Ministar Božinović prisustvovao radnom sastanku službi za sigurnost cestovnog prometa policijskih uprava u Republici Hrvatskoj

Cilj sastanka je upoznati cjelokupni operativni sastav prometne policije sa izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te načinom postupanja

FOTO: MUP

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, danas 24. srpnja 2019. godine u Ravnateljstvu policije, prisustvovao je sastanku službi za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava na području Republike Hrvatske. Sastanku su nazočili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Uprave policije Ivan Merćep, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija, dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, voditelj Katedre za tehniku cestovnog prometa doc. dr. sc. Rajko Horvat, predstojnik Zavoda za cestovni promet doc. dr. sc. Luka Novačko te načelnici i rukovoditelji policijskih uprava iz cijele države.

Cilj sastanka je upoznati cjelokupni operativni sastav prometne policije sa izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te načinom postupanja, odnosno policijskim upravama dati jasne i konkretne smjernice za daljnji rad po pitanju problematike sigurnosti cestovnog prometa.

Dekan prof. dr. Josip Mlinarić istaknuo je kako su prometni stručnjaci dali svoj doprinos u donošenju zakonskih, tehničkih i sigurnosnih rješenja koja su uklopljena u novi Zakon. Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija izjavio je kako je već sama najava novog Zakona utjecala na promjenu ponašanja sudionika u prometu te su prvi rezultati već vidljivi.

Mataija je naglasio kako se u prvih šest mjeseci 2019. godine u Republici Hrvatskoj bilježi poboljšanje svih statističkih pokazatelja stanja sigurnosti, točnije smanjenje ukupnog broja svih vrsta nesreća. Zabilježeno je smanjenje broja prometnih nesreća s poginulima za 14 posto, smanjenje broja nesreća s ozlijeđenim osobama za 7,1 posto, smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom za 1,9 posto, smanjenje broja poginulih za 13,2 posto, smanjenje broja teško ozlijeđenih za 18,5 posto te smanjenje broja lakše ozlijeđenih za 6,2 posto.

U konkretnim brojkama, smanjenje smrtnog stradavanja za prvo polugodište ove godine iznosi 19 osoba manje. Također, 230 je manje je teško ozlijeđenih osoba, a broj lakše ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama manji je za 309 osoba.

No, kao osnovne razloge za donošenje izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Mataija je istaknuo nužnost podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa zbog prevelikog broja prometnih nesreća koji je u Republici Hrvatskoj veći u odnosu na Europsku uniju i po broju prometnih nesreća i po broju smrtno stradalih. Primjerice, u Republici Hrvatskoj prošle godine je bilo 7,7 poginulih na 1000.000 stanovnika, dok je prosjek Europske unije pet poginulih na 100.000 stanovnika. Pozitivan primjer su zemlje poput Švedske, Irske, Nizozemske i Danske koje imaju oko tri poginula na 100.000 stanovnika.

Razlozi takvim brojkama u Republici Hrvatskoj su recidivizam, koji do sada nije bio adekvatno sankcioniran, učestalo upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, bez obzira na veliki broj utvrđenih prekršaja vožnje pod zabranom, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, osobito na stražnjim sjedalima te nepropisan prijevoz djece u vozilima.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina naglasio je kako policija ima dužnost skrbiti o svim segmentima sigurnosti te nisu čekali da novi Zakon stupi na snagu već su krenuli sa nizom preventivnih aktivnosti kako bi svi policijski službenici bili što bolje pripremljeni za implementaciju Zakona, koji će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine, odnosno osam dana od današnjeg objavljivanja u Narodnim novinama.

Ministar Božinović istaknuo je kako je cilj  podignuti svijest javnosti, čak prije samog stupanja Zakona na snagu, a sami policijski službenici i službenice dobili su upute da u narednom periodu, u neposrednom kontaktu sa sudionicima u prometu upozoravaju na sve novine koje Zakon donosi. Kao zadaću Ministarstva, Božinović također ističe generalnu prevencije, koja se postiže takvom vrstom rješenja, do kojih su zajednički došli stručnjaci svih nadležnih službi Ministarstva unutarnjih poslova i stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti.

Za veliki dio prometnih prekršaja predviđaju se teže mjere, odnosno sankcije, a sama ta činjenica imat će značajan utjecaj na sve one neodgovorne pojedince koji učestalo i grubo krše prometne propise i time kontinuirano ugrožavaju ljudske živote. U narednom periodu, zaključio je ministar Božinović, cilj jest da se radikalno smanji broj poginulih u prometu i da policija i u ovom segmentu svog rada dosegne viši stupanj ostvarenja svojih temeljnih ovlasti, a to je javni red i sigurnost svih građana Republike Hrvatske te njenih gostiju.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila