„Zajedno gradimo siguran svijet“: Policija i građani obilježili Dan policije na zagrebačkom Jarunu

Posjetitelji su mogli saznati apsolutno sve zanimljivosti o svim rodovima policije, a pridružio im se i prvi čovjek hrvatske policije glavni ravnatelj Nikola Milina

Foto: MUP

Povodom Dana policije, danas 30. rujna policija je na zagrebačkom Jarunu nastavila druženje s građanima.

Uz moto „Zajedno gradimo siguran svijet“ te bogat sportski i glazbeni program policija je izložila i pokazala gotovo svu opremu koju koristi u svakodnevnom radu.

Posjetitelji su u deset sati atraktivnog programa mogli saznati apsolutno sve zanimljivosti o svim rodovima policije, a pridružio im se i prvi čovjek hrvatske policije glavni ravnatelj Nikola Milina.

„Zahvaljujem svim građanima što su nas posjetili na Jarunu gdje tradicionalno obilježavamo Dan policije, pokazujemo opremu i sposobnosti koje hrvatska policija posjeduje, razne atraktivne vježbe i akcije te simuliramo određene stvarne situacije koje se događaju. Posebno me veseli zainteresiranost naše djece koja s oduševljenjem gledaju neke vježbe. Nadam se da će među tom djecom u budućnosti netko od njih biti i policijski službenik, odnosno službenica“, riječi su glavnog ravnatelja policije Miline.

„S obzirom na stanje sigurnosti i rezultate koje prezentiramo, poručujem građanima još jednom da smo jedna od najsigurnijih zemalja u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Mi ćemo se truditi da nastavimo tim tempom i da i dalje živimo u sigurnoj zemlji“, zaključio je glavni ravnatelj Milina.

Uz policijske automobile i motore, građani su imali prilike vidjeti bespilotne letjelice i vozila s termovizijskim kamerama koje koristi granična policija, specijalna vozila koja se koriste prilikom provođenja mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba, vozila za nadzor brzine kretanja tzv. „presretače“, policijski helikopter, blindirano taktičko terensko vozilo „Gurkha“.
 
Kod prometne policije mogla se izmjeriti prisutnost alkohola u organizmu, ali ovaj put bez ispisivanja kazni, mogao se saznati broj negativnih prekršajnih bodova, doživjeti prevrtanje vozila na cesti bez opasnosti za sebe i druge sudionike u prometu, odnosno iskusiti važnost korištenja sigurnosnog pojasa u vozilu. Najmlađi sudionici u prometu na poligonu za bicikliste pokazivali su svoja umijeća upravljanja ljubimcem na dva kotača. Svoje znanje mogli su testirati i kroz aplikaciju „Prometna učilica“ dok su najuspješnijima uručene i prigodne nagrade.

Svi zaljubljenici u forenziku, imali su prilike upoznati se s metodama vještačenja. Služba kriminalističke tehnike na svom štandu je izložila forenzičke svjetiljke, foto opremu, univerzalni kofer za izuzimanje tragova, elektrostatski podizač prašnjavih otisaka, daktiloskopske praške i četkice. Korištenjem različitih mikroskopa posjetitelji su mogli  provjeriti osnovne zaštitne elemente originalnih i krivotvorenih isprava. Bile su održane i različite prezentacije rukovanja i uporabe vatrenog oružja, mnoštvo opreme i uređaja protueksplozijske službe. 

Polaznici Policijske škole „Josip Jović“ demonstrirali su elemente i tehnike samoobrane iz područja padova, savladavanje pasivnog otpora, zahvate za privođenje, uporabu sredstava za vezivanje, obranu od naoružanog i nenaoružanog napadača te tehnike udaraca rukom i nogom. Građane, osobito mališane najviše su oduševljavale vježbe sa službenim psima i uvijek atraktivne vježbe pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko. Specijalistička vozila i opremu koja služi za traganje, spašavanje i razminiranje pokazali su na Jarunu i pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite.

Mogao se saznati baš svaki detalj o preventivnim policijskim projektima i aktivnostima, kao i puno korisnih savjeta o samozaštitnom ponašanju. Svi koji bi jednog dana željeli raditi u policiji dobili su odgovore na sva pitanja o programima obrazovanja na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“. Budući kandidati mogli su isprobati vježbe za prijam u Policijsku školu.

Uz sklopu bogatog sportskog programa, na zagrebačkom Jarunu održana je i već tradicionalna utrka građana i policije. Utrka je i ove godine posvećena jačanju zajedništva građana i policije kao nositelja sigurnosti. Održana je i The  Law Enforcement Torch Run, a olimpijski plamen koji su nosili policijski službenici u ovoj utrci simbol je nade i potpore sportašima Specijalne olimpijade.

Uz prekrasne izvedbe klape sv. Mihovil i tamburaški orkestar djelatnika MUP-a, na zagrebačkom Jarunu se pjevalo i plesalo.

Građanima zahvaljujemo što su nam se i ove godine pridružili u velikom broju!

Još jednom svim policijskim službenicima i službenicama čestitamo Dan policije i blagdan zaštitnika sv. Mihovila!
 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica