Projektom „Lily“ obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kroz niz mutimodularnih aktivnosti usmjerenih na senzibilizaciju građana preventivnim projektom „Lily“ obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama s ciljem unaprjeđenja mehanizama prevencije i sprječavanja svih oblika nasilja 
 

FOTO: MUP

Danas, 23. rujna 2019. godine, u kazalištu „Vidra“, prigodnim programom projekta „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Partneri na projektu su Ministarstvo pravosuđa, Vrhovni sud Republike Hrvatske, Županijski sud u Zagrebu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Udruga hrvatskih sudaca te brojni drugi.

U sklopu programa prikazana je dramska izvedba „Progovori“ akademskih glumaca uz nastup Interventne policije, a glazbenik Marin Ivanović Stoka izveo je svoju pjesmu „Lily“ posvećenu svim ženama, žrtvama nasilja. Prigodnom programu prisustvovali su glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU zagrebačke Marko Rašić, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske doc. dr. sc. Marin Mrčela, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te brojni uzvanici i predstavnici nadležnih institucija.

Nasilje nad ženama duboko je ukorijenjeno u svim društvenim strukturama i predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u cijelome svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj. Prisutnima se obratila pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić koja je izjavila kako samo međusobnom suradnjom i zajedničkim naporima možemo iskorijeniti nasilje i učiniti naše društvo boljim.

Upravo radi toga, policija kontinuirano radi na podizanju standarda u poduzimanju mjera i radnji u sprečavanju nasilja između bliskih osoba, osobito nasilja nad ženama. Osim preventivnih mjera, policija poseže i za represivnim mehanizmima sadržanih u nacionalnom i međunarodnom zakonodavstvu.

Aktualni statistički pokazatelji, tijekom osam mjeseci 2019. godine, pokazuju kako je od ukupno 8 ubojstava počinjenih između bliskih osoba, njih 4, odnosno 50 % počinjeno je na štetu osoba ženskog spola, što je manje za 20 %  u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je ubijeno 5 osoba ženskog spola u bliskim odnosima.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako činjenica da su žrtve nasilnih ponašanja u obitelji većinom osobe ženskog spola ukazuje na potrebu za stalnim osvješćivanjem kako javnosti i tako i svih stručnjaka i članova društva, posebno uzimajući u obzir složenost dinamike nasilja među bliskim osobama.

„Iskoristio bih ovu priliku da, kao glavni ravnatelj hrvatske policije, iznesem svoj osobni stav i javno osudim svaki oblik nasilja u društvu, a posebice nasilja koje se čini prema slabijima i nemoćnijima. Vjerujem kako su svima dobro poznati napori Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatske policije na suzbijanju ove pošasti koju nazivamo nasilje nad bliskim osobama, nasilje u obitelji, odnosno nasilje nad ženama“- dodao je Milina.

Kroz posljednjih 20 godina, hrvatska policija, zajedno s drugim relevantnim službama učinila je mnogo na operacionalizaciji zakonskih propisa, odnosno na prepoznavanju, otkrivanju i procesuiranju različitih oblika nasilja. Zaštita žrtava nasilja između bliskih osoba sve se više ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva, primjenom materijalno pravnih i procesno pravnih instrumenata prema počiniteljima navedene vrste kažnjivog ponašanja.

Prepoznatljivi su preventivni i edukativni projekti Ministarstva unutarnjih poslova te aktivnosti u procesu senzibilizacije javnosti u otklanjanju rodnih predrasuda i stereotipa te u sprječavanju svih oblika diskriminatorne prakse te prevenciji govora mržnje i sprječavanja nasilja prema ženama.

Upravo Projekt Lily Ministarstva unutarnjih poslova i brojnih partnera kroz niz multimodularnih aktivnosti usmjerenih na senzibilizaciju građana ima za cilj iznalaženje zajedničkih odgovora, unaprjeđenje mehanizama prevencije i sprječavanja svih oblika nasilja, posebno nasilja prema ženama.

O nasilju ne smijemo šutjeti i zato je sustavno ulaganje u područje prevencije i senzibilizacije jedan od ključnih rješenja ovoga problema. Svi zajedno, bespogovorno, umreženo, proaktivno i preventivno trebamo davati svoj doprinos i to je jedini način da konačno učinimo potrebni pomak i zaokret u svijesti. To je ujedno i  jedini način  da budućim generacijama koje dolaze osiguramo i ponudimo pozitivne društvene vrijednosti i stilove života!

Pisane vijesti | Projekti | Društvo i zajednica