102. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Donijet je zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Provedbenog protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije kao i Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o policijskoj suradnji

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesen je zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Provedbenog protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o provedbi Sporazuma između Europske zajednice i Ruske Federacije o ponovnom prihvatu od 25. svibnja 2006. godine te da se uputi Hrvatskome saboru na donošenje po postupku za potvrđivanje međunarodnih ugovora.

Ruska Federacija inicirala je sklapanje Provedbenog protokola u skladu sa Sporazumom između Europske zajednice i Ruske Federacije o ponovnom prihvatu, potpisanim 25. svibnja 2006. godine u Sočiju. Člankom 20. Sporazuma utvrđena je potreba sklapanja provedbenih protokola između Ruske Federacije i država članica Europske unije zbog osiguranja odgovarajuće operativne provedbe Sporazuma i njime utvrđenog okvira.

Ministar je na sjednici Vlade istaknuo kako zbog pojačanih migracijskih tendencija postoji potreba da se i problematika ponovnog prihvata i tranzita osoba koje nezakonito ulaze ili borave na državnom području druge ugovorne stranke uredi sklapanjem Provedbenog protokola te kako se provedbenim protokolom uspostavlja potrebni pravni okvir međusobne suradnje dviju država u području ponovnog prihvata.

Sporazumom je propisano da odredbe istog imaju prednost pred odredbama bilo kojeg dvostranog međunarodnog ugovora ili dogovora o ponovnom prihvatu, člankom 20. Sporazuma utvrđen je sadržaj Provedbenog protokola, odnosno koja se pitanja protokolom obuhvaćaju i uređuju.

Ministar je dodao kako je provedbeni protokol ponajviše tehnički sporazum kojim se uređuje postupak ponovnog prihvata (readmisije) u slučaju kada osobe, državljani, treće osobe ili apatridi, (više) ne ispunjavaju uvjete za ulazak, prisutnost ili boravak na teritoriju Republike Hrvatske ili Ruske Federacije.

Provedbenim protokolom se propisuju nadležna tijela, točke graničnih prijelaza u svrhu ponovnog prihvata i tranzita, podnošenje zahtjeva za ponovnim prihvatom i tranzitom, razmjena informacija, jezik prilikom međusobnog obraćanja, načini i uvjeti prijelaza, potrebni dokazi, kao i proceduru razgovora s osobom, te druga tehnička pitanja.

Provedba ovoga Zakona u djelokrugu je Ministarstva unutarnjih poslova, a za njegovu provedbu nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske također je donesen zaključak kojim se utvrđuje konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o policijskoj suradnji  te da se uputi Hrvatskome saboru na donošenje po postupku za potvrđivanje međunarodnih ugovora.

U odnosima Republike Hrvatske i Republike Albanije ovaj Sporazum predstavlja element daljnjeg unaprjeđenja i produbljivanja međusobne suradnje.

Naime, suradnja predstavnika policija Republike Hrvatske i Republike Albanije ostvaruje se na državnoj razini kroz službene posjete izaslanstava policija dviju država, suradnju kriminalističkih policija, zajedničke akcije otkrivanja i presijecanja lanaca za krijumčarenje ljudi, razmjenu kriminalističkih saznanja o osobama, provjere vjerodostojnosti osobnih isprava i isprava za vozila, provjere vozila te suzbijanja međunarodnog kriminaliteta droga u svrhu otkrivanja kriminalnih grupa i njihovih suradnika upletenih u organizirani kriminal i to sukladno trenutno važećem Ugovoru o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Albanije u borbi protiv terorizma, krijumčarenja i zlouporabe droga kao i protiv organiziranog kriminala, koji je sklopljen 14. prosinca 1993. godine, u Zagrebu.

Obzirom da je u interesu Republike Hrvatske i Republike Albanije daljnje promicanje i produbljivanje međunarodne suradnje, u Tirani je dana 20. siječnja 2014. godine, potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća Ministara Republike Albanije o policijskoj suradnji sa zajedničkom željom za učinkovitim djelovanjem na suzbijanju međunarodnih prijetnji javnoj sigurnosti, te suzbijanju međunarodnog kriminaliteta.

Sporazumom se uspostavlja međunarodnopravni okvir za suradnju ugovornih stranaka u provedbi zajedničkih policijskih mjera uz međusobnu kadrovsku, materijalnu i organizacijsku potporu. Također, Sporazumom Republika Hrvatska i Republika Albanija žele na prikladan način urediti pitanja međusobne suradnje na području sprječavanja i otklanjanja opasnosti za javnu sigurnost i javni red, sprječavanja i progona kaznenih djela, suzbijanja prekograničnog kriminala, razmjene informacija, stručnog usavršavanja, suzbijanja korupcije, upućivanja časnika za vezu te zaštite osobnih podataka. Ovim se Zakonom potvrđuje Sporazum, kako bi njegove odredbe sukladno Ustavu Republike Hrvatske postale dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske. Stupanjem na snagu Sporazuma prestaje važiti naprijed navedeni Ugovor iz 1993.g.

Za provedbu ovoga Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Ministar je na kraju istaknuo kako važnost suradnje s Republikom Albanijom, posebice u trenutnom kontekstu suzbijanja ilegalnih prelazaka nakon intenziviranja migracijskih kretanja na takozvanoj balkanskoj ruti, potvrđuju i diplomatske aktivnosti i razmjene iskustava Ministarstva unutarnjih poslova. Dodao je kako je samo u posljednja dva mjeseca održan bilateralni sastanak u Zagrebu na ministarskoj razini s albanskim ministrom unutarnjih poslova NJ.E.g. Fatmirom Xhafajem tijekom kojeg je vođen razgovor o svim bitnim i aktualnim pitanjima koja direktno utječu na sigurnost čitave regije, a time i cijele Europske unije, od pitanja ilegalnih migracija i migrantske krize, policijske suradnje dviju država do strategije proširenja EU, dok je državna tajnica s predstavnicima Ravnateljstva policije bila u bilateralnoj posjeti Albaniji.

U okviru švedsko - albanskog projekta jačanja policije u zajednici u Albaniji, visokorangirano osmeročlano izaslanstvo albanske policije posjetilo Ravnateljstvo policije i Policijsku upravu zagrebačku, a od strane voditelja PAMECA V – projekta, koji se odnosi na program pomoći Europske unije albanskoj državnoj policiji u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, RH je zamoljena da uskoro uputi Short time experta za područje policije u zajednici, borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, koji bi u Albaniji održao poduku u okviru seminara „Razmjena iskustava i dobre prakse s policijskim vlastima nadležnim za pitanja policije u zajednici“.



Pisane vijesti