Sutra obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Program obilježavanja osmišljen je u sklopu preventivnog projekta „Lily“, usmjerenog na senzibilizaciju javnosti o problematici nasilja nad ženama

FOTO: ilustracija

U petak, 25. studenog 2022. u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, s početkom u 11,00 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama održat će se scensko-dramsko-glazbeni program „Progovori.

Program je osmišljen u sklopu preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i partnera -„Lily“, usmjerenog na senzibilizaciju javnosti o problematici nasilja prema ženama te važnosti slanja jasne poruke da se nasilje prema ženama ni u kojem obliku ne tolerira, kao i o važnosti poticanja javnosti, a posebice žrtava, na prijavu bilo kojeg oblika nasilja.

Ovaj Program održat će se u suradnji Ravnateljstva policije, Dramskog studija „Ivana Jelić“ Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Tvrđave kulture Šibenik, Vijeća za prevenciju Grada Šibenika te društveno angažiranih dramskih i glazbenih umjetnika, s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja prema ženama te izgradnje društva s nultom stopom tolerancije prema svim oblicima nasilja.

Namijenjen je mladim osobama s područja Šibensko-kninske županije, kao i stručnjacima različitih profila s ciljem iznalaženja rješenja i učinkovitih modela sprječavanja i suzbijanja svih vrsta nasilja, posebice nasilja prema ženama.
 
Progovori!

U sklopu scensko-dramskog-glazbenog programa „Progovori“, uz pomoć modernih vizualnih scenskih efekata te snažnog glazbenog impulsa, na sceni će se kroz interaktivni dramski pristup problematizirati razni oblici nasilja prema ženama, prikazujući svu kompleksnost nasilja, viktimizacije, ali i stigmatizacije žena žrtava nasilja.

Ova scensko-dramska-glazbena izvedba, kao svojevrsna instalacija, istovremeno šokira, ali i poziva na ozbiljan društveni angažman, na način da je odgovornost na sceni jednaka kao i u gledalištu same publike.

Riječ je o prikazu osobnih svjedočanstava i stvarnih iskustava gdje su priče, iako fragmentirane, dovoljno mučne i potresne slike iz života žena koje su pretrpjele nasilje te svojom impresijom glasno pozivaju na reakciju društva, ali i iskustva muškaraca u kontekstu posljedica nasilja.

Ujedno, cjelokupni program predstavlja svojevrsnu retrospektivu prošlosti u odnosu na pijetet prema ženama koje su svojom snagom djela doprinijele demokraciji i rodnoj ravnopravnosti društva, ali i pijetet prema žrtvama koje nažalost u sadašnjosti trpe posljedice nasilja, pri čemu moderno društvo treba biti spremno zaštititi žrtve, pružiti im podršku i jasno osuditi svaki oblik nasilja.

To je, dakako, i jasna poruka za budućnost u kojoj trebamo graditi društvo koje osuđuje, bori se i sprječava svaki oblik nasilja, zagovarajući rodnu jednakost, toleranciju, društvo bez straha i međusobno razumijevanje.

U ovoj scensko-dramsko-glazbenoj izvedbi „Progovori“ izraženi su elementi fizičkog teatra, dok fragmentirana dramaturgija i reducirana količina replika publike čine njen sastavni dio.

Režiju potpisuje akademska dramska umjetnica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i pedagoginja Oriana Kunčić, dok je scenarij izradio prvak drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Miroslav Čabraja uz podršku stručne suradnice na Programu, voditeljice Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandre Veber.

Nastupaju članovi Dramskoj Studija „Ivana Jelić“ Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, tenor Mate Grgat i prvak drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Miroslav Čabraja.
 
Kaznena djela i prekršaji u Republici Hrvatskoj

Višegodišnji trend porasta broja kaznenih djela kriminaliteta počinjenog nasilničkim ponašanjima prema članovima obitelji/bliskim osobama u Republici Hrvatskoj nastavio se i u 2022. godini, dok je ukupan broj kažnjivih radnji nasilja u obitelji (prekršaja i kaznenih djela) i dalje u padu.

Tako je u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano 10,8 % više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1.571 žrtava) u odnosu na isto razdoblje prethodne, 2021. godine (1.418 žrtava), kao i 6,5 % više kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/bliskih osoba (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje i nasilje u obitelji).

S druge strane, u navedenom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja žena žrtava prekršaja nasilja u obitelji – u prvih 10 mjeseci 2022. godine broj žena žrtava prekršaja nasilja u obitelji je 4.748, u odnosu na 4.987 žrtava 2021.

