Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao djelatnike MUP-a povodom Dana policije

Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovano je 183 djelatnice i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova

FOTO: MUP RH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, u sklopu obilježavanja Dana policije i blagdana njenog zaštitnika sv. Mihovila, uručio je Spomenicu domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu 183 djelatnice i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Uz predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, svečanom uručenju prisustvovali su predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur, predsjednik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentin Franjić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanica načelnika Glavnog stožera OS RH brigadna generalica Gordana Garašić, dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova i savjetnici ministra na čelu s posebnim savjetnikom ministra umirovljenim general pukovnikom Mladenom Markačem, članovi kolegija glavnog ravnatelja policije i načelnici policijskih uprava, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak te bivši glavni ravnatelji policije, ali i predstavnici Sindikata policije i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a. Svečanosti su ponovno nazočili voditelji i pobjednici natjecanja 4. Memorijala „Šimo Đamić – Štit Domovine - Đakovo 2022.“

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je rezultate policije koji su najbolji od neovisnosti Republike Hrvatske: 

„Mi nastojimo držati taj ritam, ritam policije koja jamči sigurnost građanima Hrvatske i sigurnost našim gostima. Hrvatska je i po europskim statistikama jedna od najsigurnijih zemalja. Kroz fleksibilan pristup pitanjima od najvećeg sigurnosnog izazova uspijevamo održati tu visoku razinu sigurnosti. Još uvijek imamo privilegiju da možemo okupiti sve generacije hrvatske policije, od prvih zapovjednika, pripadnika specijalnih postrojbi, svih članova ratnog kolegija do nas koji danas obnašamo te dužnosti u mirnodopsko vrijeme, ali i vrijeme puno izazova. Hrvatska policija je jedna od najotvorenijih institucija, a povjerenje u hrvatsku policiju je danas vrlo visoko“. 

U svom obraćanju, potpredsjednik i ministar Božinović dotaknuo se i suvremenih izazova s kojima je hrvatska policija svakodnevno suočava poput zaštite državne granice te borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije:

„U svim tim segmentima hrvatska policija ima vrlo važnu i proaktivnu ulogu. S druge strane, vrlo snažno smo se otvorili prema našim partnerima te kroz naš rad osigurali smo bezvizni režim sa Sjedinjenim Američkim Državama, ući ćemo u skupinu od četiri zemlje koje će imati i status privilegiranih putnika u SAD, a ispunili smo i sve tehničke uvjete za ulazak u Schengen. Za kraj, iskoristio bih priliku da čestitam svima koji su odlikovani i nastavljamo dalje s jednakim angažmanom, ali i s ciljem da budemo bolji i još učinkovitiji te mislim da pokazujemo kako za to imamo i kapaciteta.“

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, čestitavši svim prisutnima Dan policije i blagdan svetog Mihovila,izjavio je kako je posao policije jako delikatan, težak i značajan: 

„Težak posao- visok izazov. Smatram da ga dobro radite, čuvate hrvatsku granicu, a po ulasku u Schengen vaš posao će biti još delikatniji. Želim vam da svoj posao iz dana u dan radite što bolje s osjećajem velike odgovornosti koju vam je društvo dalo i s činjenicom da ste upravo vi, ona jedina stvarna, fizička i svakodnevna brana između države i građana“. 

Svečanost je uveličana glazbenim izvedbama Policijske klape sv. Mihovil, a Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovana je Policijska postaja Omiš.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU istarske Mladen Blašković, ujedno odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu:

„Kada smo odabrali policijski posao, znali smo da to nije samo posao, već da je to životni poziv koji nerijetko zahtjeva puno osobnog odricanja, odgovornosti i spremnosti da u svakom trenutku budemo na usluzi i zaštitimo građane Republike Hrvatske. Primamo ova odličja s ponosom i zadovoljstvom jer je to potvrda da svoj poziv obavljamo časno, profesionalno i pošteno. Hrvatski policajci su ponosno služili u Domovinskom ratu kada je to bilo najpotrebnije, a mnogi su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj državi. Danas u miru i dalje s ponosom nosimo odoru hrvatske policije, brinući se o sigurnosti svih naših građana i miru jedine Lijepe naše“.

Zaključno je dodao: „Odličja koja smo danas primili za nas su čast, ali  i trajno zaduženje da i dalje nastavimo časno i uzorito obavljati policijski poziv. Ova odličja neće biti poticaj samo nama, već i svim našim mladim kolegicama i kolegama, policijskim službenicama i službenicima, koji su također odabrali nositi odoru hrvatske policije. Jedno jamčimo: Nikada se nećemo umoriti u brizi za dobrobit i sigurnost građana ove zemlje“.

Pisane vijesti