Policija obilježila Dan borbe protiv zlouporabe droga

Obilježavanje ovog dana ima za cilj upozoriti svjetsku javnost na rastući problem zlouporabe droga te pozvati sve aktere na svjetskoj i nacionalnoj razini na aktivno uključivanje u postizanje zajedničkog cilja.

Foto: MUP

Kao izraz svoje odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje u izgradnji društva bez droga, 1987.godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda  proglasila je  26. lipnja "Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama".

Obilježavanje ovog dana ima za cilj upozoriti svjetsku javnost na rastući problem zlouporabe droga te pozvati sve aktere na svjetskoj i nacionalnoj razini na aktivno uključivanje u postizanje zajedničkog cilja.

Da je problematika zlouporabe droga prisutna i kod nas pokazuje činjenica da je u 2017. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno preko 2500 kaznenih djela te preko 8700 prekršaja zlouporabe opojnih droga.

Također, u 2017. godini u Republici Hrvatskoj zaplijenjeno je:

• 27 kg heroina

• pola kg hašiša

• 2,8 tona marihuane

• 480 kg kokaina

• 38 kg amfetamina

• 3 kg ecstasy-a

• preko tisuću tabletu metadona (1011)

• oko tisuću doza LSD-a (977)

S ciljem senzibiliziranja javnosti na problematiku zlouporabe droga, kao i ukazivanja na rizike zlouporabe droga,  policija se, u suradnji s relevantnim partnerima, i ove godine aktivno uključila u obilježavanje Dana borbe protiv zlouporabe droga.

Na javnim površinama diljem Republike Hrvatske, policijski službenici za prevenciju  organizirali su informativne punktove na kojima su građani kroz neposrednu komunikaciju mogli dobiti sve odgovore na pitanja vezana za prevenciju zlouporabe droga, a također su im na raspolaganju bili i edukativno-informativne brošure i leci.

Osim toga, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta Grada Rijeke organizirane su tematske radionice namijenjene djeci i mladima, a Policijska uprava istarska se u prostorijama Zajednice tehničke kulture u Puli pridružila provedbi preventivne aktivnosti ''Neovisan znači imati stav i biti zdrav'. Cilj ove aktivnosti je potaknuti učenike osnovnih i srednjih škola na uključivanje u slobodne aktivnosti tehničkog profila kao zdravog životnog izbora i kao alternativu ovisnosti te senzibilizirati građane na problem ovisnosti i potaknuti ih na traženje pomoći od institucija koje se bave tim problemom.



Pisane vijesti