Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović na sjednici Vlade: „Smrtnost od bolesti COVID-19 može se smanjiti jedino cijepljenjem“

„Slabija procijepljenost dovodi do više slučajeva hospitalizacije, a to predstavlja problem za bolnički sustav koji se nalazi u fazi odustajanja od nekih redovitih aktivnosti, kako bi se uspjelo zbrinuti sve žurno hospitalizirane bolesnike s dijagnozom COVID-a 19“ - izjavio je ministar Božinović na sjednici Vlade, a osvrnuo se i na zagrebački prosvjed te oštro osudio napade na novinare

FOTO: YouTube Vlada RH

Na današnjoj, 86. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako je po svim pokazateljima jasno da se smrtnost od bolesti COVID-19 može smanjiti jedino cijepljenjem. Svi relevantni svjetski pokazatelji ukazuju da se unatoč rastu novozaraženih, broj smrtnih slučajeva od zemlje do zemlje razlikuje, s obzirom na dosegnut obuhvat cijepljenja.

„Jednostavno rečeno, što je veći broj cijepljenih u jednoj zemlji to je razmjerno manji broj smrtnih ishoda. Tu vezu, nažalost, potvrđuju i naši brojevi. Da bi se taj broj smanjio treba jasnije reći da je cjepivo sigurno, da se u ovom trenutku cijepilo oko četiri milijarde ljudi na svijetu i da se radi o opasnom cjepivu - kako ga predstavljaju protivnici cijepljenja -  to bi se znalo i od toga bi se odustalo. Ne samo da to nije istina, već sve više zemalja kreće s kampanjom za uporabu treće doze jer treba biti jasno da zaštita koju pruža cijepljenje s vremenom slabi“,  dodao je ministar Božinović.

Slabija procijepljenost dovodi do više slučajeva hospitalizacije, a to predstavlja problem za bolnički sustav koji se nalazi u fazi odustajanja od nekih redovitih aktivnosti, kako bi se uspjelo zbrinuti sve žurno hospitalizirane bolesnike s dijagnozom COVID-a 19.

„Najbolji i jedini pravi izlaz iz tog rizika jest cijepljenje. U slučaju kad ono nije na potrebnoj razini, mora se pribjegavati dodatnim zdravstveno-sigurnosnim mjerama. Upravo naša osjetljivost na restrikcije ljudskih prava i sloboda utjecala je da se odluke Stožera civilne zaštite donose pažljivo i razmjerno ugrozi. Ono što je definitivno jasno: svako nepridržavanje mjera i odbijanje cijepljenja produžava epidemiju i odnosi više žrtava, a što se moglo i može izbjeći“, naglasio je ministar Božinović te nadodao:

„Svi u Hrvatskoj mogu čuti svakodnevne apele liječnika i zdravstvenog osoblja. Apele koji se u buci – koja se stvara iz različitih pobuda - ne čuje ili ih se ne želi čuti. U Vladi i Stožeru moramo voditi računa o svim aspektima ove krize, uključujući probleme zdravstvenog sustava i sukladno tome moramo djelovati i djelovat ćemo i ubuduće“.
 
O zagrebačkom prosvjedu i napadu na novinare

Govoreći o neprijavljenim prosvjedima koji su održali u Zagrebu potpredsjednik i ministar Božinović pojasnio je kako je policija u obavljanju svojih temeljnih zadaća prisutna na mjestima na kojima se očekuje okupljanje većeg broja osoba. Policija to čini bez obzira je li prosvjed prijavljen ili nije. U svim tim slučajevima, aktivnosti policije su usmjerene na očuvanje javnog reda i mira, odnosno, ukoliko dođe do njegovog narušavanja, da se narušeni red što je prije moguće uspostavi.

Razlika kod prijavljenog i neprijavljenog prosvjeda je u tome što kod prijavljenog prosvjeda temeljem Zakona o javnom okupljanju, organizator postaje poznat i ima određene obveze koje mu Zakon nalaže.

„Ukoliko prosvjed nije prijavljen - kao što je to bio slučaj kod ovog zagrebačkog - koji se, uz sudjelovanje većeg broja osoba, odvijao na dvije lokacije, na Trgu bana Josipa Jelačića i Prisavlju, tada je zadaća policije pratiti prosvjed, foto i video dokumentirati ga, a sve s ciljem naknadnog utvrđivanja organizatora te istraživanja svih mogućih protupravnih ponašanja koja su se moguće dogodila“, objasnio je ministar Božinović.

Svrha se može postići i provođenjem kriminalističkog istraživanja, a u ovom slučaju Policijska uprava zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje vezano uz organizatore. Do sada su detektirana dvojica, o čemu je javnost obaviještena, te nastavlja i dalje.

„Između ostaloga, tijekom prosvjeda je došlo do verbalnih i jednog fizičkog napada na predstavnike medijskih kuća, što posebno snažno osuđujemo, a koji događaji su prijavljeni policiji. I u odnosu na te događaje zagrebačka policija provodi kriminalistička istraživanja te smo u kontaktu i sa strukovnim sindikatom novinara i s Hrvatskim novinarskim društvom“, izjavio je ministar Božinović te zaključno dodao:

„Nadam se da se svi slažemo da je pravo na prosvjed, pravo koje imaju svi i trebaju uživati svi, ali se i svi moramo složiti oko toga da taj prosvjed treba biti organiziran sukladno zakonu i ispoštovano sve što treba biti ispoštovano i što je na snazi sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske. Dakle, sva protupravna ponašanja, koja pregledom snimki bude moguće utvrditi, će se istražiti i adekvatno prijaviti. U trenutku smo kada se svi trebamo ponašati odgovorno – odgovorno prema sebi – odgovorno prema drugima – odgovorno prema svakome“ – zaključio je ministar Božinović na kraju.

Pisane vijesti