Zagrebačka županija, generator hrvatskog gospodarstva

FOTO: MUP RH

U hotelu International u Zagrebu, ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović, sudjelovao je danas na Svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije u povodu dana Zagrebačke županije kao izaslanik predsjednika Sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Na svečanoj sjednici su pored ministra bili predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije gosp. Damir Mikuljan, župan Zagrebačke županije gosp. Stjepan Kožić, načelnik PU zagrebačke gosp. Marko Rašić, general Mladen Markač, general Rudi Stipčić i mnogi drugi iz političkog i gospodarskog života.

Svečanost je pozdravnim govorom otvorio Damir Mikuljan, koji je naglasio da je Zagrebačka županija koja je prsten hrvatske metropole najsigurnija županija u Republici Hrvatskoj.

Prema izvješću PU zagrebačke, kriminalitet je u kontinuiranom padu. Apostrofirao je sigurnost kao jedan od vrlo bitnih faktora koji doprinosi rastu gospodarstva i turizma u županiji. 

Sigurnost je pretpostavka da županija bude ugodan dom za svakog, te je izrazio zahvalnost Vladi RH, a posebno ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, na svim provedbenim mjerama kojima se doprinosi sigurnosti Zagrebačke županije i njezinih stanovnika. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sve prisutne pozdravio je u ime predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH.

Uputio je čestitku povodom dana Zagrebačke županije i 25. godišnjice uspostave županijskog ustroja prema kojem je Zagrebačka županija, koja okružuje glavni grad Zagreb, postala „zagrebački zlatni prsten“. 

Predsjednik Vlade, koji danas nije mogao nazočiti svečanosti, uvijek ističe da je Zagrebačka županija jedan od generatora hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga razvoja iskazujući osobitu podršku svim projektima Zagrebačke županije. Možemo reći da je Zagrebačka županija generator daljnjeg razvoja Republike Hrvatske.

Ali treba se prisjetiti trenutaka kada nije bilo tako.

Nikako, niti u jednom trenutku ne smije se  zaboraviti koliko je koraka na tom putu učinjeno, da je daljnja i bliža povijest Zagrebačke županije i Republike Hrvatske imala svoju cijenu i u ljudskim životima.

U Hrvatsku se povijest sa područja Zagrebačke županije upisalo oko 29 400 branitelja, svoj život je položilo njih 404, a ranjena su 803 hrvatska branitelja. Na tim temeljima i na toj žrtvi Domovinskog rata počiva suverenitet Republike Hrvatske, naglasio je ministar Božinović. 

Vlada Republike Hrvatske i predsjednik Plenković snažno su posvećeni otvorenom dijalogu Vlade, kao središnje vlasti, s hrvatskim županijama, gradovima i općina. Ministar je pozdravio činjenicu da je županija osigurala novčana sredstva za svako novorođeno dijete i za školske udžbenike koje će dobiti svi osnovnoškolci, čime se ulaže u one koji nam znače budućnost, a to su naša djeca.

Zagrebačka županija jedna je od najatraktivnijih destinacija u ovom dijelu naše zemlje, koju posjećuju mnogobrojni gosti, koji pored svih njezinih povijesnih ljepota, mogu uživati i u najvećoj vrednoti, a to je sigurnost! Kroz razne projekte Ministarstvo unutarnjih poslova pridonijelo je sigurnosti, a time i imidžu Republike Hrvatske. Lijepo je čuti kako je prepoznat uspjeh Policijske uprave zagrebačke, na što ukazuju statistički podaci, ali to ne smije biti razlog da se policija opusti, već i dalje treba kontinuirano ulagati u sigurnost, jer sigurnost je i trend gospodarskog razvoja.

Ministar Božinović u svom je govoru naglasio kako ovu skupštinu krasi racionalnost i odlučnost u donošenju odluka, kao i zajedništvo u realizaciji projekata te usmjerenost na konkretne ciljeve.

Samo takav rad može jamčiti rezultate i stvarati povjerenje u institucije!

 



Pisane vijesti