​Ugovorena nabava 94 vatrogasna vozila

MUP i Vlada RH su tu da budu potpora. Nabavom ovih vozila podižemo razinu i kvalitetu reakcije vatrogasaca, a na višu razinu i efikasnost cjelokupnog sustava - rekao je ministar Božinović 

Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je danas, 12. veljače, s predstavnicima triju tvrtki, WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednicom ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. i DOK-ING d.o.o, četiri ugovora o nabavi 94 vatrogasna vozila, među kojima duga i mala navalna vozila, teška i laka šumska vatrogasna vozila, autocisterne i zapovjedna vozila s prikolicom i vatrogasnim robotom, koja će biti raspoređena diljem Hrvatske, jednako po svim hrvatskim županijama, sukladno procjeni struke.

Vatrogasna vozila nabavljaju se u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ te su u iznosu od 85% sufinancirana sredstvima fondova EU, putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ostatak sredstava ide iz državnog proračuna, a ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 256.260.000,00 kuna.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, temeljem kojih će se vozila isporučiti kroz tri isporuke, a na kojem su prisustvovali i državna tajnica Terezija Gras, pomoćnici ministra Cvjetko Obradović i Damir Trut te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potonji je zahvalio ministru Božinoviću i MUP-u naglasivši kako je ovo veliki dan za hrvatsko vatrogastvo.

- Kada dobijete mandat i idete u daljnji razvoj vatrogastva, a na početku vam se dogodi ovako nešto, mogu samo reći hvala u ime svih vatrogasaca Republike Hrvatske – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković zaželjevši da se s ovakvom suradnjom i nastavi.

- Bez obzira što je ovo današnje potpisivanje trajalo relativno kratko, veliki je posao napravljen da bi se svi potrebni dokumenti pripremili i da bi sve prošlo verifikacije kada je u pitanju odobravanje sredstava iz EU fondova, istaknuo je ministar Božinović, posebice pritom zahvalivši svojim prisutnim suradnicima, te podsjetivši kako je ovo još jedna realizacija nečega što se javno najavljivalo i čiji se tijek mogao pratiti kroz razdoblja.

Nadovezao se ministar i na opasku zapovjednika Tucakovića o načinu započinjanja mandata. - Kako je kazao zapovjednik Tucaković, njemu je mandat započeo vrlo lijepo, potpisivanjem ugovora o izradi i nabavi novih vozila, a meni je mandat počeo s onim požarima u Splitu 2017. godine. Tada smo na licu mjesta mogli uočiti nekoliko stvari – da imamo vatrogasce koji su na visini zadatka kada je u pitanju zaštita sigurnosti ljudi i imovine i koji zaslužuju sve pohvale za svoju požrtvovnost i hrabrost, da imamo sustav koji je malo manjkav u organizacijskom smislu, a bilo je tu i nekih nelogičnosti, te da nam je oprema u izvjesnoj mjeri zastarjela, da ne odgovara zahtjevima vremena i da se neplanski nabavlja. Zato smo već tada počeli komunicirati da će MUP učiniti sve kako bi iz proračuna EU povuklo sredstva za opremanje vatrogastva - pojasnio je ministar kronološki tijek, spomenuvši kao dio ove priče i prvi veliki posao vezan uz opremanje sofisticiranom i suvremenom opremom, odnosno nabavu radiokomunikacijskih uređaja za sve žurne službe spašavanja, u vrijednosti od 62 milijuna kuna.

- Otada do danas smo kada je u pitanju vatrogastvo radili i ad hoc i sustavne mjere - nastavio je ministar podsjetivši okupljene na osnivanje Operativno vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, ali i na ustrojavanje Središnjeg državnog ureda za vatrogastvo, s početkom ove godine, kao samostalne vatrogasne organizacije na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom.

- MUP i Vlada RH su tu da budu potpora. Požare gase vatrogasci i oni su najvažniji i neprocjenjivi dio ovoga sustava, a na nama je da im stvorimo uvjete kada je u pitanju i ustrojstvo i opremanje. I nakon ovog posla idemo dalje, jer ovo je posao koji ne smije stati, ne možemo kampanjski opremati vatrogastvo, moramo to raditi sustavno – istaknuo je ministar na kraju, zaključivši kako nabavom ovih vozila podižemo i razinu i kvalitetu reakcije vatrogasaca, a time na višu razinu podižemo i efikasnost cjelokupnog sustava. 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija (OPKK)


 
 


Pisane vijesti | Nabava