Državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Od 1. do 7. listopada 2020. godine proveden ukupno 26.871 nadzor poslovnih objekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata

Danas, 8. listopada 2020. godine, održana je 13. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je iz Ministarstva unutarnjih poslova prisustvovala državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović. Već uobičajeno, nakon izlaganja ministra zdravstva Vilija Beroša, državna tajnica je izvijestila o najnovijim aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike.
 
Odluke stožera

„Vezano za prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i Grada Novalje, Požeško-slavonske, Koprivničko-križevačke, Splitsko-dalmatinske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske županije te Općine Đulovac donesene su Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama, kojima se produljuju propisane mjere već propisanih mjera od 14 do 30 dana te kao što znate ograničenje javnih i privatnih okupljanja na najviše od 10 do 50 osoba. U razdoblju od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite RH donio je 12 novih Odluka“, kazala je državna tajnica u svom izlaganju.
 
Provođenje nadzora

Što se tiče provođenja nadzora, državna tajnica navela je kako je od 1. do 7. listopada 2020. godine proveden ukupno 26.871 nadzor poslovnih objekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata te da je županijskim centrima 112 prijavljeno 284 okupljanja. Također navodi kako je dano 1.778 upozorenja (u 6,61 % objekata je izrečeno upozorenje).
 
Operativne službe Ravnateljstva civilne zaštite

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite su u zadnjih 7 dana postavili 11 kontejnera za potrebe medicinskih ustanova s područja Grada Zagreba i Grada Gospića (10 za Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević i 1 za Opću bolnicu Gospić). Potrebno je napomenuti kako Stožer civilne zaštite promišlja o nizu novih eventualnih mjera čemu prethodne intenzivni sastanci svih dionika društva i uključenih djelatnika stožera.
 
„Izdvojili bismo sastanke s predstavnicima ugostiteljske i glazbene industrije na temu poduzimanja daljnjih mjera i aktivnosti radi sprečavanja širenja koronavirusa. Cilj je svih tih mjera kroz partnerski i konstruktivan dijalog, pronaći optimalna rješenja koja će doprinijeti postizanju očuvanja zdravlja i gospodarskih segmenata“, navela je državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović.
 
Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

Treća točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade bio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.
 
Državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako se najvažnije novine u odnosu na važeći zakon odnose na usklađivanje s odredbama Provedbene direktive Komisije od 16. siječnja 2019. o utvrđivanju tehničkih specifikacija za označavanje vatrenog oružja i njegovih bitnih dijelova u skladu s Direktivom Vijeća 91/477/EEZ o nadzoru nabave i posjedovanja oružja, te odredbama Provedbene Direktive Komisije (EU) 2019/69 od 16. siječnja 2019. o utvrđivanju tehničkih specifikacija oružja za uzbunjivanje i signalizaciju.
 
Radi jasnijeg tumačenja već ranije prenesenih odredbi Direktiva ovim prijedlogom Zakona detaljnije se propisuje:
-        na koji način mora biti označeno svako osnovno pakiranje cjelovitog streljiva i
-        obveza prijave svakog pokušaja sumnjive transakcije oružja, streljiva ili bitnih dijelova streljiva Ministarstvu unutarnjih poslova.
-        proizvođačima eksplozivnih tvari da bez dodatnih odobrenja obavljaju uništavanje takvih eksplozivnih tvari a
-        proizvođačima oružja obavljanje ispitivanja oružja.
 
Vlada Republike Hrvatske prihvatila je navedeni zaključak te će navedeni Zakon biti upućen Hrvatskom saboru na prvo čitanje.
 
Memorandum o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijske akademije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Poljske, Policijske škole Slupsk o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja
 
Naime, imajući u vidu dosadašnju uspješnu suradnju te potrebu jačanja policijske suradnje između dviju država, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je iniciralo sklapanje Memoranduma o razumijevanju kako bi se postojeća suradnja između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Poljske u području obuke i znanstvenog istraživanja dodatno produbila.
 
Kroz realizaciju Memoranduma omogućit će se razmjena predavača i stručnjaka, organiziranje edukacijskih seminara te suradnja u zajedničkim kulturnim, znanstvenim i sportskim događanjima.
„10. veljače 2020. godine potpisan je predmetni Memorandum o suglasnosti, čija provedba neće zahtijevati dodatna sredstva, već će se aktivnosti koje iz njega proizlaze obavljati u okviru redovnog poslovanja. Ministarstvo unutarnjih poslova je 10. rujna 2020. godine, potpisane izvornike Memoranduma dostavilo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u svrhu pohrane i upoznavanja Vlade Republike Hrvatske o sklopljenom međunarodnom aktu“, riječi su državne tajnice. 

Slijedom navedenoga Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak o upoznavanju s Memorandumom o suglasnosti. 

Pisane vijesti