Ministar Božinović na Konferenciji „Sigurnost, moguće ugroze i organiziranje nadziranja i spašavanja na Jadranskom moru“

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Na konferenciji „Sigurnost, moguće ugroze i organiziranje nadziranja i spašavanja na Jadranskom moru“ je sudjelovao ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, ministar obrane Damir Krstičević, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Gabrić, kao i mnogi drugi gosti.

U Splitu je danas 24. srpnja 2018. godine, u Sveučilišnom kampu- amfiteatru Pomorskog fakulteta, održana Konferencija „Sigurnost, moguće ugroze i organiziranje nadziranja i spašavanja na Jadranskom moru“. Konferenciju je organizirala Slobodna Dalmacija, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Na konferenciji je sudjelovao ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, ministar obrane Damir Krstičević, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Gabrić, kao i mnogi drugi gosti.

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na početku svoga obraćanja istaknuo je da je ova Konferencija dobra prilika da se široj hrvatskoj javnosti približi na koji način štitimo Jadran. Također je i prilika da se građane upozna s podjelom nadležnosti državnih institucija u obavljanju te odgovorne zadaće, zaštite Jadrana, te da se u perspektivi predstave srednjoročni i dugoročni planovi. U odnosu na ulogu MUP-a u zaštiti Jadrana, ministar Božinović je naveo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova jedan od glavnih stupova zaštite s više od 20 tisuća policijskih službenika, od čega 6 i pol graničnih policajaca, 6 specijaliziranih postaja i 12 mješovitih postaja u kojima se pored ostalih, obavljaju i poslovi granične kontrole.

Ministar Božinović posebno je naglasio da Hrvatska policija, osim što je spremna i sposobna zaštiti svaki kilometar naše kopnene granice, da je jednako tako spremna i sposobna zaštiti svaku nautičku milju naše plave granice, odnosno naše obale, unutarnjih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, a svoju tvrdnju podkrijepio je činjenicom o donesenoj Strategiji razvoja pomorske policije. Strategijom je definiran koncept nadzora i zaštite državne granice koji se temelji na tehničkim sustavima i prisutnosti policijskih plovila na moru. Rezultat uspješne provedbe Strategije uspostava je Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka koji je ustrojen u Upravi za granicu u sklopu Službe pomorske i aerodromske policije, istaknuo je Božinović. Centar je započeo s radom prije više od šest godina, a smješten je u Zadru u prostorima Policijske uprave zadarske. U Centru je zaposleno 18 policijskih službenika koji rade 24 sata 7 dana u tjednu. Sustav za nadzor i upravljanje pomorskim prometom koji se koristi u Centru kreiran je primarno prema zahtjevima i u skladu s prioritetima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Vrhunska tehnička opremljenost postignuta je gotovo 100 postotnim iskorištavanjem sredstava iz Schengenskog instrumenta, kao i uspješnom realizacijom niza projekata koji su financirani iz predpristupnih programa. Tim projektima i sredstvima nabavili smo i policijska plovila, i to 7 plovila dužine 25 metara, 18 plovila dužine oko 15 m i 33 plovila dužine 10 m, naveo je ministar Božinović.

U svom izlaganju ministar Božinović osvrnuo se i na jedan od značajnijih izazova s kojim se svakodnevno suočava Hrvatska, ali i Europa. To su kontinuirana migracijska kretanja. Hrvatska policija je u suočavanju s tim izazovom nedvojbeno dokazala da je sposobna učinkovito odgovoriti, brzo se prilagoditi promjeni stanja na terenu i još brže djelovati. Iako je za Hrvatsku sigurnosno u fokusu i od iznimnog interesa praćenje tzv. zapadno-balkanskog migracijskog pravca, za nas je podjednako važno nastaviti budno pratiti razvoj migracijskih kretanja na Sredozemnom moru, rekao je ministar Božinović.

Ministar Božinović važnim je istaknuo kako je Hrvatska svjesna uloge koja joj danas pripada kada je riječ o zaštiti vanjskih granica Europske unije. Upravo iz toga razloga, mjesecima prije nego se iskristalizirao novi sveobuhvatni europski pristup, argumentirano je senzibilizirao predstavnike europskih institucija i agencija, svoje europske kolege i predstavnike država, za potrebu aktivnijeg uključivanja u suzbijanje nezakonitih migracija. Od konkretnijih ishoda te diplomatske inicijative, ministar Božinović naveo je činjenicu da Frontexov zrakoplov od prošle srijede nadzire hrvatsku kopnenu i morsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Italijom, da su ubrzani pregovori s državama JIE o zaključivanju statusnih sporazuma kojima će se omogućiti raspoređivanje europske granične i obalne straže na njihove granice i da je poraslo razumijevanje o ulozi Hrvatske u nadzoru vanjskih granica Europske unije kao i važnosti našeg članstva u Schengenskom prostoru.

Ministar je predstavio operativni rad Frontexovog zrakoplova i sliku naše morske granice koja se iz zrakoplova u realnom vremenu prenosi u Centar Frontexa koji je u Varšavi. Ta slika je vidljiva i u našem Nacionalnom koordinacijskom centru u Zagrebu, kao i Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka u Zadru, te u Operativnom stožeru u Postaji granične policije Cetingrad, naglasio je ministar Božinović.

Tijekom izlaganja ministra Božinovića svi sudionici Konferencije bili su u mogućnosti pratiti snimku nadzora državne granice na moru iz Frontexovog zrakoplova u realnom vremenu.

"Stavljajući prioritet na dodatno tehničko opremanje, uvođenje novih te održavanje i nadogradnju postojećih sustava za nadzor granice, nastavljamo koristiti sredstva koja su nam raspolaganju iz Fonda za unutarnju sigurnost. Vrijedno je istaknuti da smo upravo u ožujku ove godine odobrili financiranje projekta održavanja Podsustava za nadzor granice na moru u ukupnoj vrijednosti od 1.875.000 €. U obavljanju poslova zaštite državne granice Ministarstvo unutarnjih poslova formaliziralo je suradnju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom obrane, odnosno Obalnom stražom, kao i drugim tijelima koja obavljaju određene poslove na moru – bilo da je riječ o ribarstvu, energetici ili zaštiti okoliša. Suradnja se ostvaruje kroz Središnju koordinaciju za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru koja je uspostavljena Zakonom o obalnoj straži, tako da Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo obrane, naizmjenično predsjedaju koordinacijom u jednogodišnjem mandatu. Trenutno koordinacijom predsjeda MUP", kazao je ministar Božinović.



Pisane vijesti