Ministar Božinović na Maslenici: Ovo je bila akcija koja će ostati duboko urezana u kolektivnu svijest hrvatskoga naroda

U Zadru je danas obilježena 30. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedna od prvih velikih oslobodilačkih akcija MUP-a RH i Hrvatske vojske

Foto: MUP RH

Ova su akciju pokrenule hrvatska policija i vojska rano ujutro 22. siječnja 1993., a uspješno je završena u 72 sata. Njome su ponovo spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. Ovom izuzetnom operacijom označen je početak oslobađanja Srednje Dalmacije i ponovnog potpunog povezivanja hrvatskog sjevera i juga, a svijetu smo pokazali spremnost hrvatskih snaga da i same mogu osloboditi okupirani teritorij.

Danas je, u spomen na te povijesne dane, na zadarskim ulicama od jutarnjih sati svirala budnica Gradske glazbe Zadar, a mnogobrojna izaslanstva odala su počast poginulim braniteljima i položila vijence na zadarskom Gradskom groblju te spomen obilježjima.

Uz članove obitelji poginulih branitelja, kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar vijence su položila izaslanstva hrvatskog državnog vrha, među kojima, uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, izaslanik predsjednika RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Vijence su položili i predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Vijence i svijeće izaslanstva su zatim položila kod Spomen obilježja 3. bojne Imotski sokolovi i 4. gardijske brigade Pauci, a program je potom nastavljen kod Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u Jazinama, gdje su prisutni odali počast svima onima koji su nesebično darovali svoje živote za slobodu Domovine.

Taktičko-tehnički zbor Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova posjetitelji su obišli na Trgu kneza Višeslava, gdje su mogli vidjeti opremu i naoružanje koje koriste različiti rodovi hrvatske vojske i policije. Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite izložili su opremu za spašavanje na vodi, ronilačku opremu i čamac, a posjetiteljima podijelili edukativne brošure i letke s uputama o postupanju u slučaju različitih nesreća.

Veličanstveni svečani mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u akciji Maslenica uslijedio je gradskim ulicama od Jazina, preko Branimirove obale, Gradskog mosta prema Narodnom trgu, zatim Širokom ulicom do katedrale sv. Stošije, potom preko Foruma, pokraj crkve sv. Donata do crkve sv. Šime gdje je služena sveta misa za Domovinu.

Obilježavanje se nastavilo u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu gdje se održala Svečana akademija na kojoj se pridružio predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković.

Glazbeni program su upotpunili Orkestar Hrvatske ratne mornarice te Klapa „Sveti Juraj“ i Policijska klapa „Sveti Mihovil“.

Prilikom izjave za medije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako agresor nije slučajno odabrao i napao na ovom području kako bi ju prepolovio.

„Nije slučajno i da su najhrabriji među nama prije 30 godina svi zajedno stali u obranu ovog dijela zemlje, gdje su sve sastavnice i hrvatske vojske i MUP-a dale najbolje od sebe i postavile temelje za ovo što je kasnije uslijedilo oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja u kojima se pokazalo kako imamo snagu, a volja nikad nije bila upitna. Ali pokazali su da imaju i vještine i ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja“ rekao je Božinović te nastavio: „Pogotovo oni koji su na obroncima Velebita osvajali vrhove koji su nam bili ključ za operaciju Oluja. Zahvaljujemo svim sudionicima akcije Maslenica, zahvaljujemo i iskazujemo posebno poštovanje obiteljima poginulih i ranjenih. Ovo je bila akcija koja će ostati duboko urezana u kolektivnu svijest hrvatskoga naroda.“

Operacija Maslenica hrvatskom narodu vratila je ponos, dostojanstvo i nadu u skoro oslobađanje svih okupiranih područja te predstavlja početak pobjedonosnog oslobodilačkog puta.

Nepokolebljiv duh hrvatskih vojnika i policajaca zaslužan je za slobodu koju uživamo danas, na kojoj smo zahvalni, a ljudi koji su svoje živote položili za nju, s pijetetom se uvijek prisjećamo.



Pisane vijesti