Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Tijekom tri dana u Republiku Hrvatsku stigle su ukupno 94 tone zaštitne opreme koja će, sukladno iskazanim potrebama, biti isporučena zdravstvenim ustanovama i drugim tijelima

FOTO: Vlada RH

Danas, 4. veljače 2021. godine, održana je 42. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović izvijestio je tom prilikom o aktivnostima Stožera civilne zaštite, koji je od zadnje sjednice Vlade donio jedanaest odluka i to četiri na nacionalnoj razini te sedam na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite.

Odluke donijete na nacionalnoj razini primjenjuju se na području cijele Republike Hrvatske u trajanju do 15. veljače, a radi se o produljenju mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza, o radu prodavaonica i trgovačkih centara te organizaciji javnog prijevoza putnika.

„U sklopu popuštanja epidemioloških mjera Izmjenom Odluke o ograničavaju okupljanja dopušteni su treninzi i rekreacija na otvorenom prostoru, a u zatvorenim prostorima dozvoljeni su treninzi vodenih sportova te beskontakni pojedinačni sportovi u prostorima sportskih balona. Sportska natjecanja i treninzi mogu se održavati bez gledatelja“, podsjetio je ministar Božinović.

Na prijedloge županijskih stožera civilne zaštite donesene su odluke kojima je produljeno trajanje nužnih epidemioloških mjera za područje Šibensko-kninske županije, Grad Zagreb, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Za područje Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije produljene su mjere koje se novom odlukom primjenjuju od 4. veljače, a odnose se na preporuku da jedinice lokalne samouprave obustave iznajmljivanje domova u svom vlasništvu za sve vrste okupljanja te da lovačke udruge organiziraju lov uz pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Za područje Splitsko-dalmatinske županije dozvoljeni su posjeti i izlasci korisnika ustanova socijalne skrbi sukladno najnovijem razvoju situacije.

Sukladno uputama županijskih Stožera civilne zaštite, od 1. veljače, učenicima viših razreda osnovne škole dakle od 5. do 8. razreda, omogućen je povratak u škole.

Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 21.136 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, tijekom čega je utvrđeno 78 nepravilnosti te je izdano 101 usmeno upozorenje. Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite utvrđen je 41 prekršaj.

„Samo tijekom 1. veljače unatoč zabrani rada tj. protivno mjerama iz Odluke o ograničavaju okupljanja, utvrđeno je 7 kršenja mjera i to 6 kršenja u ugostiteljskim objektima i jedno kršenje mjera u teretani, na području Zagreba, Otočca, Dicma, Trogira, Dugopolja, Varaždina i Štitara. Podnesena su 3 prekršajna naloga i 1 kaznena prijava“, istaknuo je ministar Božinović.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 204 kršenja mjera samoizolacije od strane građana te će za to biti podnijeti prekršajni nalozi, a evidentirano je i 8 kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Opremanje zdravstvenih ustanova

Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je 100 tona artikala zaštitne opreme za COVID-19, a primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi.

U Logističkom centru te regionalnim skladištima trenutno se nalazi 525 tona zaštitne opreme za koronavirus.

U Republiku Hrvatsku brodom iz Kine, 30. siječnja, pristiglo je 13 kontejnera s 88 tona zaštitne opreme, a koju opremu je Vlada RH, putem Ravnateljstva za robne zalihe i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Pekingu, nabavila od kineskih kompanija MEHECO i Sinopharm.

Također su 2. i 3. veljače u Luku Rijeka stigla još dva broda koja su dopremila 4 kontejnera sa 6 tona zaštitne opreme. Tako su u tri dana u Republiku Hrvatsku stigle ukupno 94 tone zaštitne opreme, koja će kroz Logistički centar biti isporučena zdravstvenim ustanovama i drugim tijelima, sukladno iskazanim potrebama.

„Ovo je šesta isporuka zaštitne opreme iz Kine, a njome se, kao i isporukama koje su joj prethodile, osigurava kontinuitet opskrbe i popunjenost zaliha zaštitne opreme potrebne radi suzbijanja epidemije koronavirusa“, zaključio je ministar Božinović na kraju svog izlaganja na današnjoj sjednici Vlade.

Pisane vijesti