Poštujte naše znakove u Vatroslavu Lisinskom

Foto: MUP RH

Danas, 20. rujna 2018. godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je preventivni program „Poštujte naše znakove“ koji je nastao u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Program je organiziran u suradnji s agencijom Vijećem za prevenciju Grada Zagreba, Hrvatskom glazbenom mladeži i partnerima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Na samom početku dobrodošlicu djeci poželjeli su načelnik Uprave policije Ivan Merćep i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Objasnili su djeci važnost postojanja i poštivanja prometnih znakova i pozvali ih da pitaju naše prometne policajce sve što ih zanima jer, kao i uvijek kada je riječ o prometu, prometnoj kulturi i prometnoj sigurnosti, posebice za one najmlađe -policija je uvijek tu kao njihov prijatelj-pomagač.

Ova edukativna zabava se nastavila tradicionalnim mjuziklom „Đak veseljak i prometni znak“ primarno namijenjen prvašićima. Ovim mjuziklom djeca su s veseljem kroz pjesmu, ples i razgovor učila o prometnim znakovima i pravilnom ponašanju u prometu. Tako ih se u prvim danima škole pripremilo za sigurno i samostalno sudjelovanje u prometu. Prisustvovali su učenici osnovnih škola „Grigor Vitez“, „Ivan Filipović“, „Samobor“, „Matka Laginje“ te Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, a uz njih su se priključili predškolarci dječjih vrtića „Dobro drvo“, „Iskrica“ i „Blažena Hozana“.

Nakon pjesme i plesa, mališani su sudjelovali u raznim interaktivnim radionicama Šarenog prometnog poligona. Tako su upoznali policajce kao prijatelje pomagače, biciklirali zajedno s Auto moto klubom Siget i zagrebačkim plavcima, dok ih je Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn „Studio Tanay“  uputilo u važnost poštivanja prometnih znakova. Sigurno u školu su krenuli s HAK-om, a potom se vozili mobilnim poligonom zahvaljujući Jumicaru, Policijskoj upravi zagrebačkoj i partnerima te su isprobali „pijane“ naočale. Poželjeli su biti humanitarci s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb i pravi čarobnjaci u akciji - mali forenzičari u čemu su im pomogli forenzičari Centra „Ivan Vučetić“ i međimurski policajci. Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu ih je razveselio Putujućom izložbom – Sigurnost kroz dizajn, a putem VR 360°  aplikacije su se upoznali s vožnjom preko željezničko - cestovnog prijelaza.

Danas je najavljen i početak provedbe preventivne akcije policije i partnera za sudionike s malo više staža:  „Dobar vid za sigurnost u prometu“. Ova je akcija usmjerena k podizanju svijesti o slabom vidu kao jednom od osnovnih problema sigurnosti u prometu. Dobar vid preduvjet je za sigurnost svih sudionika u prometu, a ponekad vozači nisu niti svjesni da im je vid oslabio što može biti potencijalno vrlo opasno u prometu. Stoga je od velike važnosti slab vid korigirati kvalitetnim pregledom i pomagalima – naočalama. Akcija od danas započinje na više lokacija u Gradu Zagrebu, a u narednom periodu akcija će se provoditi u cijeloj Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti