Dodijeljene nagrade najboljim policajcima sportašima

Foto: MUP

Nakon što je u Ravnateljstvu policije u svibnju ove godine održan program „Unaprjeđenje i razvoj sporta u policiji“ kojim je Ministarstvo unutarnjih poslova iskazalo potporu promicanju sportskih uspjeha policijskih službenica i službenika u zemlji i u svijetu, danas je u Kinu Europa u Zagrebu, u okviru ovog programa, održana svečanost dodjele odlikovanja policijskim službenicima za ostvarene vrhunske rezultate.

Svečana dodjela održana je u okviru obilježavanja Dana policije, a namjera je prigodno istaknuti i nagraditi policijske službenike koji su zaslužni za ostvarene vrhunske rezultate. Ovoj svečanoj prigodi nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport Janica Kostelić, državna tajnica ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, glavna tajnica ministarstva unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak, brojni policijski visoki dužnosnici, predstavnici agencija, institucija, sveučilišne i akademske zajednice, sportaši, policijski službenici sportaši i brojni drugi.

Medalje i prigodne nagrade trinaestero policijskih službenika koji su svojim dugogodišnjim radom i vrhunskim sportskim uspjesima u najboljem svjetlu predstavljali hrvatsku policiju u zemlji i svijetu uručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a na inicijativu Povjerenstva za sport MUP-a. Nagrađeni sportaši bave se različitim vrstama sporta od streljaštva, veslanja i atletike pa do raznih vrsta borilačkih sportova kao što su boks, savate boks, kickbox, judo i hrvanje. Osim na prvenstvima u Hrvatskoj sudjelovali su na igrama vojne policije, međunarodnim turnirima, Mediteranskim igrama, europskim i svjetskim natjecanjima, europskim i svjetskim policijskim igrama, humanitarnim  turnirima te Olimpijadi.

Prilikom obraćanja ministar Božinović istaknuo je kako bavljenje sportom ide ruku pod ruku s policijskim poslom, bitno je za fizičko i mentalno zdravlje službenika i za lakše nošenje sa zahtjevnim i, nažalost ponekad rizičnim, radnim zadaćama. „Stoga s ponosom želim istaknuti da smo prepoznali sport kao jedan od prioriteta u policiji i, osnivanjem Povjerenstva za sport, dali mu zasluženo mjesto. Time smo potvrdili da nam je važnost sporta za policiju itekako jasna te smo od tada ustrajni u pružanju potpore nacionalnim i međunarodnim sportskim uspjesima policijskih službenica i službenika. Također, kroz razne preventivne programe promoviramo sport kao način življenja, idealnu metodu protiv govora mržnje i svih oblika nasilja.“ Ministar je također istaknuo kako izvrsnost policijskih sportaša pokazuje i činjenica da obaraju brojne nacionalne rekorde, ali i da Hrvatska trenutno drži svjetski policijski rekord u streljaštvu u disciplini precizno i brzo pucanje (veliki kalibar 30+30). „Naši su policajci taj svjetski rekord postavili u New Yorku 2011. godine i on još uvijek, sedam godina nije srušen!“ rekao je ministar.

Nagrađeni policijski službenici: Vlado Cindrić, PU karlovačka (streljaštvo), Josip Ćelić, Ravnateljstvo policije (streljaštvo, samoobrana i atletika), Andrej Gudac, PU primorsko-goranska (kickboxing), Sanja Komar, OKCP MUP-a (streljaštvo), Marija Kosi, PU varaždinska (savate boks, boks, kickboxing i atletika), Senad Mujagić, PU sisačko-moslavačka (hrvanje), Ivan Oberan, PU dubrovačko-neretvanska (judo), Luka Šimić, PU zagrebačka (kickboxing), Stjepan Vugdelija, SJP Split (boks), Veljko Županić, ATJ Lučko (streljaštvo), Hvoje Marić, Policijska Akademija (streljaštvo), Štefo Lutz, IJP PU zagrebačke (veslanje), Igor Praunsperger, Policijska akdemija (streljaštvo).

Među nagrađenim policijskim službenicima je i Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije ujedno i povjerenik za sport, koji se obratio svim nazočnima kao predstavnik nagrađenih sportaša. Istaknuo je kako su dugi niz godina policijski službenici sportaši redovito trenirali i isključivo vlastitim naporima i entuzijazmom, ali uz razumijevanje svojih nadređenih, ostvarili zapažene svjetske rezultate. „Svjesni činjenice da su takvi uspjesi bili do sada nedovoljno praćeni i nagrađivani, Ministarstvo unutarnjih poslova je prepoznalo važnost te će u interesu cjelokupnog policijskog sustava napraviti potrebne promjene kako bi se poboljšali uvjeti sportašica i sportaša.“ Također je istaknuo da se i u ovom trenu troje policijskih službenika nalazi na 7. Europskim policijskim i vatrogasnim igrama u Španjolskoj gdje su osvojili dvije srebrne i jednu brončanu medalju.

Pored nagrada istaknutim sportašima dodijeljene su i Zahvale za doprinos razvoju vrhunskog sporta u policiji zaslužnim pojedincima među kojima je kao posebno iznenađenje zahvala uručena i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koje je na ovo ugodno iznenađenje izjavio kako je iznimno ponosan zbog toga što je kogao doprinijeti razvoju sporta u policiji, ali i da mu je ovo prvo sportsko priznanje još od osnovne škole.

I ministar Božinović i zamjenik ravnatelja Ćelić kao povjerenik za sport istaknuli su kako je zadaća ovog ministarstva da odsada policajci sportaši ne nose sami teret treniranja i sudjelovanja na nacionalnim i svjetskim natjecanjima te će raditi na tome da im se osiguraju što bolji uvjeti za razvijanje sportskih vještina (na čemu već rade u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom),  unaprijede uvjeti treninga i priprema za natjecanja. Također ulagat će se u internu sportsku infrastrukturu, naglašavati njihova izvrsnost, a njihovi rukovoditelji imat će potpuno razumijevanje za njihove sportske obaveze.

Nakon svečanog programa dodjele odlikovanja prikazan je autobiografski dokumentarni film „Smije li ratnik plakati“ autora Krešimira Šimića, policijskog službenika Policijske uprave brodsko-posavske također uspješnog sportaša. Krešimir je 1992., sa tri i pol godine, ostao bez oca u Domovinskom ratu. U znak sjećanja na pokojnog oca te u čast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, odlučio se na nesvakidašnji pothvat, otrčati ultramaraton od Zagreba do Vukovara, u dužini od 351. kilometara, a cilj mu je bila Ovčara gdje se poklonio žrtvama Domovinskog rata. Inače prvi ovaj ultramaraton istrčao je sa 21. godinom kao najmlađi sudionik ikada. Krešimir je istaknuo kako osjeća veliki ponos i čast što je Ministarstvo unutarnjih poslova na ovaj način odalo počast njegovom, ali i ostalim poginulim očevima i njihovoj djeci. Za njega biti policajac je poziv i u njegovoj odluci da i sam obavlja taj poziv ključno je bilo odrastanje bez oca koji je položio život za domovinu i životne vrijednosti koje mu je usadila majka.  



Pisane vijesti