Porast broja kaznenih djela kaznenopravne zaštite obitelji/bliskih osoba u velikoj mjeri je rezultat napora koje policija ulaže u svakodnevnu nadzorno-usmjerivačku djelatnost s razine nadležne ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije i policijskih uprava te kontinuirane, ciljane i primjenjive edukacije policijskih službenika u prepoznavanju i ispravnoj kvalifikaciji nasilničkih ponašanja počinjenih na štetu članova obitelji/bliskih osoba. Drugim riječima, takva vrsta nasilja češće se tretira kao kazneno djelo nego kao prekršajno djelo.

Broj ubojstava žena te ubojstava žena od strane bliskih osoba ove godine je u porastu.

U prvih deset mjeseci 2022. godine ubijeno je 13 žena (od ukupno 26 ubojstava), dok je u istom razdoblju 2021. godine od ukupno 26 ubojstava njih 11 počinjeno na štetu osoba ženskog spola. U odnosu na ubojstva počinjena na štetu članova obitelji/bliskih osoba, u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 19 ubojstava (12 počinjeno na štetu žena), što je za 35,7 % više za u odnosu na isto razdoblje 2021. godine kada je evidentirano 14 ubojstava (8 počinjeno na štetu žena). U navedenom razdoblju 2022. evidentirano je 6, a 2021. godine 3 ubojstva žena koja su počinili intimni partneri.
 
Aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova

Potaknuti nedavnim događajima stradavanja žrtava pogođenih nasilničkim ponašanjem bliskih osoba, Ravnateljstvo policije je policijskim upravama uputilo smjernice za postupanje policije u kriminalističkim istraživanjima kažnjivih djela počinjenih na štetu bliskih osoba.
Navedenim smjernicama je, između ostalog, skrenuta pozornost na obvezu procjene rizika od ponavljanja nasilničkog ponašanja i/ili nastupanja težih oblika nasilja, odnosno utvrđivanja rizičnih faktora koji ukazuju na mogućnost (ponavljanja) nasilničkog ponašanja.

Tako je svim policijskim upravama dostavljen Obrazac rizičnih faktora za ponavljanje nasilničkog ponašanja kojeg su policijski službenici temeljne i kriminalističke policije u obvezi koristiti te od 1. studenoga 2022. godine dostavljati nadležnom pravosudnom tijelu.
 
Svjesni da je u praksi nužna institucionalizacija suradnje na lokalnoj razini u rješavanju i preveniranju rizičnih i kriznih situacija, temeljem Sporazuma o suradnji djeluju i lokalni timovi - gradski (općinski) timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza.
 
Izgradnja i osnaživanje sustava podrške žrtvama iznimno je važna jer uvelike utječe na spremnost žrtava da iskazuju i prijavljuju kaznena djela. Stoga je u okviru proaktivnoga pristupa potpisan Sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave i  Udruge za podršku žrtvama i svjedocima o suradnji u provedbi pilot projekta koji se odnosi na upućivanje žrtava Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.  

Pilot projekt se provodi od 1. veljače 2022. godine, a cilj je osigurati praksu da žrtvu, uz njezinu suglasnost, a nakon prijave kaznenog djela policiji, kontaktiraju djelatnici Udruge/NPC-a.

Za sudjelovanje u pilot projektu izabrane su VII. policijska postaja Zagreb te sve policijske postaje Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Dobiveni rezultati pilot projekta bit će temelj za daljnje strateško planiranje razvoja sustava upućivanja žrtava, s ciljem osiguranja pravovremene pomoći i podrške.
 
 Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u znak sjećanja na tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike. Toga datuma 1960. godine dao ih je pogubiti diktator Rafael Trujillo radi njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu. Sestre Mirabal, "Las Mariposas" (Leptiri), postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan njihova smaknuća službeno proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama
 
Nasilje prema ženama problem je pandemijskih razmjera, jer je najmanje jedna od tri žene na svijetu bila premlaćena, prisiljena na seksualne odnose ili na drugi način zlostavljana tijekom svojeg života, a zlostavljač je u većini slučajeva osoba iz njezine bliže okoline.
 
Ne budite promatrači, reagirajte, zaustavite nasilje prema ženama!

Budite aktivni u izgradnji našeg društva s nultom stopom tolerancije na nasilje!

Progovorite!
 
 

Stranica