Osumnjičen za zlouporabu u gospodarskom poslovanju i utaju poreza

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati kriminalističkih istraživanja iz domene gospodarskog i organiziranog kriminaliteta. Uz predstavnike Policijske uprave primorsko-goranske, konferenciji su nazočili i predstavnici Porezne uprave, Područnog ureda Rijeka.

Policijski službenik, Gojko Broznić iz Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske izvijestio je o provedenom kriminalističkom istraživanju nad 58-godišnjim austrijskim državljaninom, koji se sumnjiči da je počinio dva kaznena djela utaja poreza ili carine  te kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Kako je na konferenciji rečeno, 58-godišnjak je kaznena djela počinio u svojstvu većinskog vlasnika i odgovorne osobe trgovačkog društva s područja Primorsko-goranske županije. Naime, prilikom kupovine društva 2015. godine, on je obveze društva u iznosu većem od 200 milijuna kuna bez osnove u stvarnim poslovnim događajima i bez  vjerodostojne dokumentacije, prenio na sebe kao fizičku osobu, odnosno kao novog vjerovnika. Obveze prema ranijem vjerovniku, inače u navedenom iznosu većem od 200 milijuna kuna, trgovačko društvo je samostalno podmirilo zaduživanjem kod novih vjerovnika. Navedeni austrijski državljanin je do kraja 2016. godine isplatama sa žiro-računa trgovačkog društva na svoj privatni račun  pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko  930.000 kuna. Osim navedenog, utvrđeno je  izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak u iznosu većem od 880.000 kuna te prikazivanjem prijenosa potraživanja s vjerovnika na sebe kao fizičku osobu nanošenje štete  Državnom proračunu po osnovi poreza na dobit za oko 8 milijuna kuna. Kriminalističko istraživanje je provedeno u suradnji s nadležnom Poreznom upravom, a osumnjičeni 58-godišnjak kazneno je prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu

Redovitim nadzorom je utvrđeno kako je u razdoblju od dvije godine spomenuti osumnjičenik, inače direktor i odgovorna osoba tvrtke s područja PGŽ-a, temeljem nevjerodostojne dokumentacije nedozvoljenim radnjama na svoj račun uplatio gotovo milijun kuna. K tome je utvrđen još niz počinjenih financijsko poreznih prekršaja u vođenju poslovanja o čemu je izvijestila viša inspektorica iz Porezne uprave, Područnog ureda Rijeka,  Margita Mandekić Golja.



Pisane vijesti