Sjednica Vlade RH: O aktivnostima Stožera, platformi Sigurna okupljanja i EU digitalnim COVID potvrdama

Ministarstvo unutarnjih poslova integriralo je validaciju potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te uspostavilo poveznicu sa sustavom Enter Croatia, a tijekom jutra u Republiku Hrvatsku ušlo je više od 100 osoba s EU digitalnim COVID potvrdama

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 2. lipnja, održana je 61. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako je, od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite donio jednu novu odluku na nacionalnoj razini, a radi se o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja stupa na snagu danas.

„Njome je omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku uz predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja, to je izmjena za razliku od ranijih 48 sati. Druga izmjena se tiče osoba koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna, ili Gamaleya, odnosno Sputnik, a oni u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca“, pojasnio je ministar Božinović.

Provođenje nadzora i zaštitna oprema

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata ukupno su proveli 12.523 nadzora prilikom čega je, zbog kršenja mjera odluka Stožera, izdano pet obavijesti o počinjenju prekršaja i usmeno rješenje. Podneseno je i pet optužnih prijedloga te je naplaćena kazna na mjestu izvršenja. Zbog nenošenja zaštitnih maski za lice izdano je 17 pisanih upozorenja i 56 prekršajnih naloga.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je 116 kršenja mjere samoizolacije i za isto će biti podnijeto 115 prekršajnih naloga te optužni prijedlog. Evidentirano je i kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

U Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom i regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 175 tona zaštitne opreme za koronavirus.

EU digitalne COVID potvrde

„Kao što smo najavili, Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde uspješno je uspostavljen te je od jučer u produkciji. Do sad je izdano otprilike 40 tisuća digitalnih COVID potvrda, 90 posto preko sustava e-Građani. Od jučer se i sedam država članica Europske unije, odnosno Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Poljska, naravno i Hrvatska, odlučilo povezali sa EU pristupnikom te su počele izdavati prve digitalne potvrde.

U Hrvatsku je, tijekom jutra, ušlo više od 100 osoba s digitalnim potvrdama. Uz hrvatske državljane, koji su ih podigli u inozemstvu preko sustava e-Građani, tu su i državljani Poljske i Češke“, objasnio je ministar Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova integriralo je validaciju potvrda u Nacionalni granični informacijski sustav te uspostavilo poveznicu sa sustavom Enter Croatia.

Platforma Sigurna okupljanja

Prije nekoliko dana, Ministarstvo kulture i medija i Hrvatska gospodarska komora, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite, pustili su u testnu fazu platformu Sigurna okupljanja. Primarni cilj platforme jest da se na jednom mjestu omogući baza podataka o različitim događanjima u Republici Hrvatskoj te da se odobre ta ista događanja ukoliko su zadovoljeni kriteriji postavljeni u aplikaciji. Na temelju toga izdaje se certifikat Sigurno okupljanje.

„Treba naglasiti da se radi o projektu koji će poslužiti kako bi se, uz sigurnost posjetitelja ali i organizatora, privukao što veći broj publike. Aplikacija je dinamičnog karaktera, odnosno konstanto će se nadograđivati i nadopunjavati, sukladno mjerama koje propisuju Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno pratit će se daljnji razvoj pandemije“, zaključio je ministar Božinović.
 

Projekt Uspostava sustava za izdavanje i praćenje digitalnih zelenih potvrda je financiran sredstvima Europske unije

Sadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.



Pisane vijesti