Zaštiti se online

RAZMISLI O ZAŠTITI SVOJE PRIVATNOSTI

Razmisli prije javne objave svojih osobnih podataka: broja telefona, adrese, podataka o školi, o svojim računima, fotografija iz privatnog prostora.

Na svojim profilima objavljuj što manje podataka o sebi i svojoj obitelji koji bi mogli poslužiti zlonamjernim osobama da te pronađu i uznemiravaju.

Pažljivo čuvaj lozinke za pristup svojim računima i profilima kako ti ne bi bili "hakirani". Osobe koje saznanju tvoje korisničko ime i lozinku mogu u potpunosti izmijeniti sadržaj tvog profila na društvenim mrežama, mogu na tvom profilu navesti laži o tebi, koristiti tvoje fotografije, predstavljati se kao ti, s tvojih računa/profila mogu drugim osobama slati ružne poruke u tvoje ime i slično.

Provjeri postavke privatnosti na svojim profilima. Razmisli kome ćeš i koliko učiniti dostupnim svoje podatke i objave.

Postavke privatnosti na društvenim mrežama

Zahtjev za uklanjanja sadržaja linkovi


BUDI SIGURAN S KIM KOMUNICIRAŠ

On line prijatelji, virtualni prijatelji prijatelja mogu biti sasvim druge osobe od onih kojima se prikazuju. Ukoliko osobu ne poznaješ iz neposrednog kontakta može se raditi o bilo kome. Razmisli i o mogućnosti da se netko lažno predstavlja kao osoba koja te poznaje.


UVIJEK KONTROLIRAJ ŠTO DIJELIŠ S DRUGIMA

Razmisli s kim i što razmjenjuješ. Obećanje „ovo će biti samo između nas dvoje“ nije uvijek istinito- nakon što klikneš „Pošalji“ tvoje snimke mogu završiti bilo gdje i kod bilo koga. Ukoliko dijeliš svoje fotografije neka to budu samo one koje bi bez srama podijelila članovima obitelji ili prijateljima u školi.

POGLEDAJ FILM!


ONLINE PRIJATELJI

On-line te mnogi ljudi mogu pronaći i poželjeti biti tvoji prijatelji. Neki će ti biti interesantni, s nekima ćeš se puno dopisivati i imati ćeš osjećaj da ih poznaješ od uvijek. Čak i kada ti je neka osoba puno rekla o sebi, ne znači da je sve istina, ne znači da ju poznaješ i da znaš tko je ona u stvarnom životu.

Ukoliko osoba s kojom ostvaruješ komunikaciju želi znati da li tvoji roditelji čitaju njezine poruke ili ukoliko od tebe zahtjeva da skrivaš svoju komunikaciju s njom o tome obavijesti roditelje jer ta osoba nema «dobre» namjere.

Ukoliko netko od tebe traži da radiš stvari koje te uznemiruju, čine nesigurnim, prestrašenim ili te stavlja pod pritisak- prekini takvu komunikaciju, jer će ona najčešće postajati sve opterećujuća i opasnija. Ukoliko je nekome stalo do tebe neće te tjerati na ponašanja koja ne želiš.

Razmisli na temelju čega nekome vjeruješ? Čak i kada se sve čini prijateljski i uzbudljivo, zapitaj se može li biti iskorišteno da ti naudi. Nude ti se pokloni, nadoplata računa na mobitelu, novac- zapitaj se što se traži ili će se od tebe tražiti za uzvrat?


„PRIJATELJ“ TE ŽELI UPOZNATI?

Iako on line možeš upoznati zanimljive osobe ukoliko ti predloži susret „u živo“ uvijek obavijesti o tome roditelja ili drugu odraslu osobu u koju imaš povjerenja. Odlazak bez pratnje na sastanak s osobom koju si upoznao/upoznala putem mobitela, raznih chatova i blogova nije dobra ideja jer se može raditi o osobi koja nema dobre namjere i može ti učiniti nešto zaista loše. Ukoliko ipak odlučiš upoznati on line prijatelja savjetuj se s roditeljima i susret dogovori na javnom mjestu, na upoznavanje neizostavno dovedi odraslu osobu da se uvjeriš kako je on line prijatelj upravo onaj za kojega se predstavlja.