Pojačani nadzor i savjeti sudionicima u prometu

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda bit će  pretežno sunčano i uglavnom suho. Na sjevernom Jadranu puhat će većinom umjerena, povremeno i jaka bura i sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji većinom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, no prolazno mogu biti i jaki.  
     
Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.
 
Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se 4 prometne nesreće s poginulim osobama u kojima je poginulo 5 osoba, od kojih: 2 vozača osobnih automobila, 2 vozača teretnih automobila te vozač motocikla.

Prvih osam mjeseci 2020. godine, u prometu na cestama, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, nesreće uzrokovane brzinom, alkoholizirani vozači, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači te stradavanja pješaka i biciklista.

U prometnim nesrećama tijekom osam mjeseci 2020. godine, poginule su ukupno 174 osobe, što je za 5 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Analizirajući stradavanja sudionika u prometu, vidljivo je sljedeće:
 
 • u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginule su 83 osobe ili 47,7% od ukupnog broja;
 • alkoholizirani vozači skrivili su 36 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 39 osoba ili 22,4% od ukupnog broja;
 • od 90 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 41 ili 45,6% nije koristilo sigurnosni pojas.

Stradavanja mopedista i motociklista

Tijekom osam mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 4 vozača mopeda, 37 vozača motocikala i putnica na motociklu odnosno, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Poruka mopedistima i motociklistima jest da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet, skretanja i prestrojavanja.
 
Mlade osobe

U prvih osam mjeseci 2020. godine, mladi vozači skrivili su 27 prometnih nesreća, u kojima su poginule 32 osobe ili 18,4% od ukupnog broja.

Stoga, poseban apel upućujemo roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

Vidljivost pješaka i biciklista

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. U osam mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 25 pješaka i 7 biciklista.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
 
 • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom;
 • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom;
 • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Upozoravamo vozače da:
 
 • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
 • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
 • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
 • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.);
 • ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno. 

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, poruka je da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Osobama u automobilima da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Ostale savjete svim sudionicima u prometu možete pročitati OVDJE.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama

Zbog prethodno navedenog, policija će nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Ne zaboravite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Pisane vijesti | Promet i vozila