Potpredsjednik Vlade Božinović održao bilateralni sastanak s rumunjskim kolegom Lucianom Nicolaeom Bodeom

Dvojica ministara razgovarali su o europskim temama od zajedničkog interesa, kao što su azil i migracije, kao i pridruživanju Rumunjske schengenskom području

Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović održao je danas, 28. ožujka bilateralni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Rumunjske, Lucianom Nicolaeom Bodeom, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Tijekom sastanka dvojica ministara razgovarali su o europskim temama od zajedničkog interesa, kao što su azil i migracije, suzbijanje trgovine ljudima, potom o pridruživanju Rumunjske schengenskom području, policijskoj suradnji koja je na vrlo visokoj razini, kao i ostalim temama koje se tiču sigurnosnih promjena u regiji.

„Hrvatska potpuno podržava ulazak Rumunjske u schengensko područje jer to je dobro za naše prijatelje iz Rumunjske i to je dobro za Europsku uniju kao i za cijelu schengensku zonu. Kao što smo već više puta naglasili, Hrvatska će koristiti svaku priliku da zagovara taj interes Rumunjske jer to je i naš interes“, riječi su potpredsjednika Vlade i ministra Božinovića.

„Kada govorimo o ilegalnim migracijama, države koje su na vanjskim granicama podnose najveći teret i ukoliko nas je više na vanjskim granicama u schengneskom području, onda će naš glas biti i jasniji i uvjerljiviji. Izazovi su takvi da će i Europska unija u cjelini, naravno uz naš poticaj, raditi na novim rješenjima i na novim mjerama jer imamo zajednički cilj, a to je da migracije trebaju biti regulirane i trebaju biti u skladu s propisima. Zbog toga nam je potrebna i Rumunjska kao buduća članica Schengena kako bi ojačali i približili sve one izazove koje imamo s ilegalnim migracijama svim članicama Europske unije“, nastavio je ministar Božinović.

Kada govorimo o pridruživanju schengenskom području, rumunjski ministar unutarnjih poslova Lucian Nicolae Bode je čestitao ministru Božinoviću na iznimnom postignuću s kraja prošle godine – misleći na hrvatski ulazak u schengenskih prostor - te zahvalio što je Hrvatska jedna od rumunjskih glavnih podupiratelja i partner od povjerenja na europskoj razini.

Tijekom sastanka ministri su razgovarali mogućnostima povećanja učinkovitosti operativne suradnje, a dotaknuli su se i projekta „Sigurna turistička destinacija“.

„Izrazito cijenim taj format suradnje koji je stvorio ozračje sigurnosti kako za hrvatske građane, tako i za rumunjske turiste koji iz godine u godinu u sve većem broju odlaze na odmor na hrvatsku obalu“, kazao je ministar Bode i za kraj istaknuo važnost suradnje dviju policija na suzbijanju trgovanja ljudima, kao i u kontekstu višestrukih kriza s kojima se zemlje u regiji suočavaju posljednjih godina.

„U potpunosti smo raspoloživi za suradnju s hrvatskom policijom i u konkretnim slučajevima, a na temelju zahtjeva za međunarodnom policijskom asistencijom koji se šalju za to predviđenim kanalima. Također, u kontekstu višestrukih kriza s kojima se suočavamo posljednjih godina, a kojima su se nadodale i elementarne nepogode poput potresa, poplava i šumskih požara, ključna je suradnja u području kriznih situacija jer nijedna se država ne može sama nositi s takvim katastrofama“, zaključio je rumunjski ministar Bode svoju izjavu.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja