Ministar Božinović na sastanku s ministrom Gérardom Collombom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u srijedu, 4. srpnja, sastao se s francuskim ministrom unutarnjih poslova Gérardom Collombom u Parizu, kojom prilikom je istaknuta tradicionalno dobra i prijateljska suradnja dviju država.

 

TEKST: HINA

VIDEO: MUP RH na poveznici  ovdje

Jedna od glavnih tema razgovora bilo je pitanje migracija, koje pitanje je  trenutno prioritet na dnevnom redu gotovo svih sastanaka na razini Europske unije, a što je bila i ključna rasprava prošlotjednog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu.

Ministar Božinović naglasio je da je Hrvatska država članica s jednom od najduljih vanjskih granica EU koja bilježi porast broja nezakonitih migracijskih kretanja, posebno iz pravca Bosne i Hercegovine. Upravo je zato Hrvatska posebno posvećena zaštiti i kontroli državne granice kako bi migracijska kretanja ostala kontrolirana, zakonita i održiva.

Hrvatska se za sada vrlo učinkovito suočava s krijumčarskim mrežama, čija se zarada izjednačila sa zaradom od krijumčarenja droga, rekao je ministar Božinović i dodao kako je samo u godini dana korištenja Schengenskog informacijskog sustava, takozvanog SIS II, izvršeno 320 milijuna provjera i pronađeno 22 i po tisuće predmeta, osoba, dokumenata i  vozila  za kojima se tragalo. Po broju ostvarenih pogodaka Hrvatska je među top sedam država članica zbog čega je Hrvatsku pohvalila i Europska komisija. Upravo bi zato proširenje Schengenskog prostora na Hrvatsku bio značajan doprinos jačanju sigurnosti Europske unije u cjelini. Bit ćemo tehnički spremni za Schengen do kraja ove godine, istaknuo je ministar.

„Hrvatsku granicu nadzire gotovo 6300 graničnih policajaca sa značajnim tehničkim resursima, ali unatoč našim ulaganjima u zaštitu granice potrebna je i suradnja Europske unije  s državama jugoistočne Europe kako bi se što učinkovitije amortizirali migracijski pritisci“, rekao je ministar Božinović i istaknuo potrebu ubrzanja postupaka vraćanja nezakonitih migranata iz Hrvatske, a za što je potrebna i puna kooperativnost država Jugoistočne Europe. Hrvatska smatra kako EU mora usmjeriti pažnju na nastavak dosljedne provedbe Izjave EU-Turska te osiguranje pomoći Grčkoj na tehničkoj, financijskoj i operativnoj razini kako bi se pitanje migracija rješavalo na samom izvorištu problema.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb je rekao kako shvaća ulogu Hrvatske u zaštiti vanjske granice posebice u kontekstu povećanih migracijskih kretanja u jugoistočnom dijelu Europe kojima je jedno od odredišta i Francuska. Nadzor granice i siguran Schengen za Francusku znače i učinkovitiju borbu protiv terorizma, naglasio je francuski ministar te dodao kako se nada da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen. "Francuska u daljnjoj izgradnji EU računa na Hrvatsku, kao što i Hrvatska može računati na Francusku", zaključio je ministar Collomb.

Na sastanku se razgovaralo i o odličnoj suradnji u okviru projekta Ravnateljstva policije „Sigurna turistička sezona“, u kojem su do sada sudjelovala 22 francuska policajca što je vrlo značajno s obzirom da je Hrvatska nakon Grčke druga najposjećenija destinacija francuskim turistima. 



Pisane vijesti