Potpredsjednik Vlade Božinović na Policijskoj akademiji predao posljednji kontingent vatrogasnih vozila

Petom primopredajom vatrogasnih vozila hrvatsko je vatrogastvo opremljeno sa ukupno 91 novim vozilom kojim je povećana mobilnost i operativnost ovog sustava

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu održana je danas peta primopredaja vatrogasnih vozila u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“.
 
Ovom prilikom javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 12 županija predano je 15 vozila što čini ukupno 91 isporučeno vozilo od veljače ove godine do danas. Za isporuku su preostale još tri autocisterne čime ovaj projekt završava.
 
Međutim, kako je ministar Božinović naglasio ovime ne prestaje opremanje snaga vatrogastva „U tijeku je postupak javne nabave kojim nastavljamo jačanje kapaciteta vatrogastva i civilne zaštite. Projekt je vrijedan 60-ak milijuna kuna, a vatrogastvo bi trebalo dobiti još otprilike 10 do 11 novih vozila, a pripremamo se i za sljedeće nabave.“ Također je najavio i nabavu tri nova višenamjenska helikoptera za što je već raspisana javna nabava, a još prošle godine smo ušli među pet država članica  EU koje su dogovorile pilot projekt zajedničke nabave kanadera na razini EU, jedne eskadrile, pri čemu bi Hrvatska trebala dobiti dva kanadera. „Kako je proizvodnja kanadera zaustavljena u Kanadi, unutar EU se razmišlja da protupožarni zrakoplov izgradi europska industrija  pri čemu smo mi već uspostavili kontakte i sugerirali da se  ukoliko do tog projekta dođe uključi i hrvatska industrija.“ rekao je ministar.

Ministar je također izvijestio da su zahvaljujući svemu što su dosad radili te svim dobro obrazloženim zahtjevima, uspjeli izboriti nekoliko puta veći udio koji će biti namijenjen za sustav civilne zaštite unutar sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira. „Pokazali smo se kao partneri koji prije svega znaju što hoće i koji su tu uvijek spremni pomoći drugima.“
 
Osvrnuo se i na klimatske promjene koje su dovele do poplave u Njemačkoj, potresa u Hrvatskoj, katastrofalnih požari u Grčkoj i Turskoj i istaknuo ih kao izazove koji su stavljeni pred sustav civilne zaštite, ali i napomenuo su to sve situacije s kojima ćemo morati računati i u godinama koje dolaze. „Na vladama i nadležnim tijelima je da smanje negativan utjecaj čovjeka na okoliš, ali i da sustave  kao što je vatrogastvo sustavno unaprjeđuju kako bi bili spremni odgovoriti na sve veće izazove.“ zaključio je ministar  
 
Naposljetku je zahvalio svim sastavnicama civilne zaštite, svim vatrogascima na svemu što čine ovo ljeto ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje, čime pokazuju da Hrvatska iako nema velike kapacitete, iako nije među većim nacijama, njeni su sustavi civilne zaštite  dovoljno dobro organizirani da i u takvim uvjetima kakvi su zadesili Mediteran ovo ljeto mogu pomoći i drugima. „A naša pomoć je itekako dobro i viđena i nailazi na priznanje svuda gdje se pojave hrvatski vatrogasci  prije svega naši piloti kanadera.„ rekao je ministar na kraju.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ovom je prilikom zahvalio Vladi RH i posebno Ministarstvu unutarnjih poslova na svemu što su učinili za hrvatsko vatrogastvo koje je zahvaljujući njima mobilnije i operabilnije. Ovom prilikom uručio je i priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću i načelniku Sektora policijske tehnike i opreme Robertu Butkoviću.
 
Informacije o projektu
 
Ukupna vrijednost projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ iznosi 256 milijuna kuna, a financiran je s 85% bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. godine, a preostalih 15% financira se sredstvima državnog proračuna s razdjela Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Ukupno je nabavljeno i isporučeno 91 vozilo i to 88 javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima širom Hrvatske i tri zapovjedna vozila isporučena su Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite.

Nakon uspješno provedenog postupka javne nabave, Ministarstvo unutarnjih poslova u veljači 2020. godine potpisalo je četiri ugovora s tri tvrtke (WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednicom ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. i DOK-ING d.o.o) o nabavi navedena 94 vatrogasna vozila.
 

Pisane vijesti | Projekti | Nabava i investicije