​Hrvatski policajci na slovenskim skijalištima

"Zimska turistička sezona" započela je jučer na slovenskim skijalištima na Rogli i Kranjskoj Gori, a danas su je na konferenciji za medije uz predstavnike slovenske policije predstavili i načelnik Uprave policije MUP-a RH Merćep i dvojica interventnih policajaca PU sisačko-moslavačke

Ovogodišnja „Zimska turistička sezona“ slovenske policije, inače zimska inačica originalnog projekta hrvatske policije „Sigurna turistička sezona“, započela je jučer na slovenskim skijalištima na Rogli i Kranjskoj Gori, a danas su je na konferenciji za medije na Rogli, uz predstavnike slovenske policije predstavili i načelnik Uprave policije Ravnateljstva policije MUP-a RH Ivan Merčep te dvojica policijskih službenika Interventne jedinice policije Policijske uprave sisačko-moslavačke, Dragan Mlinar i Filip Rimac, koji u njoj sudjeluju.

Hrvatskim državljanima na odmoru na skijalištima susjedne nam države, u razdoblju od 3. do 15. siječnja, u potrebnim kontaktima s hrvatskim Veleposlanstvom u Sloveniji pomagat će naši policijski službenici koji će, uz to, i slovenskim kolegama pružati pomoć u kontaktima s hrvatskim državljanima – turistima. Policijski službenik Mlinar u navedenom će razdoblju boraviti na skijalištu Rogla, dok će njegov kolega Rimac biti na skijalištu Kranjska Gora.

U obrnutim ulogama, ali po jednakoj, uhodanoj proceduri kao u ljetnim mjesecima na hrvatskoj obali, hrvatski će policijski dvojac zadaće izvršavati u suradnji sa slovenskim policijskim službenicima, u mješovitim ophodnjama, sukladno uputama načelnika nadležne policijske postaje pripadajuće policijske uprave. Pritom će nositi svoju standardnu policijsku odoru, ali neće biti naoružani niti će poduzimati bilo kakve aktivnosti za koje su nadležni samo slovenski policijski službenici.  

Ravnateljstvo policije MUP-a RH i policija Republike Slovenije međunarodnu policijsku suradnju kroz projekt „Zimska turistička sezona“ ostvaruju već sedam godina, od 2013., sa jednogodišnjom stankom tijekom 2016. godine, a dosadašnja suradnja i boravak hrvatskih policijski službenika na ispomoći slovenskim kolegama pokazalo se vrlo uspješnim zbog velikog broja hrvatskih turista koji upravo u tom razdoblju svoje odmore provode na slovenskim skijalištima.  

Pisane vijesti | Društvo i zajednica