Službeni posjet izaslanstva Ministarstva za javnu sigurnost NR Kine i pokrajinskih Ureda za javnu sigurnost

U okviru projekta „Sigurna turistička sezona 2019. godine“, predstavnici izaslanstva Ministarstva za javnu sigurnost NR Kine i pokrajinskih Ureda za javnu sigurnost u službenom su posjetu Republici Hrvatskoj

FOTO: MUP

Danas, 12. srpnja 2019. godine, predstavnici izaslanstva Ministarstva za javnu sigurnost NR Kine i pokrajinskih Ureda za javnu sigurnost, u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, održali su radni sastanak s predstavnicima Policijske akademije. Na sastanku su, među 13 članova kineskog izaslanstva, iz Ministarstva za javnu sigurnost NR Kine prisustvovali i zamjenik glavnog ravnatelja za međunarodnu suradnju Tan Jun te zamjenik načelnika Odjela za međunarodnu suradnju Guo Dabao s bliskim suradnicima.

Goste je pozdravila pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović te im je prezentirala ustroj i djelokrug rada Policijske akademije. Posebno su bili  zainteresirani za obuku i načine daljnje specijalizacije i usavršavanja na Policijskoj akademiji, a iskazali su i interes za konkretnijom suradnjom s hrvatskom policijom u području treninga i obrazovanja u budućnosti. Obišli su i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa te izložbu Muzeja policije u auli Visoke policijske škole, gdje su posebno zanimanje pokazali za eksponate iz Domovinskog rata.


Jedan od razloga posjeta kineskog izaslanstva je popularni projekt „Sigurna turistička sezona“, u kojem ove godine sudjeluje rekordan broj stranih policajaca, njih 95.  Kineski policijski službenici, njih osmero, od 12. srpnja do 15. kolovoza, raspoređeni su u zajedničke policijske ophodnje s hrvatskim kolegama po dvoje i to na području u PU zagrebačke, ličko-senjske, zadarske i dubrovačko-neretvanske, jer upravo na tim lokacijama boravi najviše njihovih sunarodnjaka.

U sklopu službenog posjet Zagrebu, kinesko izaslanstvo održalo je radni sastanak s predstavnicima Ravnateljstva policije. Sastanku su prisustvovali zamjenik glavnog ravnatelja policije za poslove kriminaliteta Željko Prša, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, voditelj Odjela za međunarodne odnose u Upravi za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije Nikola Milas i voditeljica Službe za međunarodnu policijsku suradnju Ravnateljstva policije Dijana Sadarić. 

Zamjenik glavnog ravnatelja Željko Prša, na samom početku sastanka, prisjetio je se kako je projekt „Sigurna turistička sezona“ započeo te koliko se unaprijedio od početka svoje provedbe 2006. godine. „Takva vrsta angažmana stranih policijskih službenika u nacionalnim policijskim odorama djeluje izuzetno pozitivno, a posebice preventivno“, istaknuo je Prša te dodao kako su zajedničke ophodnje najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a turistima je uvijek drago vidjeti svoju policiju u stranoj državi, što pozitivno utječe na promociju Hrvatske kao sigurne zemlje i poželjne turističke destinacije.

Načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago osvrnula se na nedavni posjet hrvatskih policijskih službenika NR Kini, a kao dokaz kontinuirane dobre suradnje naglasak je stavila na novitet koji je ove godine uveden u suradnji sa Veleposlanstvom NR Kine. Naime, radi se o unaprjeđenju razine komunikacije kineskih policijskih službenika sa kineskim turistima na način da su uvedene četiri posebne telefonske linije za područje Republike Hrvatske. U svakom gradu u kojem se nalaze kineski policijski službenici 24 sata dnevno bit će na raspolaganju besplatni telefon, na koji će kineski turisti moći prijaviti događaje od interesa za policiju.

Zamjenik glavnog ravnatelja za međunarodnu suradnju Ministarstva za javnu sigurnost NR Kine Tan Jun izrazio je zadovoljstvo što se ove godine projektu priključilo još dvoje policijskih službenika koji će boraviti na području PU zadarske, što broji ukupno osmero policijskih službenika na području Republike Hrvatske. Istaknuo je kako se nada da će dobru praksu nastaviti i dalje, u svim projektima na kojima ove dvije zemlje budu zajednički surađivale.

Posebni sudionici u projektu „Sigurna turistička sezona“, upravo su kineski policijski službenici, koji već drugo ljeto zaredom dolaze u Hrvatsku kako bi bili od pomoći, ne samo svojim sunarodnjacima, već i hrvatskim policijskim kolegama. Zadovoljstvo je što turisti iz azijskih zemalja odabiru Hrvatsku kao svoju idealnu ljetnu destinaciju, ne samo zbog prirodnih ljepota, već i zbog osjećaja sigurnosti koji nudi svim svojim stanovnicima i posjetiteljima. 
 

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja