Međunarodni dana borbe protiv zlouporabe droga

Foto: PU međimurska

U utorak, 26. lipnja, od 11 do 13 sati, u naselju Lončarevo kod Podturna, Policijska uprava međimurska u zajedničkoj preventivnoj akciji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije te školskim preventivnim programima, obilježila je Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga.

Okupljenim građanima od strane sudionika prezentirani su različiti tiskani preventivni materijali prilagođeni svim dobnim skupinama, a prikazan im je i kratki video uradak o novim drogama, kojeg su izradili učenici 2. d razreda Graditeljske škole Čakovec u okviru pilot projekta „Model županijskog sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u Međimurskoj županiji“. Sam video uradak predstavili su učenici koji su sudjelovali u njegovoj izradi, a uz podršku stručnjaka koji su pružili pomoć u njegovoj izradi.

Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranja nastavka preventivnih aktivnosti , građanima je omogućen izravan kontakt sa stručnjacima koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti i zlouporabe droga.

Rad s ovisnicima i njihovo liječenje neizostavni je dio borbe protiv zlouporabe droga kao i edukativni preventivni rad s mladima, njihovim roditeljima  te cjelokupnom javnošću. Takav zajednički preventivni rad različitih institucija na području Međimurske županije  obuhvaća usvajanje znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i usvajanje zdravih stilova života, a prema tome i manji broj kažnjivih ponašanja iz domene zlouporabe droga.

U zajedničkoj preventivnoj akciji ispred Policijske uprave međimurske sudjelovala su dva policijska službenika Policijske postaje Mursko Središće te policijska službenica za nadzor i planiranje-za prevenciju iz Ureda načelnika policijske uprave.