Svečano obilježen završetak razminiranja Požeško – slavonske županije

Uvjeren sam da ćemo zajedničkim daljnjim radom i angažmanom doći do ostvarenja cilja - Hrvatske bez mina - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović

FOTO: MUP RH

U Gradskoj vijećnici u Pakracu danas, 21. studenoga 2022., svečano je obilježen završetak protuminskog djelovanja – razminiranja Požeško - slavonske županije. Tom je prigodom simbolično predana potvrda o isključenju Požeško – slavonske županije iz minski sumnjivog područja.

Svečanost su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, županica Požeško – slavonske županije Antonija Jozić i njezini zamjenici Nikola Ivanović i Ferdinand Troha, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, načelnik Policijske uprave požeško – slavonske Željko Grgić, gradonačelnici i načelnici općina s područja županije, predstavnici tvrtki koje su radile na poslovima razminiranja u županiji te drugi uvaženi gosti.

 „Osobito zadovoljstvo mi je prisustvovati danas predaji potvrde o potpunoj isključenosti Požeško – slavonske županije iz minski sumnjivog područja te obilježiti još jedno postignuće hrvatskog sustava protuminskog djelovanja. U veljači ove godine ovdje u Pakracu je prezentirano stanje minsko eksplozivnih sredstava u Požeško – slavonskoj županiji te obećano  da će do kraja godine županija u potpunosti biti očišćena od mina. Plan je ispunjen i Požeško – slavonska županija je oslobođena od minske opasnosti“, izjavio je ministar Božinović na početku svojeg obraćanja te zahvalio svima koji su svojim predanim i odgovornim radom pridonijeli ovom velikom postignuću, ključnom ne samo za Požeško – slavonsku županiju već i za čitavu Republiku Hrvatsku na njezinom putu do zemlje potpuno očišćene od mina. 

Izrazita minska kontaminiranost nakon Domovinskog rata i dalje Hrvatsku čini zemljom s  minskim problemom. Protuminsko djelovanje postalo je jedna od prioritetnih zadaća Vlade Republike Hrvatske u koju se sustavno i vrlo uspješno ulaže već gotovo 26 godina. Uspješnost ulaganja je vidljiva iz konkretnih i mjerljivih rezultata, koji su unatoč ekonomskim, geografskim, strukturnim, tehničkim i ostalim izazovima ocijenjeni vrlo uspješnima.

„Moram istaknuti da su naše znanje i sposobnosti u području razminiranja stečenih tijekom svih ovih izazovnih godina te uređenost protuminskog sustava prepoznale zemlje Europe i svijeta s minskim problemom, primjerice Ukrajina, Azerbajdžan i Sirija, zbog čega traže našu ekspertizu i pomoć u rješavanju minske problematike“, istaknuo je ministar te dodao kako briga o razminiranju hrvatskog teritorija i nakon današnjeg čina isključenja Požeško – slavonske županije ostaje i dalje aktualnom.

Naime, minski sumnjivo područje još je uvijek zapreka gospodarskog rasta i potpune normalizacije života u šest naših županija (Ličko – senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko – moslavačkoj, Splitsko – dalmatinskoj, Osječko – baranjskoj i Šibensko – kninskoj), 29 gradova i općina, gdje su preostala 168,4 minski sumnjiva četvorna kilometra s nešto više od 13.500 eksplozivnih ostataka rata.

Financiranje razminiranja

Za razminiranje je od 1998. godine, iz svih izvora financiranja utrošeno oko 7 milijardi kuna. Od 2015. godine razminiranje se s velikim udjelom financira bespovratnim sredstvima Europske unije, a trenutno je riječ o cca 184 milijuna eura, što je gotovo 20% ukupno uloženih sredstava za poslove razminiranja.

Osiguranje bespovratnih europskih sredstava za protuminsko djelovanje definirano je i kroz predstojeće programsko razdoblje u okviru Programa Konkurentnost i kohezija, gdje se za poslove razminiranja planira osigurati dodatnih 126 500 000 EUR.

