Potpredsjednik Vlade Božinović: Danas je u Obrovcu bolje stanje, pratimo situaciju

"Prati se situacija i uvjerio sam se da sve sastavnice žurnih službi odrađuju velik posao kvalitetno i profesionalno, a vidjet ćemo na što ćemo eventualno morati dodatno angažirati snage u danima koji nadolaze"

Vijest i foto: HINA i MUP

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak kako je situacija u poplavljenom Obrovcu bolja iako kiša pada, žrtava nema, a situacija će se pratiti kako bi vidjeli na što je potrebno angažirati snage u nadolazećim danima.

"Prati se situacija i uvjerio sam se da sve sastavnice žurnih službi odrađuju velik posao kvalitetno i profesionalno, a vidjet ćemo na što ćemo eventualno morati dodatno angažirati snage u danima koji nadolaze", rekao je Božinović nakon obilaska Obrovca.

Dodao je kako je situacija u Obrovcu danas bolja.

"Kiša pada, međutim vodostaj opada. Situacija u Obrovcu ovisi i o onom što se događa na Velebitu, znamo da ima dosta ponornica, tu je i Otuča koja je na neki način dovela do preopterećenja rijeka koje se ulijevaju u Zrmanju", pojasnio je.

Božinović je naveo kako se Zrmanja podigla kao nikad u povijesti, a tome je pridonijelo i jugo, što znači da su se na području Obrovca sudarile plima i velika količina kiše. 

Upitan je li se razgovaralo o tome da se obalni zaštitni zid nadogradi s obzirom na to da se klima promijenila, Božinović je podsjetio kako su u Strategiji upravljanja rizicima od katastrofa naznačene poplave, uz požare, kao ono što Hrvatsku čini najranjivijom kada su u pitanju klimatske promjene. 

"Ovdje je zid napravljen 2008. temeljem stogodišnje procjene i onda se išlo od one najviše razine, koja je do tada bila, nekakvih 30 do 40 centimetara više. Da se ovo s čime smo danas suočeni dogodilo 2005., sigurno bi taj zid bio viši. Međutim tu postoji i dodatni faktor, talog koji se stvara godinama", pojasnio je ministar.

Dodao je da je potrebna kombinacija više aktivnosti - s jedne strane čišćenja dna od pijeska i sedimenta, a s druge strane možda i podizanje zida.

Božinović je također poručio kako moramo biti svjesni da klimatske promjene više nisu pitanje s kojim se bave samo znanstvenici, odnosno nije više teoretsko pitanje, već i praktično čije posljedice također osjećamo kada su u pitanju ekstremne vrućine i požari.

Promjene se, kaže, ne događaju samo u Hrvatskoj. Podsjetio je kako je EU osnovala posebnu upravu koja se bavi mehanizmom zaštite i spašavanja iz koje i mi povlačimo sredstva. Poručio je i kako se mora više raditi na prostornom planiranju.

"Nekada su ljudi gradili kuće na višim nadmorskim visinama. Danas imamo već dovoljno iskustava da moramo voditi računa o tome na kakvim površinama gradimo objekte, jesu li oni u blizini vodnih tokova, jesu li na odgovarajućim nadmorskim visinama, kakvi su nam temelji, dakle multidisciplinaran pristup", rekao je ministar Božinović.
 

Pisane vijesti