115. obljetnica daktiloskopije u Hrvatskoj

Svečano obilježavanje 115. obljetnice daktiloskopije u Hrvatskoj „Hrvatska forenzika nekad i danas“

FOTO:MUP
 
Danas, 14. svibnja 2019. godine u Ravnateljstvu policije održano je svečano obilježavanje 115. obljetnice daktiloskopije u Hrvatskoj na temu „Hrvatska forenzika nekad i danas.“

Na svečanosti su sudjelovali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić, državni tajnik Ministarstva pravosuđa Kristijan Turkalj, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, predstavnici sudova i državnog odvjetništva i USKOK-a, izaslanik ministra branitelja Stjepan Sučić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predstavnik američke Akademije forenzičkih znanosti Dragan Primorac, forenzični stručnjaci te ostali suradnici.

Svečanost je započela pjesmom u izvedbi Tamburaškog zbora Policijske akademije. Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ jedina je specijalizirana ustanova za forenzična vještačenja u Hrvatskoj. Više od 60 godina pridonosi uspješnom rasvjetljavanju kaznenih djela pretvorbom materijalnog traga s mjesta počinjenja kaznenog djela u pravovaljani materijalni dokaz. Danas ovaj Centar broji oko 140 djelatnika, od čega je 85 djelatnika sa visokom stručnom spremom, te čak 11 djelatnika koji su stekli akademsku titulu doktora znanosti.

Na početku svečanosti prisutnima se obratila načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić koja je pozdravila sve prisutne te je tom prilikom izrazila čast i zadovoljstvo što ima priliku reći nešto o radu i uspjesima Centra, ali i forenzičnom društvu općenito.  Ivan Vučetić, Argentinac hrvatskih korijena je davne 1891. godine u Argentini ustanovio sistematiku desetoprstne zbirke, koja dala neizbrisiv doprinos čovječanstvu.

Daktiloskopija je od samog začetka pa sve do danas ostala jedna od najsigurnijih i najraširenijih metoda utvrđivanja identiteta osoba na temelju papilarnih linija dlanova, prstiju i stopala ljudi. Kao početak daktiloskopije u Hrvatskoj se smatra daktiloskopiranje mađarskog državljana Ambroza Zlamala, okrivljenog za krivotvorenje čeških kruna. Načelnica Ledić je naglasila kako je misija današnjeg Centra „Ivan Vučetić“ osiguranje vrhunske kvalitete forenzične usluge. Također je istaknula kako se vještačenja provode na gotovo svim područjima forenzike te kako je Centar jedan od najdugovječnijih takvih institucija u Europskoj uniji, ali i šire. S obzirom na vlastite smjernice, ali i preporuke Europske unije s ciljem povećanja broja visokoobrazovanih u društvu, Centar je napravio iskorak u podizanju akademskog stupnja obrazovanja o čemu svjedoči i zaključenje sporazuma o suradnji između Centra „Ivan Vučetić“ i Instituta „Ruđer Bošković“.

Forenzika je spona između specijaliziranih područja znanosti, policije i prava, koja se temelji na znanstvenim činjenicama. Danas u odnosu na prošla razdoblja, forenzične znanosti postaju sve kompleksnije i interdisciplinarnije. O kvaliteti tragova i samom čuvanju ovisi izbor forenzične metode i iz tog razloga Centar u suradnji s Policijskom akademijom kontinuirano radi na edukciji policijskih, ali i drugih službenika, kao i državnih odvjetnika. Brza i stručna reakcija rezultira i većom učinkovitošću. Na kraju svog obraćanja načelnica Centra Andreja Ledić parafrazirala je velikog francuskog filozofa, matematičara i fizičara, a prije svega velikog interdisciplinarca Paskala: „Znanje nam nije dovoljno. Znati ne znači biti. Kako bismo uspjeli naučeno moramo prenijeti u svakodnevni život.“

Prisutnima se obratio i sam ministar Davor Božinović koji je pozdravio sve prisutne u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno te izrazio zadovoljstvo povodom obilježavanja 115. obljetnice daktiloskopije u Hrvatskoj, naglasivši kao je riječ o „vrlo važnoj disciplini kriminalističke tehnike, čiju primjenu možemo zahvaliti sunarodnjaku Ivanu Vučetiću – velikom znanstveniku, stručnjaku i policajcu.“ Ministar je također istaknuo kako je upravo taj „Argentinac hrvatskih korijena“ začetnike revolucionarne promjene u kriminalistici, prije svega u brzini, a zatim i uspješnosti otkrivanja počinitelja kaznenih djela, vještačenju materijalnih dokaza. Njegov doprinos je i danas aktualan i koristan u borbi protiv, u njegovo vrijeme i nepostojećih vrsta kriminaliteta, dodao je ministar.

Nadalje, ministar je iznio podatak da Centar u svojih 65 godina postojanja, suvereno zadržava visoko profesionalnu razinu rada, kontinuirano jača vlastite kapacitete, razvija i usavršava nove metode vještačenja s ciljem usklađivanja s najnovijim oblicima kriminaliteta doprinoseći na taj način miru i sigurnosti. Također, na taj način podiže se spremnost i kvaliteta rada cjelokupne hrvatske policije te je stoga važno ulaganje Ministarstva u podizanje stručnosti naših forenzičnih eksperata, istaknuo je ministar. Prilikom obraćanja naglasio je kako će Ministarstvo i dalje nastaviti s tim pristupom „bilo da je riječ o nastojanju implementacije znanstveno-istraživačke komponente u njihov rad, potrebi suvremenog opremanja ili o podršci u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.“

Danas Centar raspolaže sa više od 60 akreditiranih metoda iz svih područja vještačenja, te je već 20 godina punopravni član Europske mreže forenzičnih znanstvenih instituta, kao krovne organizacije nacionalnih forenzičnih ustanova Europe, koja okuplja 64 europska forenzična laboratorija. Nadalje, odnosu na suvremene sigurnosne izazove, posebno nezakonite migracije, prijetnju terorizmom, kibernetički kriminal te s njim povezane krađe identiteta, ministar Božinović naglašava kako je vrlo bitno ulagati u razvoj i primjenu suvremenih, vrhunskih metoda bioloških vještačenja „kako bi one svojom, znanstveno utvrđenom pouzdanošću i učinkovitošću, iza sebe ostavile što manje nepoznanica.“ Također izdvaja kako naš Centar ima kapacitet identifikacije živih i mrtvih osoba DNA analizom, sudjeluje u procesu brze, automatizirane razmjene daktiloskopskih podataka iz nacionalnih baza svih država članica Unije, te ima u svom sastavu istraživački DNA laboratorij, čija je djelatnost unapređenje vještačenja u ovoj domeni. Zaključuje kako podrška Ministarstva postoji te će postojati i u buduće „imajući u vidu činjenicu da kad je u pitanju sigurnost, u novom višegodišnjem financijskom okviru Europske unije se predviđaju značajna pojačanja gotovo tri puta više sredstava nego dosad, a to znači tri puta više za hrvatsku policiju.“

U suradnji Centra i Službe prevencije na čelu s voditeljicom Sandrom Veber, snimljen je i kraći dokumentarni film koji prikazuje rad Centra.

Svečanosti je prisustvovao i prvi najstariji datiloskop Ljubomir Gudelj, a svečanost je završena pjesmom u izvedbi Tamburaškog zbora Policijske akademije.
 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica