HR PRES i CEPOL održali konferenciju o učinku virusa Covid-19 na provedbu zakona

Bila je to prilika za upoznavanje sa strategijama rada policije te ukazivanje na cijeli niz novih izazova s kojima se tijela za provedbu zakona susreću uslijed širenja koronavirusa

FOTO: Ilustracija

Danas su hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije i  Agencija Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (CEPOL) bili domaćini online konferencije „Rad policije u doba pandemije“. Analizom stručnjaka utemeljenom na činjenicama i iskustvom iz prve ruke diljem država članica EU-a, konferencija je bila usmjerena na učinak pandemije na provedbu zakona u Europi.
 
Bila je to prilika za upoznavanje sa strategijama rada policije koje se provode u zemljama kao što su Francuska, Italija, Belgija i Hrvatska kao odgovor na Covid-19 i ukazivanje na cijeli niz novih izazova s kojima se tijela za provedbu zakona susreću uslijed širenja koronavirusa. Popodnevni dio konferencije obilježilo je sudjelovanje relevantnih europskih i međunarodnih tijela, kao što su Europol, Frontex, Eurojust i Interpol čiji su predstavnici iznijeli neke od ključnih rezultata analiza provedenih u njihovim područjima nadležnosti.
 
Glavna direktorica Uprave za migracije i unutarnje poslove, gđa Monique Pariat, u svom je govoru izjavila: „Solidarnost, koordinacija, sinergije lijepe su riječi s kojima se svi možemo poistovjetiti, ali one se moraju pretočiti u konkretne radnje. [..] Nezapamćena situacija u kojoj se trenutno nalazimo pokazala je još jednom, i nadam se svima, kako nam je potrebno puno više Europe u pronalaženju rješenja za naše građane.“
 
Osvrnuvši se na očekivanja od tijela koja provode zakon u kontekstu golemog utjecaja virusa COVID-19 na naša društva, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, g. Žarko Katić, naglasio je: „I policija i pravosuđe trebaju odgovoriti na nove prijetnje kriminala prilagođavanjem svojih metoda rada novom okruženju.“ G. Katić je nadalje istaknuo „potrebu za brzom i sigurnom komunikacijom između tijela tijekom ove krize kao jednim od najvažnijih uvjeta za osiguranje operativnog rada. To se posljedično odražava u sve većoj potrebi tijela za provedbu zakona za online obukom i pametnim rješenjima koja bi omogućila takvu komunikaciju,“ zaključio je.
 
U skladu s tim, izvršni direktor CEPOL-a, dr.h.c. Detlef Schröder, istaknuo je: „Sadašnja pandemijska kriza pokazala je koliko brze i dinamične trebaju danas biti službe za edukaciju i obuku kako bi pripremile tijela za provedbu zakona za nove izazove. Znamo koliko je prelazak na online usluge bio velik izazov za mnoge obrazovne institucije u Europi; a spoznali smo i ograničenja ovog izbora. Međutim, također smo vidjeli i velik potencijal koji stoji iza online alata kada se radi o stjecanju iskustva učinkovitog učenja.“
 
G. Schröder je iskoristio priliku kako bi naglasio da Agencija, u suradnji s Vijećem EU-a, provodi analizu učinka virusa Covid-19 na istraživanja i potrebe obuke. Rezultati ove analize poslužit će kao osnova za osmišljavanje posebne Covid-19 online obuke čiji je cilj unaprjeđenje znanja, vještina i kompetencija dužnosnika za provedbu zakona diljem Europe.
 
Konferencija, koja je bila otvorena samo za više dužnosnike za provedbu zakona iz država članica, Europsku komisiju, agencije kao i relevantne nacionalne dionike, uživo se prenosila putem CEPOL-ovih vlastitih alata za online konferencije.

Priopćenja