Memorandum o suradnji s Talijanskom Republikom u borbi protiv nezakonite trgovine drogom i psihotropnim tvarima

Državna tajnica Terezija Gras naglasila je kako Memorandum predviđa jačanje koordinacije zajedničkih istražnih aktivnosti u borbi protiv nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima

FOTO: YouTube VladaRH

Na današnjoj, 147. sjednici  Vlade RH, državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezija Gras, iznijela je prijedlog Zaključka o upoznavanju s Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike, Uprave za javnu sigurnost o suradnji u borbi protiv nezakonite trgovine drogom i psihotropnim tvarima.

Memorandum je zaključen 25. srpnja u Dubrovniku, a potpisali su ga glavni ravnatelj policije Nikola Milina i glavni ravnatelj Uprave za javnu sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike, Lamberto Giannini.

Hrvatska i Italija već su i ranije surađivale u ovom području na temelju Ugovora o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike u borbi protiv ilegalne trgovine opojnim i psihotropnim tvarima te protiv organiziranog kriminala iz 1994. godine.

Upravo zbog promjene međunarodnih okolnosti i novih pojavnih oblika kriminalnih aktivnosti u području krijumčarenja droge, ukazala se potreba za proširivanjem dosadašnje policijske suradnje te je stoga ovaj Memorandum zaključen, pojasnila je državna tajnica Gras.

Po potpisivanju, Memorandum je dostavljen Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na pohranu, a koje je potom dostavilo njegovu presliku i obavijest o potpisivanju Vladi Republike Hrvatske.

Vlada RH prihvatila je navedeni prijedlog Zaključka o upoznavanju s predmetnim Memorandumom.


 
Povezane vijesti: Bilateralni sastanak ministra Božinovića i talijanske ministrice Lamorgese

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja