Ministar predao ključeve 60 novih vozila za nadzor državne granice

Vozila će značajno pridonijeti graničnoj sigurnosti Republike Hrvatske i Europske unije, posebno u provedbi zaštite vanjske kopnene granice, a koristit će se u deset policijskih uprava na vanjskoj granici

Foto: MUP

Primopredaja vozila nabavljenih iz projekta „Nabava terenskih vozila za nadzor vanjske granice“ održana je danas 25. studenog na Policijskoj akademiji.

Ukupno 60 vozila, koja će se koristiti za nadzor vanjske državne granice, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predao je policijskim službenicima, predstavnicima deset policijskih uprava na vanjskoj granici kojima su vozila namijenjena, a koji će ih koristiti u svakodnevnom radu. Primopredaji su također nazočili državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker te pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Predana vozila nabavljena su u sklopu Fonda za unutarnju sigurnost, a ukupna vrijednost ugovora temeljem kojega je nabava realizirana iznosi 9.274.836,36 kn bez PDV-a, odnosno 12.670.463,77 kn s PDV-om (oko 1,704.967,20 eura), a radi se o 52 vozila sa policijskim obilježjima i 8 vozila bez policijskih obilježja, marke Suzuki Vitara, motor 1.4 benzin Euro VI, sa pogonom na sva četiri kotača. Nabava je u 75 postotnom iznosu financirana iz Fonda za unutarnju sigurnost, dok se preostalih 25% financira iz državnog proračuna.

Vozila će značajno pridonijeti graničnoj sigurnosti Republike Hrvatske i Europske unije, posebno u provedbi zaštite vanjske kopnene granice, a koristit će se u deset policijskih uprava na vanjskoj granici: osječko-baranjskoj, vukovarsko-srijemskoj, brodsko-posavskoj, sisačko-moslavačkoj, karlovačkoj, ličko-senjskoj, zadarskoj, šibensko-kninskoj, splitsko-dalmatinskoj, dubrovačko-neretvanskoj te Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice.

„Ova vozila imaju veliki značaj za učinkovitost granične policije koja štiti ne samo hrvatsku već i vanjsku granicu Europske unije od ilegalnih migracija. Ovo danas je primopredaja 60 novih terenskih vozila čime smo praktički zanovili cijeli vozni park kada su u pitanju terenska vozila granične policije. Važno je reći da je ovaj posao vrijedan 12,6 milijuna kuna, od čega je 75 posto povučeno iz europskog Fonda za unutarnju sigurnost i to je filozofija MUP-a u ovom sazivu da što više opreme nabavimo iz europskih fondova. Ove godine, samo kada je u pitanju opremanje policije, povukli smo i potpisali ugovora za više od 50 milijuna eura. Ukoliko dodamo i ono što smo  napravili za naše vatrogasce i Hrvatsku gorsku službu spašavanja, Hrvatski Crveni križ  i kada su u pitanju vatrogasna vozila i radijska telekomunikacijska sredstva ta brojka se penje na otprilike 80 milijuna eura ove godine.  Dakle, mi intenzivno radimo na način da komuniciramo prema EU naše potrebe i imamo jako dobre pregovarače u europskim institucijama.  Možemo reći da hrvatska policija iz dana u dan, čemu i sami svjedočite, sve više dobiva opremu koja ju svrstava u sam vrh europskih policija. Ja sam ponosan na ovo što smo učinili danas i idemo dalje“ - izjavio je ministar Božinović.

Hrvatska granica uskoro će biti i vanjska granica Schengena, stoga Ministarstvo unutarnjih poslova sustavno ulaže u nabavu vrhunske opreme, tehnike i vozila za nadzor državne granice, kao i u kontinuiranu obuku policajaca za buduće ispunjavanje niza složenih policijskih zadaća. Sva nabavljena oprema pa tako i vozila doprinijet će učinkovitosti, agilnosti i fleksibilnosti hrvatske policije u suzbijanju krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija te nadzoru državne, vanjske granice Europske unije.
Foto

Iz sredstava Schengenskog instrumenta već je nabavljena brojna tehnička oprema i vozila, stacionarni i mobilni sustavi te radari za nadzor državne granice, a nastavlja se i korištenje fondova koji su na raspolaganju u aktualnom Višegodišnjem financijskom okviru. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova koristi i raspoloživa sredstva iz Fonda za unutarnju sigurnost iz kojega su za potrebe jačanja, opremanja i obuke granične policije odobrena 22 projekta u ukupnom iznosu od 18.412.345 €. Pristupom, opremom, stručnošću i konstantnim ulaganjem u daljnji potrebni razvoj i unapređenje, sukladno okolnostima trenutka, i prije samog ulaska u Schengen, Ministarstvo unutarnjih poslova pokazuje da je pouzdan schengenski partner.


Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj