„Krapanj“ u zajedničkoj operaciji „Poseidoin 2018.“

Foto: PU šibensko-kninska

Iz lučice Vrnaža marine Mandalina u Šibeniku ispraćeno je u četvrtak, 6. rujna 2018., policijsko plovilo “Krapanj“ koje će sudjelovati u provedbi zajedničke operacije „POSEIDON 2018“.

Policijsko plovilo tipa B, P – 203 Policijske uprave šibensko-kninske, sa posadom, u razdoblju od 12. rujna do 12. prosinca 2018. godine, na operativnom području otoka Lesvos obavljat će zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta te će se, po potrebi, uključivati u akcije traganja i spašavanja migranta i izbjeglica na moru. Ispraćaju broda nazočili su Mladen Novoselec, voditelj Službe pomorske i aerodromske policije i Ante Prgin voditelj Odjela pomorske policije.

Zajednička operacija „POSEIDON 2018“ u organizaciji FRONTEX-a, Europske agencije za graničnu i obalnu stražu, provodi se na području istočnog Sredozemlja zbog kontinuiranih nezakonitih migracijskih tokova iz područja Azije, a s ciljem uspostave koordiniranih operativnih aktivnosti na vanjskim morskim granicama EU.

Radi se o osmoj operaciji u nizu u kojoj je do sada uspješno sudjelovao ukupno 151 policijski službenik u svojstvu članova posade te u svojstvu časnika za vezu, koji svoje zadaće koordinatora obavljaju u Međunarodnom koordinacijskom centru u Pireju (ICC Piraeus). Navedeni angažman predstavlja nastavak snažne potpore koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pruža Helenskoj Republici u jačanju nadzora i zaštite na grčko-turskoj granici.

Iako se u osnovi ne radi o humanitarnoj operaciji, nerijetko su plovila hrvatske policije sudjelovala u akcijama traganja i spašavanja na moru u kojima najveći izazov predstavljaju složene akcije spašavanja kao što su prekrcaj na plovila, postupanje sa ozlijeđenim i dehidriranim migrantima, obavljanje zadaća u nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama na mjestu spašavanja, a za što je potrebna visoka razina obučenosti, profesionalnosti, ali i hrabrosti posade. Samo je u proteklih godinu dana, u operaciji spašeno 357 migranata, od kojih 76 djece, 75 žena i 161 muškarac.

Učinkovitost i uspješnost naših posada prepoznalo je i Ravnateljstvo policije te je 2015. godine sudionicima operacije dodijeljena prigodna nagrada Ministarstva unutarnjih poslova za skupinu, zbog postignutih iznimnih rezultata prilikom sudjelovanja u zajedničkoj operaciji „TRITON 2015“ koja se provodila na području središnjeg Sredozemlja s ciljem pružanja potpore Talijanskoj Republici u provedbi zadaća čuvanju vanjskih granica Europske unije te spašavanju migranata na moru.Pisane vijesti