Svečano otvorenje 38. FBI NAA Retrainer konferencije - “Nove perspektive u provedbi zakona: Suočavanje s kriminalitetom u doba pandemije i jačanja kriminalnih aktivnosti”

Petodnevnu konferenciju čiji je domaćin Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, svečano je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović

U organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, nadležnog Ureda FBI-a i Europske podružnice udruge FBINAA, danas, 20. rujna u Amadria Parku u Šibeniku održano je svečano otvorenje 38. FBI NAA Retrainer konferencije.

S obzirom da je Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, od 1. siječnja 2021. godine preuzelo predsjedavanje Europskom podružnicom udruge FBI Nacionalne akademije, u okviru navedenog, od 18. do 22. rujna 2021. godine, po prvi puta je domaćin „FBI NAA Retrainer“ konferencije, koja ove godine nosi naziv „Nove perspektive u provedbi zakona: Suočavanje s kriminalitetom u doba pandemije i jačanja kriminalnih aktivnosti”.

38. FBI NAA Retrainer konferenciju svečano je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

„Dopustite mi da ovogodišnju konferenciju proglasim otvorenom te ujedno odam priznanje svima od 145 nacionalnih delegata - polaznika programa Nacionalne FBI akademije koji su uspješno završili ovo izazovno i poticajno dvomjesečno obrazovanje, i to na jednoj od globalno najprestižnijih i najprepoznatljivijih institucija u području provedbe zakona. Od 12 policijskih službenika hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova koji su završili ovaj program, 9 ih se još uvijek nalazi u sustavu te daju upečatljiv doprinos na svojim radnim mjestima od kojih su neka i rukovodeća, i to upravo primjenjujući znanja i vještine koje su stekli pohađanjem programa FBI akademije. Ta znanja i iskustva osim što doprinose jačanju strateških i partnerskih odnosa imaju multiplikativne učinke i na suradnju naših stručnjaka što svakako želimo nastaviti i dodatno učvrstiti  kroz daljnje obuke hrvatskih policijskih službenika u programu FBI Akademije“, riječi su ministra Božinovića.

„I stoga mi je neizmjerno drago što se ovaj program koji danas svečano otvaramo naslanja na završetak posjeta visoke delegacije Ministarstva domovinske sigurnosti kao posljednje faze za pristupanje Hrvatske Programu izuzeća od viza. Kada to kažem, uvjeren sam da će hrvatski građani već uskoro u Sjedinjene Države putovati bez viza“, kazao je ministar Božinović u svom obraćanju i pri tome uputio riječi zahvale danas prisutnima - otpravniku poslova Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu g. Marku Lewisu Flemingu, kao i donedavnom veleposlaniku Robertu Kohorstu te kolegama u Ministarstvu domovinske sigurnosti na nesebičnoj i velikoj pomoći i podršci Hrvatskoj kako bi se ulazak u bezvizni režim što prije ostvario.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova uz ministra Božinovića, svečanom otvorenju nazočili su državna tajnica za međunarodne i europske poslove Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač te voditeljica Službe za stratešku međunarodnu policijsku suradnju, ujedno i predsjednica Europske udruge FBI NAA Vlatka Vulić Petković, rukovoditelji ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije te mnogi drugi.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina smatra kako je održavanje ovako važne konferencije veliko priznanje za hrvatsku policiju ali i samu Republiku Hrvatsku i samo još jedan dodatni dokaz iznimne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odnosno partnerskih policijskih organizacija.

„ Kad je u pitanju operativna suradnja hrvatske policije s FBI-em ona se uspješno odvija ne samo kroz zajedničke operativne akcije protiv balkanskog narkokartela već i kroz stalna ulaganja u jačanje izvrsnosti kadrova hrvatske policije“, riječi su glavnog ravnatelja Nikole Miline.

Voditeljica Službe za stratešku međunarodnu policijsku suradnju te predsjednica Europske udruge FBI NAA Vlatka Vulić Petković kao najvažnijom poveznicom i posebnim sastojkom ove petodnevne konferencije vidi osobne kontakte i mrežu članstva koju treba njegovati koliko god je to moguće.

