28. obljetnica pogibije Josipa Jovića i akcije „Plitvice“

Državni vrh okupio se danas, 31. ožujka, na Plitvicama, povodom obilježavanja 28. obljetnice akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata.


Foto: MUP

Državni vrh okupio se danas, 31. ožujka, na Plitvicama, povodom obilježavanja 28. obljetnice akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata. Uz domaćina događaja, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i obitelj Jović , obljetnici su prisustvovali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, pripadnici udruga sudionika akcije, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, te brojni drugi.

Na početku obilježavanja, ispred spomenika Josipu Joviću članovi njegove obitelji, te izaslanstva okupljenih predstavnika državnog vrha i udruga položila su vijence i zapalila svijeće, nakon čega su se nazočnima obratili predstavnik sudionika akcije „Plitvice“ i član Udruge prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, ministar Božinović, premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović.

Predstavnik akcije Lončar podsjetio je prisutne na tijek i detalje akcije „Plitvice“ koju su na sam Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, uspješno izveli pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje i Kumrovec, i u kojoj je na samom kraju, od posljedica ranjavanja poginuo 22-godišnji pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje, Aržanac Josip Jović. – Ovdje smo se danas prvenstveno okupili da se poklonimo žrtvi, jer život kolege Josipa Jovića je prvi život položen na žrtvenik Domovini i obvezuje nas sve te si ne možemo dozvoliti obezvrjeđivanje naših žrtava, istaknuo je u svom govoru Lončar, naglasivši kako svi mi, svatko sa svoje pozicije moramo pridonijeti napretku i boljitku, … da nam svima bude bolje, kako bismo se razvili u društvo zadovoljnih i odgovornih ljudi.

Nazvavši ovo mjesto povijesnim mjestom na kojem se stvarala neovisna Hrvatska i ministar unutarnjih poslova Božinović istaknuo je kako je „Josip Jović, mladić koji nije htio propustiti ostvarenje tisućljetnog sna predaka o slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj dao je najviše što je mogao – svoj život.“  

– Dostojanstvena prisjećanja na ratno herojstvo hrvatske policije u Ministarstvu unutarnjih poslova držimo svojom trajnom obvezom i izrazom dubokog pijeteta. Nemjerljiv je doprinos hrvatske policije u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske, a prerano prekinuti život Josipa Jovića simbol je nesebične odvažnosti koju su hrvatski policajci pokazivali od prvog dana pa sve do zadnjih oslobodilačkih akcija. Stoga će ovo mjesto zauvijek ostati i biti obilježje našeg dubokog ponosa, u čast Josipu, Jedinici za posebne namjene Rakitje „Tigrovi“ i Antiterorističkoj jedinici Lučko, koje su preuzimale najteže zadaće, smiono branile, a potom i oslobađale svaki pedalj jedine nam, krvlju natopljene domovine, rekao je ministar Božinović, zaključno naglasivši kako generaciji policajaca koji danas štite naše granice, morski prostor, sigurnost naših ljudi i brane pravni poredak naše zemlje, ostaje da i u miru potvrđuju tu predanost i snagu, koju je hrvatska policija iskovala u Domovinskom ratu, što je naš dug prema svim hrvatskim braniteljima, prema svim poginulim policajcima, prema Josipu.

I predsjednik Vlade Plenković te predsjednica Grabar-Kitarović u svojim su obraćanjima naglasili važnost hrvatske policije u obrani domovine. – Danas, ovdje u srcu Hrvatske, zajedno smo kako bismo se prisjetili na trenutak istine. Trenutak istine na Uskrs 1991. akcijom „Plitvice“ označio je put kojim je Hrvatska morala doći do svoje slobode i svoje samostalnosti, rekao je premijer posebno istaknuvši da je upravo hrabrost Josipa Jovića i svih onih koji su sudjelovali u ovoj operaciji predstavljala krik Hrvatske za slobodu, „predstavljala je i početak stvaranja, ne samo dobro organiziranih postrojbi hrvatske policije, nego ste bili jezgra stvaranja hrvatske vojske“.

- Ponosno obilježavamo ovaj naš veliki dan iz povijesti Domovinskog rata. Nakon pakračke bitke bila je to još jedna hrvatska pobjeda. Izvolijevala ju je hrvatska policija, jedina oružana sila koju smo tada imali, jezgra buduće pobjedničke hrvatske vojske, nadovezala se u svom govoru i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je također naglasila: - Tebi, dragi Josipe, našem prvom predsjedniku i svim hrvatskim braniteljima i domoljubima iskazujemo zahvalnost na ostvarenu slobodu i nezavisnost. Ali ta zahvalnost ne smije ostati samo na riječima. Zadaća stvaranja države nije završena njezinom obranom i oslobođenjem u Domovinskom ratu. I kao što je prije 28. godina jedna generacija obranila Hrvatsku državu i izborila nam slobodu i neovisnost, današnji naraštaj ima jednako zahtjevnu zadaću – graditi Hrvatsku zemljom života i blagostanja.   

Već tradicionalno povodom obljetnice ove važne akcije, tijekom koje su neprijateljske snage po prvi puta otvoreno pokazale svoje ratne namjere prema novoosnovanoj Republici Hrvatskoj, članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, aktivni i umirovljeni policijski službenik, pripadnici specijalne i drugih rodova policije, te članovi sportskih klubova svoj obol dostojanstvenom obilježavanju pogibije prve žrtve Domovinskog rata, ali i svih koje su uslijedile, daju dolaskom na Plitvice u jednom drugačijem, osobnijem, sportskom ozračju. Naime, Udruga Specijalne jedinice policije „Grom“ Karlovačke županije već 10. godinu za redom organizirala je 14-satni i 87-kilometarski, uglavnom noćni ultramaraton od Karlovca do Plitvica. Polaznici Policijske škole „Josip Jović“, nastavnici i policijski službenici Policijske akademije, u znak sjećanja na Josipa odvozili su dvodnevnu biciklističku turu dugu 150 kilometara, a istim povodom biciklima su od baze Specijalne postrojbe MUP-a u Rakitju na Plitvice pristigli i članovi biciklističke sekcije veterana Udruge Tigar 90/91 Rakitje. Sedmu godinu za redom, članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rab, u koordinaciji s dragovoljcima Senja i Otočca, propješačili su 20 kilometara, dok su i članovi Atletskog kluba Plitvice pretrčali 14 kilometara, od Grabovca, a sve u spomen na žrtvu Josipa Jovića.

Na kraju komemoracije okupljenima se riječju i molitvom obratio i monsinjor Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica