Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda

Foto: ilustracija

Kao što smo već ranije najavili, policija je počela s  poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, i uređaji za nadzor brzine.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava proteklog vikenda 28. do 30.9. obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

  •  454 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,29 g/kg u PU istarskoj, 
  • 1.953 prekršaja prekomjerne brzine,
  •  480 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  206 prekršaja korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj njih 168, dok je najmanje utvrđeno u PU šibensko-kninskoj, 3 takva prekršaja.  Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU karlovačka sa 426 utvrđena takva prekršaja dok je najmanje utvrđeno u PU virovitičko-podravskoj, njih 8. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU zagrebačke, njih 65, dok su policijski službenici PU ličko-senjska zaustavili najmanje vozača koji nisu bili vezani, njih 2. U četiri policijske uprave nije utvrđen niti jedan prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje dok je najveći broj utvrđen u PU zagrebačkoj, njih 53.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 25 do 30 godina, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja se do kraja godine. Policija ponovno poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 



Pisane vijesti