„Dok stojim ovdje pred vama, delegatima iz više od 40 zemalja diljem svijeta, veoma sam ponosna što vas konačno vidim okupljene i ponovno udružene na jednom mjestu. Međunarodna provedba zakona danas obuhvaća sofisticirane, službene i dalekosežne kanale za razmjenu informacija, združene strategije i operacije“.

Dobrodošlicu na 38. FBI NAA Retrainer konferenciju putem video poziva poželio je i predsjednik udruženja FBI-eve akademije Ken Truver.

„Veoma sam razočaran što ne mogu biti s vama u predivnom Šibeniku. Jako sam zahvalan organizacijskom odboru i vašem izvršnom odboru. Želim vam uspješan trening i uspješan tjedan, molim vas budite sigurni i uživajte u društvu vaših kolega“, kazao je Ken Truver dok se izvršni direktor Howard M. Cook osvrnuo na program konferencije, odnosno teme o kojima će sudionici tijekom narednih dana razmjenjivati mišljenja i iskustva.
 
Direktor Terrorist Screening Centra Charles H. Kable IV je zahvalio ministru Božinoviću na pruženoj mogućnosti obraćanja na jednom ovako važnom skupu, pohvalio je cjelokupnu organizaciju ovog izuzetno važnog događaja naglasivši kako se s obzirom na sigurnosne izazove, misleći pri tome na sigurnosne prijetnje izazvane uslijed pandemije COVID- 19, povećanje svih vrsta cyber kriminala i terorizam, nije mogao dogoditi u bolje vrijeme.
„Partnerstvo – to je ono zbog čega smo ovdje“, istaknuo je Direktor Terrorist Screening Centra Charles H. Kable IV.

Svakako treba naglasiti kako na ovogodišnjoj konferenciji uz predstavnike samog FBI-ja i američkog Terrorist Screening Centra, sudjeluje oko 200 predstavnika nacionalnih policija kako bi razmijenili iskustva te vlastite poglede i pristupe u suočavanju s današnjim globalnim sigurnosnim izazovima.

Iako je pandemija bolesti COVID-19 prvenstveno izazvala zdravstvenu krizu, pokazalo se da ima značajan i potencijalno dugotrajan utjecaj na ozbiljni i organizirani kriminal i terorizam u cijelom svijetu. Organizirane kriminalne skupine beskrupulozno iskorištavaju strah i zbunjenost ljudi u ovakvim okolnostima, a kako se tijela za provedbu zakona suočavaju s takvim vrstama kriminala i kako preventivno djelovati da bi zaštitili naše građane, jedna je od ključnih tema ovogodišnje konferencije. 

S obzirom da Republika Hrvatska upravlja najduljom kopnenom vanjskom granicom Europske unije i to na migracijskom pravcu kojemu gravitiraju migranti iz središnje Azije i s Bliskog istoka, teme koje su posebno relevantne za Hrvatsku, ali i za cijelu Europsku uniju kao i Sjedinjene Američke Države su nezakonite migracije i upravljanje vanjskim granicama.

Na ovogodišnjem FBI Retrainer programu riječi će biti i o suzbijanju trgovine drogom te o ulozi balkanskog kartela. U tome istaknutu ulogu ima suradnja koju Republika Hrvatska ostvaruje s Uredom DEA-e u Zagrebu i Europolom.

U narednim danima FBI Retrainer programa govoriti će se o zločinima iz mržnje i klasičnim oblicima terorizma. Na stručnoj razini raspravljati će o novim sigurnosnim prijetnjama koje predstavlja terorizam u Europi i svijetu te koja je ulogu različitih europskih i međunarodnih sigurnosnih informacijskih sustava i baza podataka kao alata za suprotstavljanje vezama između terorizma i organiziranog kriminala.

Sudionici će govoriti o digitalnoj forenzici, pravnim i organizacijskim aspektima funkcioniranja PNR-a (Evidencija podataka o putnicima) kao kriminalističko-obavještajnog oruđa za borbu protiv terorizma i teških zločina.

Inače, „FBI NAA Retrainer“ se na europskoj razini održava jednom godišnje, tradicionalno treći tjedan u mjesecu rujnu u trajanju od pet dana, a na ovogodišnju konferenciju odazvali su se delegati iz 46 različitih zemalja.
 
 
 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja