Potpisan Sporazum o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova i Sveučilišta u Zagrebu

Na Visokoj policijskoj školi ministar unutarnjih poslova poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je s rektorom zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Damirom Borasom Sporazum o suradnji između MUP-a i Sveučilišta u Zagrebu te prisustvovao svečanoj primopredaji vozila za prijevoz službenih pasa

FOTO: MUP

Danas, 28. lipnja 2019. godine, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i rektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras potpisali su Sporazum o suradnji između MUP-a i Sveučilišta u Zagrebu. Potpisivanju su prisustvovali glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, dekan Visoke policijske škole dr. sc. Krunoslav Borovec, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, načelnica Centra za forenznična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić te prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić.  

U svom obraćanju ministar Božinović istaknuo je kako je u današnje doba, uloga znanosti u policiji poboljšati stručnost i profesionalizam u policijskom radu, što se očituje kroz bolje prilagođavanje policije potrebama suvremenog društva i odgovorima na sigurnosne pojave. Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano jača obrazovne, odnosno znanstvene i istraživačke kapacitete.

U sklopu toga, ministar Božinović potpisivanje Sporazuma vidi kao prvi korak ka osnivanju sveučilišnog studijskog programa kriminalistike i javne sigurnosti, koji je u planu pokrenuti iduće godine.

Zajednička suradnja podrazumijeva da znanstvenici mogu koristiti sva ona stručna znanja koja policija svakodnevno prikuplja u svom poslu, ali i sama policija mora ući dublje u područje znanosti jer moderna policija ne može biti efikasna ukoliko se ne unaprijedi rad u području digitalne kriminalistike, kibernetičke sigurnosti, medicinskih vještačenja te analitike.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras zahvalio se ministru te istaknuo kako je ovaj Sporazum kruna dobre dugogodišnje suradnje. Suradnja se prvenstveno odnosi na diplomski sveučilišni studij za potrebe policijskog obrazovanja, no Sporazum omogućuje da se u dogledno vrijeme pokrenu i preddiplomski i poslijediplomski studij.

Ministar Božinović zaključio je kako je ulaganje u obrazovanje i stručno usavršavanje policijskog kadra, kao i razvijanje suradnje sa stručnim, usko profiliranim i vodećim organizacijama na pojedinim znanstvenim područjima, neminovno za kvalitetu policijskih poslova, a u konačnici za zavidnu razinu sigurnosti naše zemlje.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministar Božinović, zajedno glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom, pomoćnikom ministra Cvjetkom Obradovićem i načelnikom Policijske akademije Dubravkom Novakom, prisustvovao je svečanoj primopredaji vozila za prijevoz službenih pasa.

Vozila, njih 49, nabavljena su sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta financijske potpore u području vanjskih granica i viza - projekt „Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa”. Projekt vrijednosti oko 12,7 milijuna kuna, financijski se realizira u iznosu od 75% iz Fonda za unutarnju sigurnost, instrumenta financijske potpore u području vanjskih granica i viza, a preostalih 25% iz Državnog proračuna RH.

Riječ je o karavan vozilima Škoda Octavia Combi Ambition 1.6 TDI 4x4, bez policijskih obilježja, čiji je prtljažni prostor prenamijenjen za prijevoz dva službena psa s pripadajućom opremom za održavanje higijenskih uvjeta pasa (spremnik za vodu s pitkom vodom) i posebno opremljen metalnim kavezom sa drvenom podnicom te ventilatorom na krovu vozila za izvlačenje ustajalog i uvlačenje svježeg zraka. Vozila će se koristiti za prijevoz službenih pasa za zaštitu vanjske državne granice i graničnu kontrolu.

Ovaj projekt pokazuje koliko Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i Europska unija ulažu u razvoj hrvatske policije, s obzirom na sve izazove s kojima se suočava, pogotovo one vezane uz granicu. „Naša granica najdulja je vanjska granica Europske unije stoga sustavno ulažemo u nabavu vrhunske opreme, tehnike i vozila za nadzor državne granice, kao i u kontinuiranu obuku naših policajaca“, zaključio je ministar Božinović.
 
 

Pisane vijesti | Suradnja