Glavni ravnatelj policije sa izaslanstvom Ravnateljstva u Berlinu

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina s izaslanstvom Ravnateljstva policije na poziv Saveznog kriminalističkog ureda BKA SR Njemačke sudjeluje u bilateralnom susretu koji se održava 12. i 13. veljače u Berlinu

FOTO: MUP

Domaćin službenog susreta u Berlinu Peter Henzler, potpredsjednik Saveznog kriminalističkog ureda BKA, primio je glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu i izaslanstvo Ravnateljstva policije koje čine načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac i načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač. 

U sklopu ovog bilateralnog susreta hrvatska je delegacija posjetila Centar za antiterorističko praćenje i informiranje, gdje su razgovarali o aktualnom stanju sigurnosti na području dviju zemalja s naglaskom na pitanja organiziranog kriminaliteta, terorizma i kibernetičke sigurnosti te važnosti nastavka bilateralne suradnje hrvatske i njemačke policije.

Za hrvatsku policiju jedan od strateških ciljeva iz područja kibernetičke sigurnosti u kratkoročnom razdoblju je daljnje promicanje i razvoj sveukupne međunarodne suradnje u svrhu razmjene informacija i učinkovitog provođenja kriminalističkih istraživanja, posebno kroz postojeće radne skupine i kontakt točke.

Važno je napomenuti kako je Savezni MUP SR Njemačke značajnu pomoć hrvatskoj policiji pružio kroz donacije i materijalna sredstva. Ravnateljstvo pokrajinskih interventnih policija, Savezna policija SR Njemačke i Savezni kriminalistički ured od 2000. godine izvršili su donaciju materijalnih i tehničkih sredstava u ukupnoj vrijednosti od oko 4,6 milijuna eura. Donacijama za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske ostvarena je neprocjenjiva pomoć, posebice u vidu usklađivanja s europskim standardima.

Sveukupna međusobna suradnja na navedenim, ali i svim ostalim područjima ocijenjena je iznimnom. Dogovoreno je intenziviranje suradnje na strateškoj i operativnoj razini, prvenstveno temeljem zajedničkog članstva u EUROPOLU, sudjelovanjem u radnim grupama usmjerenim na suzbijanje pojedinih vrsta kriminaliteta kao i putem zajedničkih časnika za vezu.

Završetak službenog posjeta planiran je obilaskom spomen područja Berlinskog zida i obilaska Parlamenta s predstavnicima policije.

Pisane vijesti | Suradnja | Vanjski i europski poslovi