Najava Konferencije o budućnosti Europe – MIGRACIJE: Upravljanje migracijama s pomoću predvidljivog, uravnoteženog i pouzdanog sustava

Konferencija o budućnosti Europe jedinstvena je prilika za građanke i građane Europske unije da sudjeluju u raspravama o izazovima i prioritetima današnje Europe u odnosu na upravljanje migracijama, a održat će se u petak, 24. rujna 2021. godine putem digitalne platforme

O konferenciji

Europska komisija je u rujnu 2020. godine objavila sveobuhvatan paket zakonodavnih prijedloga u području migracija i azila pod nazivom Pakt o migracijama i azilu, a kojim se naglašava uloga zakonitih migracija u okviru izgradnje tailor made partnerstava s trećim zemljama. Time se otvara put za suradnju na programima koji usklađuju potrebe za radnom snagom koja raspolaže vještinama sukladno potrebama tržišta rada. Istodobno, razvoj zakonitih puteva bi trebao pridonijeti smanjenju nezakonitih migracija, koje često dovode do neprijavljenog rada i iskorištavanja radne snage u Europskoj uniji.
 
Pojačanim i sveobuhvatnim pristupom omogućila bi se suradnja s partnerskim zemljama, a što bi doprinijelo jačanju uzajamno korisne međunarodne mobilnosti. Također, kao dobar primjer Republika Hrvatska može istaknuti i novi Zakon o strancima koji je stupio na snagu početkom ove godine te Hrvatsku svrstava među prvih 10 država članica EU koje su regulirale i pitanje tzv. digitalnih nomada, odnosno mogućnost stjecanja jednogodišnje boravišne dozvole za strance koji rade na daljinu. Interes Republike Hrvatske se ovim novim politikama može očitovati kroz dolazak mladih i nadarenih ljudi te jačanju digitalnih usluga i industrije.     

Fokus Konferencije bit će na novoj EU inicijativi Partnerstva za talente koje je predloženo u okviru novog Pakta o migracijama i azilu, jačanju zakonodavnog okvira o europskoj Plavoj karti te drugim suvremenim inicijativama povezanim s globalnom mobilnošću i zakonitim migracijama kao što je koncept „digitalnog nomadstva“. Ova konferencija ujedno će biti prilika i za razmjenu mišljenja o tome koliko ovakvi zakoniti migracijski putevi zaista mogu biti rješenje za višegodišnje izazove nezakonitih migracija s kojima se suočava Europska unija te zalog za stabilan gospodarski rast država članica.

Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava u kojima sudjeluju građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i daju doprinos oblikovanju naše zajedničke budućnosti. Ova Konferencija je jedinstvena prilika za građanke i građane Europske unije da sudjeluju u raspravama o izazovima i prioritetima današnje Europe u odnosu na upravljanje migracijama. Ministarstvo unutarnjih poslova RH ima čast i privilegiju pozvati svu zainteresiranu javnost na sudjelovanje u konferenciji koja će se održati u petak, 24. rujna 2021. godine putem digitalne platforme.

Sudionici Konferencije su dužnosnici i službenici Ministarstva unutarnjih poslova zaduženi za provedbu nacionalne politike zakonitih migracija, kao i politike Europske unije te predstavnici akademske zajednice Pravnog fakulteta u Zagrebu i Međunarodne organizacije za migracije, Ureda u Zagrebu.
 
Događaj je namijenjen općoj javnosti, građanima Republike Hrvatske, prvenstveno mladima, studentima fakulteta društvenih znanosti, ali i privatnim tvrtkama koje zapošljavaju državljane trećih zemalja i predstavnicima regionalne i lokalne vlasti.

Konferencija će se održati putem digitalne platforme odnosno videostreama.

 
Okvirni program
 
  Petak, 24. rujna 2021.
 
 
09:45
Prijava i registracija sudionika na digitalnu platformu (Microsoft Teams/Webex)
10:00 – 10:10 Otvaranje konferencije i predstavljanje sudionika (moderatorica: gđa Jelena Bikić, voditeljica Službe za odnose s javnošću, MUP)
10:10 – 10:20 Uvodno obraćanje državne tajnice Terezije Gras
 
 
 
 
10:20 – 11:20
Panel: Mogu li nove EU inicijative i suvremeni pristupi tržištu rada biti rješenje za trenutne nezakonite migracijske izazove?
 
- gđa Anita Mandić, MUP, Uprava za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove
- gđa Ivana Perlić Glamočak, MUP, Uprava za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove
 
- g. Ivan Piteša, Međunarodna organizacija za migracije, Ured u Zagrebu
 
- prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 
11:20 – 12:20 Rasprava i komentari (moderatorica: gđa Jelena Bikić, voditeljica Službe za odnose s javnošću, MUP)
 
12:20 – 13:00
Završne riječi i zaključci
 
– završetak –


Najave | Projekti | Međunarodna suradnja