U Novom Marofu održan I. Sajam sigurnosti i prevencije

U aktivnosti sajma bile su uključene sve ustrojstvene jedinice Policijske uprave varaždinske kao i pojedine specijalizirane jedinice Ministarstva unutarnjih poslova

Foto: MUP

U petak, 8. lipnja, u Novom Marofu je održan I. Sajam sigurnosti i prevencije. Naime, Policijska uprava varaždinska je po prvi puta, u suradnji s  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije,  Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Novog Marofa i Ravnateljstvom policije, organizirala ovakav sajam.

U aktivnosti sajma bile su uključene sve ustrojstvene jedinice Policijske uprave varaždinske kao i pojedine specijalizirane jedinice Ministarstva unutarnjih poslova: Služba prevencije Ravnateljstva policije, tim Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Policijska škola „Josip Jović“, Zrakoplovna jedinica Specijalne policije i Protueksplozijska služba. Također, u aktivnostima na sajmu sudjelovali su i policijski službenici Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske, međimurske i koprivničko-križevačke.

Pored njih, angažirani su i umirovljeni policijski službenici, branitelji Domovinskog rata te Ministarstvo obrane kao značajan dio sigurnosnog sustava koji djeluje u aktivnostima prevencije i reagiranja u slučajevima prirodnih ili tehnoloških nesreća.

Prezentacija policijskog preventivnog djelovanja organizirana je putem informativnih punktova, održavanjem interaktivnih radionica, prikazivanjem edukativno-dokumentarnih filmova, demonstracijom zahvata samoobrane te prezentacijom policijskih vozila i tehnike.

Informativni punktovi policije bili su organizirani po područjima kriminaliteta na kojima su  se građanima nudili promotivni materijali pojedinih preventivnih projekata i aktivnosti, davale informacije, savjeti, upozorenja te su se upućivali na mjere samozaštite.

Održan je i niz interaktivnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. U kino dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ održan je mini festival preventivno-edukativnih filmova različitih sigurnosnih tematika „Blue carpet“. 

Za djecu predškolskog uzrasta, MAK TEATAR je izvodio predstavu „Prvi koraci u prometu“ u holu Osnovne škole Novi Marof.

Najviše pozornosti i oduševljenja, posebice najmlađih, izazvala je pokazna vježba padobranskog desanta.

Na otvorenju Sajma prisutnim se gostima obratila voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber. Uz pohvalu organizatorima i sudionicima sajma što su prepoznali potrebu njegove organizacije istaknula je: „Novi Marof je prepoznao parolu koja zaista vrijedi: Bolje prevenirati, nego intervenirati“ .

Posjetiteljima se obratio i gradonačelnik Novog Marofa, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Novog Marofa Siniša Jenkač. “Sigurnost je danas u Novom Marofu na najvišem mogućem nivou, sve vrvi od policije, specijalne policije i vojske. Danas pokazujemo prevenciju na djelu“ istaknuo je gradonačelnik, izrazivši zadovoljstvo što će više od tisuću djece obići sajam i imati priliku  naučiti nešto o sigurnosti i prevenciji. Dodao je da Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa odlično surađuje s Policijskom postajom Novi Marof i Policijskom upravom varaždinskom. Također je najavio postavljanje nekoliko kamera na području Novog Marofa u cilju poboljšanja sigurnosti građana.

Da je veliki odaziv dokaz da je pogođeno s odlukom da se I. Sajam sigurnosti i prevencije organizira u Novom Marofu, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije Tomislav Paljak. „Veseli me niz akcija i edukacija upravo za djecu. Krajnji cilj je širiti sigurnost na cijelu županiju, danas iz Novog Marofa, a naša Policijska uprava uvijek je na visini zadatka“ dodao je dožupan Paljak.

Sajam je u ime svih suorganizatora otvorio zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži. „Kao i cijela Varaždinska županija, područje grada Novog Marofa može se smatrati sigurnim područjem. To raduje i time građani mogu biti zadovoljni. Nama u policiji primarno je važna prevencija i partnerstvo s lokalnom zajednicom“ kazao je zamjenik Blaži dodavši da je policija samo jedan segment sigurnosti te zaključio „Upravo mi svi zajedno činimo sigurnost, kako ove sredine, tako i cijele zajednice. Održavanje stanja sigurnosti na što višoj razini, moguće je jedino uz usklađeno djelovanje svih javnih službi koje su za to odgovorne kao i uz njihovu stalnu pripravnost. Cilj kojem težimo i uspjeh u postizanju općeg cilja nije moguć bez ostalih institucija koje brinu o sigurnosti građana“.

U Novom Marofu je bio i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop koji je naglasio da je sigurnost važna za sve, i mlade i starije. „Dobro je da djecu, kad se uključuju u društveni život, odmah upućujemo na to što je dobro, što je loše, gdje moraju pripaziti. Ovaj sajam koristan je za djecu, ali i za njihove roditelje“ istaknuo je.

Susret u Novom Marofu bio je prilika i za predstavljanje nekih gospodarskih subjekata. Ludbreška tvrtka Ducati komponenti poklonila je električni bicikl Gradu Novom Marofu, a koristit će ga policijski službenici. „ Policija će tako u Novom Marofu promovirati zdrav način života i korištenje bicikala umjesto automobila“  istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Predstavnici organizatora svim su sudionicima Sajma, uručili Zahvalnice za sudjelovanje.



Pisane vijesti