Na sjednici Vlade ministar Božinović izvijestio o novim Odlukama Stožera civilne zaštite

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavljene su posljednje Odluke Stožera civilne zaštite

Danas, 25. lipnja 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je 237. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio je posljednje odluke Stožera civilne zaštite te izvijestio o aktivnostima u proteklom razdoblju. U nastavku je predstavio Izvješće o provedbi Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za 2019. godinu te Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta.

„Bilo je za očekivati da će doći do porasta broja novooboljelih, međutim taj porast će u svakom slučaju biti manji ukoliko se svi skupa budemo pridržavali svih mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kada se pojavi neko žarište, kao što je bio slučaj u Đakovu ili sada u bolnici u Zagrebu, vrlo brzo se izlazi na teren, saznaju se kontakti i situacija se stavlja pod kontrolu. Zbog toga su i donesene nove Odluke koje se odnose na novi režim na graničnim prijelazima, ali i korištenje maski u javnom prijevozu“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ujedno i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Nove mjere najvjerojatnije neće trajati onoliko dugo kao što su u prvoj fazi jer moramo biti fleksibilni. Cijeli sustav je postavljen tako da u hodu možemo donositi odluke s ciljem stvaranja balansa između održavanja gospodarstva, društvenog života, a prvenstveno zaštite života i zdravlja stanovnika“.

Ministar je naglasio kako Nacionalni stožer civilne zaštite rukovođen zdravstvenom strukom prati situaciju na dnevnoj bazi, analiziraju se podaci, vrše se konzultacije i u zemlji i u inozemstvu te se donose određeni zaključci. Isti se zatim pretvaraju u mjere i odluke koje u ovoj fazi prije svega moraju biti racionalne, usmjerene na zaštitu života i zdravlja hrvatskih građana te očuvanje gospodarskih aktivnosti, u ljetnom razdoblju prvenstveno turizma.

„U ovoj borbi s virusom biti ćemo uspješni ukoliko svemu tome pristupimo zajedno i solidarno sa svim hrvatskim građanima“, zaključak je ministra Božinovića.

Na dnevnom redu sjednice bilo je Izvješće o provedbi Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima. Naime, Vlada je lipnju 2018. donijela navedeni Nacionalni plan te zadužila Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za podnošenje godišnjih izvješća o provedbi mjera.

„Sve planirane mjere, kao što je vidljivo u Izvješću su izvršene ili se provode kontinuirano. Izdvojio bih da su u protekle četiri godine 90% identificiranih žrtava bili državljani RH koji su iskorištavani unutar granica RH. Većina žrtava do sad su bile žene i djevojčice, ali se primjećuje i porast broja muškaraca kao žrtava trgovanja ljudima s namjerom radnog iskorištavanja te iskorištavanja za protupravne radnje. Sve strane žrtve u ranijim godinama bili su većinom državljani susjednih zemalja poput Srbije i BiH,  međutim povećava se i broj žrtava državljana azijskih zemalja. Tijekom 2019. godine identificirano je 27 žrtava trgovanja ljudima dok su počinitelji takvih kaznenih djela uglavnom državljani RH, BiH i Srbije“, kazao je ministar. Što se tiče utrošenih sredstava, kazao je kako je za 2019. godinu utrošeno 1.692.000,00 kuna što ne obuhvaća sredstva koja se odnose na redovan rad institucija“.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je predmetno Izvješće.

Treća, posljednja točka u nadležnosti potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića bila je Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta.

„Jedan od prioriteta suradnje s predstavnicima Vlade SAD-a svakako je ulazak u američki program izuzeća od viza za hrvatske državljane. Ovaj sporazum jedan je od pravnih preduvjeta za pristupanje programu izuzeća od viza. Ovim sporazumom regulirali smo pitanje nadležnih tijela za provedbu sporazuma, operativne postupke i ostalo. U ovom razdoblju korona krize održali smo kontinuitet tih pregovora i dovršili ih putem videokonferencija na stručnim razinama što je rezultiralo ovim zaključkom“, objasnio je ministar sam proces nastajanja ovog dokumenta.

Vlada RH prihvatila je prijedlog navedenog dokumenta koji će, nada se ministar Božinović, s predstavnikom Vlade SAD-a potpisati u skorije vrijeme.

Stranica