Ministar na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti u Jeruzalemu

Prvi forum te vrste inicirao je izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan koji je predložio i osnivanje radnih skupina za što učinkovitiju zaštitu granica te iznalažanje IT rješenja koja će unaprijediti razmjenu informacija o teroristima te pridonijeti uspješnijem uklanjanju radikalnih i ekstremističkih sadržaja s interneta.

tekst: HINA 

Pratite @DavorBozinovic

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović sudjelovao je u srijedu, 13. lipnja na Međunarodnom forumu domovinske sigurnosti koji se od 12. do 14. lipnja održavao u Jeruzalemu (The International Homeland Security Forum - IHSF)U borbi protiv terorizma, koji ne pogađa tek pojedine države već cijelu međunarodnu zajednicu, neophodno je jačati suradnju kako bi se takvi napadi učinkovito spriječili umjesto da se na njih reagira tek nakon što se dogode, istaknuto je tom prilikom ministar Božinović.

Prvi forum te vrste inicirao je izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan koji je predložio i osnivanje radnih skupina za što učinkovitiju zaštitu granica te iznalažanje IT rješenja koja će unaprijediti razmjenu informacija o teroristima te pridonijeti uspješnijem uklanjanju radikalnih i ekstremističkih sadržaja s interneta.

"Svatko tko razmišlja izvesti teroristički napad iz nacionalističkih ili vjerskih razloga mora znati da će platiti životom ili mnogo godina provesti u zatvoru", kazao je Erdan. Posebnu pozornost pritom je skrenuo na tzv. lone-wolf napadače koji u doticaj s terorističkim organizacijama dolaze upravo putem interneta i društvenih mreža te sami pripremaju napade. To znači da je opasnost od terorizma prisutna i tamo gdje nema spoznaja o prisutnosti terorističkih ćelija.

Iznio je i podatak da je od početka vala "lone-wolf" terorizma samo Izrael zabilježio preko 440 ozbiljnih terorističkih napada, ali i desetke tisuća manjih incidenata s potencijalom smrtonosnog ishoda.

Šef izraelske sigurnosne agencije Shin Bet istaknuo je da je samo u ovoj godini ta služba spriječila čak 250 velikih terorističkih napada, uključujući i planove bombaša samoubojica, u velikoj mjeri upravo zahvaljujući razmjeni podataka i umjetnoj inteligenciji.

Ministar Božinović u svom je izlaganju istaknuo da je sigurnost temelj svih segmenata našeg društva, zbog čega Hrvatska pozdravlja izraelsku inicijativu za boljom razmjenom informacija i iskustava te jačanjem suradnje. Dodao je i da je Hrvatska, svjesna važnosti zrakoplovne sigurnosti, u nacionalnom zakonodavstvu osigurala sve potrebne pretpostavke za razmjenu informacija o putnicima u zračnom prijevozu. Izdvojio je i važnost zaštite javnih prostora te ukazao na potrebu suradnje s lokalnim zajednicama te javnim i privatnim sektorom u učinkovitijem odgovoru na terorističku prijetnju.

Na marginama Međunarodnog foruma o domovinskoj sigurnosti ministar Božinović sastao se i s Kirstejn Nielsen, državnom tajnicom za domovinsku sigurnost Sjedinjenih Američkih Država koja je i tom prilikom istaknula važnost suradnje u borbi protiv terorizma.

Ponovno smo imali vrlo sadržajan razgovor, izvijestio je Božinović, podsjećajući da je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti zaduženo i za pitanja koja su od velike važnosti i u Hrvatskoj - od kibernetičkog kriminala do organizacije graničnih službi te je ovo nastavak uspješne suradnje nakon siječanjskog posjeta ministra Božinovića Sjedinjenim Američkim Državama.

"To je i za nas također vrlo bitno u kontekstu nošenja s migrantskim pritiskom, dakle pitanje pokrivanja granice i kontrole svih koji ulaze u Hrvatsku nije samo pitanje brojki, turizma i gospodarstva, već to je sve više i sigurnosno pitanje. Toga su svjesni i svi ovdje na ovoj konferenciji i o tome smo razgovarali danas" istaknuo je ministar Božinović te dodao kako se naša ambicija da se od hrvatske policije stvori moderna policiju 21. stoljeća ne bi bila moguća bez suradnje s najboljim i najorganiziranijima na svijetu.

Ministar Božinović tom se prilikom s američkom kolegicom dotakao i pitanja Programa izuzeća od viza za SAD. "Tu je također prepoznat naš proaktivni pristup, prepoznato je što sve radimo u tom području uključujući i implementaciju informatičkih rješenja koja su bitna i za SAD", dodao je hrvatski ministar.

Kazao je i da, osim na ministarskoj razini, brojni službenici MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a "održavaju redovite sastanke i nalaze rješenja za sve ono što treba riješiti kako bi ostvarili ono što je temeljni cilj i njima i nama, a to je zaštita građana, zaštita demokracije i našeg načina života".



Pisane vijesti