unutarnjih poslova Republike Albanije, Fatmirom Xhafajem, kojega je nazvao nastavkom naših intenzivnih međunarodnih aktivnosti, u sklopu kojih su nam u posljednjih nekoliko tjedana, ako izdvojimo samo susjedne zemlje, u posjetu bili ministri iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Sam bilateralni susret, tijekom kojega su vodili otvoren i iskren razgovor o svim bitnim i aktualnim pitanjima koja direktno utječu na sigurnost čitave regije, a time i cijele Europske unije, od pitanja ilegalnih migracija i migrantske krize, pa sve do proširenja Europske unije, oba su ministra ocijenila vrlo uspješnim i plodonosnim, kao uostalom i suradnju dviju država, koja je tradicionalno dobra i prijateljska, bez otvorenih pitanja i sa vrlo visokom razinom suradnje na svim zajedničkim područjima.

U tom kontekstu, albanski je ministar istaknuo kako su odnosi sa Hrvatskom izvrsni, što ne čudi jer naše dvije države povezuje zajednička povijest, tijekom koje je Albanija uvijek dobivala podršku i pomoć od Hrvatske na svim razinama i po svim pitanjima, uključujući i na putu europske i euroatlantske integracije. Predstavnici Republike Hrvatske pomažu u policijskoj i pravosudnoj reformi koje moja zemlja provodi. Hrvatska je za nas bila i ostat će putokaz kako i na koji način uspješno savladati  integracijski putevi – rekao je ministar Xhafaj, zaključno istaknuvši kako je tijekom sastanka obavijestio hrvatskog kolegu što Albanija poduzima po pitanju migrantske krize i otvaranju pregovora o članstvo u Europskoj uniji, ali da nastojanja naših dviju zemalja nisu dovoljna kada je u pitanju migrantska kriza i stoga je vrlo važno da Europska unija pomogne kako bi se Albanija mogla na najbolji način nositi s ovim izazovom.

Upravo najveći dio sastanka, nadovezao se i ministar Božinović, posvećen je ilegalnim migracijama, pitanju koje na razini EU-a zaokuplja gotovo sve, ne samo ministre unutarnjih poslova, već i najviše  predsjednike država i vlada. Već prije pola godine pretpostavili smo mogućnost pojačanih migracijskih kretanja te smo vrlo brzo počeli to pitanje komunicirati s europskim institucijama, ali i državama jugoistočne Europe koje su naši partneri, i to kako bismo ojačali s jedne strane zaštitu europskih granica, a s druge strane, upravo u ovom području ojačali i perspektivu država koje su kandidati za članstvo u EU, kazao je hrvatski ministar unutarnjih poslova. Naglasio je da Hrvatska pruža kontinuiranu podršku Albaniji, te da na nju može računati i kada je u pitanju njezina ambicija da otvori pregovore o članstvu s Europskom unijom. U tom joj smislu, nastavio je ministar Božinović, želimo pomoći i po pitanju suočavanja s ilegalnim migracijama, te pozdravljam što je Albanija dovršila pregovore s Frontexom o statusnom sporazumu koji će omogućiti razmještaj Frontexovih službenika na granicama, što je važan korak i u kontekstu proširenja EU-a, s obzirom da nova Strategija proširenja definira šest prioritetnih područja, od kojih se jedno odnosi upravo na sigurnost i migracije.

Ministar Božinović istaknuo je da je i policijska suradnja dviju država jednako uspješna. Albanska i hrvatska policija surađuju u gotovo svim policijskim sektorima i poslovima, s naglaskom na prekograničnim izazovima, kao što je borba protiv organiziranog kriminala, rekao je Božinović, podsjetivši na nedavno održan sastanak s glavnim državnim odvjetnikom SAD-a, na kojem su bili svi državni odvjetnici i šefovi policija regije. Također je spomenuo kako je i MUP RH ojačao kontakte s Frontexom, u smislu mogućnosti korištenja smještajno-obučnog centra „Spačva“ za obuke i vježbe o nadzoru granica koje Hrvatska i Frontex namjeravaju organizirati za države jugoistočne Europe, što je na otvorenju tog Centra i najavljeno. U skladu s Uredbom o europskoj graničnoj i obalnoj straži Hrvatska je s Frontexom zaključila Memorandum o razumijevanju o prihvaćanu jednog časnika za vezu koji bi pratio  stanje u ovom dijelu Europe, odnosno bio zadužen za Sloveniju, Mađarsku, Rumunjsku i Hrvatsku s ciljem dobivanja cjelovitije slike o razvoju događaja na granicama u realnom vremenu, čijem će stvaranju dodatno pomoći i zrakoplov za izviđanje, kojega je Frontex ponudo Hrvatskoj. 

Hrvatska unutar europskih institucija čini sve kako bi Europska unija dodatno pomogla granične službe država u regiji, pa tako i Albanije, od kojih se očekuje da ojačaju kapacitete svojih graničnih policija, smještajne kapacitete i prihvatne centre, i u onom dijelu u kojem to još nije učinjeno usklade svoja zakonodavstva u području migracija, međunarodne zaštite, vizne politike i zaštite granica s pravnom stečevinom Europske unije, zaključio je ministar Božinović.    



Pisane vijesti