Specijalna policija održala deveti međunarodni tečaj za policijske pregovarače

Ravnateljstvo policije i Zapovjedništvo specijalne policije, početkom lipnja, organizirali su međunarodni tečaj za policijske pregovarače na kojem su sudjelovali pregovarači iz osam europskih zemalja

FOTO: MUP

Od 2. do 7. lipnja ove godine u Valbandonu održan je deveti po redu međunarodni tečaj za policijske pregovarače u organizaciji Ravnateljstva policije i Zapovjedništva specijalne policije.
Na tečaju su sudjelovala po dva pregovarača iz osam europskih država i to Njemačke, Francuske, Nizozemske, Austrije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Sjeverne Makedonije te dva predstavnika Interventne policije Republike Hrvatske.

Uz voditelja pregovarača u Zapovjedništvu specijalne policije, Franju Filipovića, na tečaju su kao predavači bili prisutni i pregovarački timovi ATJ Lučko te Specijalnih jedinica policije iz Osijeka, Rijeke i Splita.

Tema ovogodišnjeg tečaja bila je: „Taktičke mogućnosti policijskog pregovaranja u rješavanju novih pojavnih oblika terorističkih ugroza“ a cilja tečaja je priprema na moguće terorističke ugroze koje sve češće pogađaju cijeli svijet ali i europske države. Zadaća je, obaveza i dužnost policijskih snaga biti spremni zaštititi stanovništvo, te čuvati živote i imovinu svih građana Republike Hrvatske.

Hrvatski predavači su, kroz stručna predavanja, svoje europske kolege upoznali s poviješću policijskog pregovaranja u Hrvatskoj te trenutnim stanjem, ulogom pregovaračkih timova u situacijama terorističkih ugroza, načinima komuniciranja s počiniteljima te oblicima suradnje pregovaračkih i taktičkih timova.

Sudionici su, tijekom tečaja, izlagali svoja predavanja na zadanu temu kroz prikaze stvarnih intervencija na kojima su sudjelovali te na taj način podijelili iskustva koja će zasigurno svima pomoći tu daljnjem radu i usavršavanju. Upravo takav način rada smatra se najboljim, bilo da se radi o dobroj praksi ili situacijama koje su završile ne neželjen način.

Psihologinja Tamara Komadina iz Policijske uprave primorsko-goranske, održala je predavanje na temu: „Odgovor na stres i kontrola emocija“, dok je voditeljica Službe za odnose s javnošću iz Kabineta ministra Marina Mandić održala predavanje na temu: „Krizno komuniciranje i policijsko pregovaranje kod terorističkih ugroza“.

Tijekom tečaja, održana je i radionica na kojoj su, osim pregovarača iz Hrvatske sudjelovali i pregovarači gosti. Radionica je bila koncipirana na temu iznenadnih napada i same organizacije rada na mjestu događaja, a cilj je bio vidjeti zajednički rad policijskih pregovarača, odnosno timova u situacijama komunikacija različitim jezikom te sposobnost prilagođavanja nastaloj situaciji.

Nakon gotovo 15 godina rada pregovaračkih timova u Hrvatskoj i skupljenih iskustava te organizacije devet međunarodnih naprednih tečajeva u Valbandonu došlo je do velikog napretka, a čiji se rezultat najbolje vidi u statistici rješavanja svih oblika kriznih situacija u kojima se angažiraju pregovarački timovi specijalne policije.

Naime, tijekom dugogodišnjeg rada hrvatski pregovarački timovi angažirani su u više od 200 kriznih situacija, te su svojim radom onemogućili eventualne ugroze ljudskih života.

Sudionici iz drugih zemalja prepoznali su hrvatski napredak kao značajan, što otvara nove mogućnosti te planove za daljnju suradnju, ali i kontinuirano učenje novih lekcija.
Po procjeni mnogih, Hrvatska je po policijskom pregovaranju odnosno pregovaranju u kriznim situacijama u samom europskom vrhu.
 
 

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja