Potpredsjednik Božinović na sjednici Vlade o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 13.254 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, prilikom čega je utvrđeno 55 nepravilnosti te je izdano 50 usmenih upozorenja

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 18. siječnja 2021. godine održana je 38. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović informirao je o aktivnostima Stožera civilne zaštite te istaknuo kako je, od zadnje sjednice Vlade, Stožer donio dvije odluke, jednu na nacionalnoj razini i jednu na razini županije.

„Radi se o izmjenama Odluke o ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza, kojom je propisano da hrvatski državljani u slučaju neodgodivih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama najduže 12 sati. Također, na prijedlog Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije produljeno je trajanje mjera do 6. veljače 2021. godine, a odnose se na zabranu posjeta korisnicima ustanova socijalne skrbi, kao i na zabranu izlazaka korisnika izvan objekata, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim ili drugim opravdanim razlozima“, pojasnio je ministar Božinović.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 13.254 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, prilikom čega je utvrđeno 55 nepravilnosti te je izdano 50 usmenih upozorenja. Zbog kršenja mjera propisanih odlukama Stožera civilne zaštite utvrđeno je 9 prekršaja.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđena su 164 kršenja mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi. Nije bilo evidentiranih kaznih dijela.

Od zadnje sjednice Vlade iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je oko 491 tisuća artikala, odnosno 45 tona zaštitne opreme.

Primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi, njih ukupno 28. Trenutno se u Logističkom centru te regionalnim skladištima nalazi oko 10.8 milijuna, odnosno oko 660 tona zaštitne opreme za koronavirus.

Tijekom 14. i 15. siječnja zaprimljena je nova isporuku zaštitne opreme nabavljene putem Ravnateljstva za robne zalihe i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini. Vrijednost dostavljene zaštitne opreme je 905.934,00 EUR-a. Zaštitna oprema će kroz sustav civilne zaštite biti isporučena zdravstvenim ustanovama i drugim tijelima koja su uključena u suzbijanje epidemije.

„Ovo je treća isporuka zaštitne opreme iz Kine u siječnju, a njome se, kao i isporukama koje su joj prethodile, osigurava kontinuitet opskrbe i popunjenost zaliha zaštitne opreme potrebne radi suzbijanja epidemije koronavirusa“, zaključio je ministar Božinović.

Pisane vijesti