U Hrvatsku stiglo 19 afganistanskih državljana

U subotu navečer je u zagrebačku zračnu luku stiglo 19 afganistanskih državljana koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu

Foto: ilustracija

Republika Hrvatska se u znak europske solidarnosti odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i odlučila prihvatiti 20 osoba čiji su životi i sigurnost ugroženi dolaskom talibanskog režima.
 
U suradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova provedene su sve prethodno potrebne radnje te je u subotu navečer, 28. kolovoza, u zagrebačku zračnu luku pristiglo ukupno 19 afganistanskih državljana, odnosno tri obitelji s djecom i jedan samac.
 
Radi se o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere.
 
Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. 
 
Brigu o njima su preuzeli djelatnici MUP-ove Uprave za imigraciju, a s obzirom da se među njima nalazi čak 10 maloljetnih osoba bit će smješteni u MUP-ovom smještajnom objektu za ranjive skupine gdje su im osigurani svi potrebni uvjeti. 
 
Zbog sigurnosti navedenih osoba koje se nalaze pod zaštitom Republike Hrvatske nismo u mogućnosti dati više informacija.
 

Priopćenja | Vanjski i europski poslovi