Izvršna direktorica EUROPOL-a posjetila MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović sa suradnicima, danas, 27. lipnja, održao je sastanak s izvršnom direktoricom Europola Catherine De Bolle u Ministarstvu unutarnjih poslova nakon čega je održana zajednička izjava za medije.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović sa suradnicima, danas, 27. lipnja, održao je sastanak s izvršnom direktoricom Europola Catherine De Bolle u Ministarstvu unutarnjih poslova nakon čega je održana zajednička izjava za medije.

Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo posjetom novoizabrane izvršne direktorice Europol-a Catherine de Bolle našoj zemlji i Ministarstvu unutarnjih poslova. Sastanak je bio prilika da rasprave niz pitanja od važnosti  za jačanje učinkovitosti i suradnje u prevenciji i suzbijanju organiziranog kriminaliteta, terorizma kao i svih drugih oblika kriminaliteta koji zahvaća države članice.

Kao što je poznato, u globaliziranom svijetu za  organizirani kriminal, terorizam i sva druga društveno opasna ponašanja ne postoje granice. Na te izazove učinkovito se može odgovoriti samo aktivnom policijskom suradnjom svih država članica Europol-a, kao i kontinuiranim razvijanjem i unaprjeđivanjem metoda suzbijanja kriminala. Samo takva suradnja može dati rezultate u borbi protiv međunarodnih lanaca organiziranog kriminaliteta. U Republici Hrvatskoj upravo je Europol, primarni kanal za policijsku suradnju i razmjenu kriminalističko-obavještajnih podataka između država članica. Hrvatska je aktivni član Europol-a i  svakim danom jača suradnju s drugim članicama. Ta suradnja najviše dolazi do izražaja kod zajedničkih akcija koje su rezultirale vidljivim i opipljivim rezultatima kao što je bila akcija „NANA“, koordinirana iz Zapovjednog centra u Zagrebu,  a vezana uz krijumčarenje veće količine kokaina, zatim akcija Power Off, kojom je eliminiran najveći svjetski ilegalni internetski servis za kibernetičke napade i operativne akcije „Telum“ i „Kolumbo“ kojima su presječeni lanci krijumčarenja ilegalnog vatrenog oružja. Hrvatski policijski službenici i službenice vrlo aktivno djeluju u tijelima Europol-a i to u području cyber kriminala, krijumčarenje ljudi i droga. Na kraju izjave ministar je naglasio kako su u tijeku pripreme za Europsku konvenciju šefova policija koja će se održati u rujnu ove godine, a na kojoj će jedno od važnih pitanja biti ilegalne migracije i krijumčarenje ljudi.

U sklopu posjete Ministarstvu unutarnjih poslova izvršna direktorica De Bolle posjetila je i Ravnateljstvo policije, gdje je uz glavnog ravnatelja policije Milinu održala sastanak s predstavnicima Službe za međunarodnu policijsku suradnju, u sklopu koje se nalazi hrvatska Nacionalna jedinica Europola. Razgovaralo se o aktualnim i nedavno uspješno dovršenim kriminalističkim istraživanjima te o implementaciji Europolovog Task Force modela provedbe kriminalističkih istraživanja u realnom vremenu, kao i o angažmanu stručnjaka Europola u formatu mobilnih timova na terenu u državama članicama kao potpora provedbi operativnih akcija.

Osim Nacionalne jedinice Europola, direktorica je posjetila i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” gdje su joj prezentirani dosezi u području forenzike i njezine upotrebe u radu hrvatske policije.Izvršna direktorica de Bolle izrazila je veliko zadovoljstvo i čast što je došla u posjetu Hrvatskoj, zemlji koja je vrijedan partner Europol-u te smatra da je suradnja hrvatske policije i Europol-a na vrlo visokom nivou. Posebno je zadovoljna što hrvatske vlasti, policija, shvaćaju da je ulaganje u Europol izrazito  bitno, a to govori i činjenica da 18 hrvatskih policajaca radi u stožerima Europol-a što doprinosi dobroj suradnji između Hrvatske i drugih zemalja članica Europol-a.

Hrvatska policija i Europol imaju i dobru  suradnja s američkom agencijom za suzbijanje krijumčarenja droge „DEA“ što je vrlo bitno zbog mogućnosti da Hrvatska postane zemlja kroz koju se krijumčari kokain kao i druge vrste droga. Catherina de Bolle je naglasila kako se ovim sastankom puno toga postiglo, dogovorena je daljnja suradnja Europola i hrvatske policije u vidu razmjene informacija, analiziranja te planiranja zajedničkih akcija u suzbijanju svih oblika kriminala. Na kraju je zahvalila ministru i glavnom ravnatelju policije na toploj dobrodošlici u Ministarstvu. 



Pisane vijesti