Ministar unutarnjih poslova Republike Turske Süleyman Soylu u uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministar Božinović i turski ministar Soylu potpisali Memorandum o suradnji policijskih akademija Republike Hrvatske i Republike Turske

Foto: MUP RH
Danas, 8. srpnja, u Policijskoj školi „Josip Jović“, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu svečano su potpisali Memorandum o suradnji policijskih akademija Republike Hrvatske i Republike Turske. Potpisivanje Memoranduma nastavak je razvijanja, unaprjeđenja i promicanja policijske suradnje u području obuke, profesionalnog i znanstvenog istraživanja te će se kroz realizaciju Memoranduma omogućiti razmjena predavača, osoblja i studenata dviju akademija. 
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je dokaz važnosti suradnje između dviju država upravo i činjenica kako je uzvratni službeni posjet ministra Soylua njihov četvrti sastanak u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Gospodarska suradnja dviju država iz dana u dan napreduje, rastu investicije, a intenzivirana je i kulturna suradnja. Ministar Božinović naglasio je da Hrvatska i Turska dijele sigurnosne izazove s kojima se suočavaju. Timovi radne skupine dviju zemalja intenzivno su surađivali, a kao rezultat toga nastao je Memorandum, čiji je cilj podići razinu razmjene, kad je u pitanju obrazovanje i istraživački rad u policiji, na višu razinu.
 
U suvremenom svijetu, naglasio je ministar Božinović, sigurnosne prijetnje uglavnom su transnacionalnog karaktera, organizirani kriminal postaje međunarodni kriminal te zbog toga državne institucije poput policije moraju surađivati sve intenzivnije i tom suradnjom obuhvatiti sve veći broj tema. Uskoro će, najavio je ministar Božinović, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" ugostiti stručnjake za forenziku iz Republike Turske, što će dodati novu vrijednost u sveobuhvatnoj suradnji dviju država.
 
S problemom ilegalnih migracija suočene su i Republika Turska i Republika Hrvatska. Ministar Božinović, ovom je prilikom istaknuo, kako je neosporna činjenica da Turska ulaže veliki napor u nadzor migracijskih tokova prema Europi. Republika Hrvatska, sa svoje strane, pokušava dati doprinos i kroz preseljenje određenog broja sirijskih izbjeglica iz Turske u Hrvatsku. Obje zemlje kontinuirano ulažu u ljudstvo i tehničku opremu za zaštitu svojih granica. Cilj obiju zemalja je osigurati mir u regiji i sigurnost svih građana kao i posjetitelja. Pitanje migracija od iznimne je važnosti te će Hrvatska o njemu posebno voditi računa u prvoj polovici iduće godine, kad bude predsjedala Vijećem Europske unije.
 
Turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu izrazio je zahvalnost ministru Božinoviću i Vladi Republike Hrvatske na ukazanom gostoprimstvu te istaknuo kako se nada da će se što prije realizirati dijelovi Memoranduma koji se tiču daljnjeg jačanja suradnje policija dviju država. Po pitanju očuvanja sigurnosti, ministri su razmijenili mišljenja u pogledu borbe protiv terorizma, ilegalnih migracija i trgovanja droge te izrazili nadu da će se nastaviti kvalitetna i konstruktivna suradnja Turske i Hrvatske u odgovoru na ove sigurnosne izazove.
 

Priopćenja | Suradnja | Međunarodna suradnja