Ta sredstva, uz sredstva iz državnog proračuna i sredstva prikupljena iz naknada, omogućit će finalizaciju rješavanja minskog problema u Republici Hrvatskoj, koje bi trebalo biti dovršeno do ožujka 2026. godine, što je u skladu s obvezama Ottawske konvencije.

Stradavanje i pomoć

Nažalost, pored svih nastojanja sustava prema sprečavanju minskih nesreća i incidenata, aktivnosti obilježavanja minski sumnjivih područja, sustavne edukacije lokalnog stanovništva, kao i nadzora sigurnosnih uvjeta rada pirotehničara, od 1996. godine od mina je, na području Požeško – slavonske županije, stradalo 16 osoba, od kojih 4 smrtno.

„No, promatrajući minske incidente i nesreće s nacionalne razine, moram istaknuti kako je trend smanjenja minskih incidenata i nesreća evidentan, što je rezultat kontinuirane i ciljane edukacije o minskoj opasnosti,  što smatramo velikim postignućem, ali i daljnjom zadaćom svih dionika sustava“, dodao je ministar Božinović.

Od 1996. godine u Hrvatskoj je od mina stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno. Posljednje smrtno stradavanje zabilježeno je u ožujku ove godine u Karlovačkoj županiji, prilikom nezakonitog prelaska granice od strane migranata, dok se posljednje stradavanje pirotehničara dogodilo 2016. godine, i to u Zadarskoj županiji, u Zemuniku Gornjem. 

Svim stradalima i obiteljima smrtno stradalih, Republika Hrvatska kontinuirano pomaže kroz uspostavljene oblike pomoći, preko civilnog i državnog sektora, nizom organizacija i pojedinačnih inicijativa. U tom segmentu važan je projekt u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, ukupne vrijednosti 4,7 milijuna CHF, kojeg provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a koji osim razminiranja ima i tzv. soft komponentu – društveno gospodarsku integraciju žrtava mina, s ciljem izrade programa podrške u području psihosocijalne, edukativne i savjetodavne pomoći evidentiranim minskim žrtvama i članovima njihovih obitelji.

Požeško – slavonska županija bez mina

U sklopu svečanosti, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut održao je prezentaciju „Rješavanje minskog problema Požeško -slavonske županije“ te prisutnima predstavio minsku situaciju i strukturu minski sumnjivog prostora u Republici Hrvatskoj uz pregled minske situacije u Požeško – slavonskoj županiji od 1998. do 2022., kao i pregled financijskih sredstava utrošenih za razminiranje.

„Na području Županije od 1998. godine razminirano je 42,14 km², dok je tehničkim izvidom te općim i dopunskim izvidom iz minski sumnjivog područja isključeno 51,3 km2 područja koje je vraćeno zajednici na uporabu“, istaknuo je ravnatelj Damir Trut te dodao kako je prilikom izvođenja poslova razminiranja na području Požeško slavonske županije pronađeno i uništeno preko 1.700 eksplozivnih ostataka rata i to 397 minsko eksplozivnih sredstava te  1.344  komada neeksplodiranih ostataka rata.

 „Posljednji poslovi razminiranja izvršeni su početkom listopada na području grada Pakraca i time je u potpunosti uklonjena minska opasnost na području županije“, rekao je ravnatelj Trut te naglasio kako je u aktivnosti protuminskog djelovanja u Požeško-slavonskoj županiji uloženo ukupno gotovo 373,7 mil. kuna, najviše iz državnog proračuna, ali i sredstava EU fondova, Svjetske banke te iz sredstava prikupljenih iz naknada Hrvatskih šuma. 

U sklopu svečanosti potpredsjednik Božinović uručio je županici Požeško–slavonske županije Antoniji Jozić potvrdu o isključenju Požeško – slavonske županije s minsko sumnjivih područja Republike Hrvatske, a gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević predao je simboličnu „zadnju minu“, obzirom da su na tom području izvršeni posljednji poslovi razminiranja u Požeško – slavonskoj županiji.

Pisane vijesti | Razminiranje