Potpredsjednik Vlade Božinović na sastanku u Bruxellesu

Hrvatske službe čine sve da osiguraju sigurnost građana

FOTO: MUP
Vijest: HINA

"Naše službe čine sve što je u njihovoj moći da se prevenira i da se osigura visok stupanj sigurnosti za naše građane", rekao je ministar Božinović nakon sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a. 
Ministri su na svom sastanku u Bruxellesu između ostaloga razgovarali i o opasnostima radikalizacije i situaciji u Europi nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johanson rekla je prije početka sastanka da je Europska unija trenutno je suočena s povećanim rizikom od terorizma zbog rata u Gazi. "S ratom između Izraela i Hamasa i polarizacijom koju on uzrokuje u našem društvu, s nadolazećom sezonom praznika, postoji ogromni rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji", rekla je.

Ministar Božinović rekao je da je u raspravi posebno naglašena sigurnosna dimenzija suradnje između članica, koja se odnosi prije svega na razmjenu sigurnosno relevantnih informacija. “Što se nas tiče, mi smo ponovili da je Hrvatska jedna od država koje provodi upravo taj preventivni dio koji znači registraciju svih osoba koje ulaze u Hrvatsku, uključujući i populaciju ilegalnih migranata”, rekao je Božinović.

Dodao je da je Hrvatska ove i prošle godine u Šengenskom informacijskom sustavu provjerila 604 milijuna ljudi, te da je jedna od rijetkih zemalja koja je izravno spojena na baze američkog terorističkog screening centra. “Prošle smo godine imali više od devet tisuća takozvanih pogodaka, odnosno osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima. Dakle, Hrvatska je sve ove godine podigla tu dimenziju suradnje i razmjene informacija na razinu koja nas je, uostalom i kvalificirala i za šengen i za američke programe Global Entry i Visa waiver".

Rekao je da je Hrvatska nakon Hamasova napada na Izrael podigla mjere sigurnosti, prije svega u vjerskim i drugim objektima i da će se te mjere provoditi dokle god bude potrebno.

Na pitanje da komentira najave iz Slovenije da će produljiti kontrole na granici s Hrvatskom do lipnja sljedeće godine, s mogućnosti da se protegne do kraja ljeta ako Hrvatska ne pojača kontrole na ulasku u zemlju te da joj u tome može pomoći Frontex, Božinović je rekao da su puno efikasnije mobilne policijske kontrole od kontrola na samim granicama.

“Ovi podaci koje sam spomenuo o broju pogodaka u Šengenskom informacijskom sustavu i u američkoj bazi za teroriste govore o tome da Hrvatska ulaže u taj dio sigurnosti za sebe i svoje građane, ali i za Europu i europske građane, uključujući naravno i slovenske građane više nego neke druge države članice”, rekao je Božinović.

Rekao je da svaka država članica ima pravo uvesti interne kontrole, da trenutačno 17 država članica provodi kontrole.
“Međutim, mi smo za model koji je puno učinkovitiji, a to je model mobilnih efikasnih zajedničkih patrola ne samo na graničnim prijelazima, jer ako postoji zabrinutost  od terorizma,  onda te osobe sigurno ne idu glavni cestovnim pravcima iz države u državu, već koriste alternative”, rekao je Božinović.

Istaknuo je da se sustav kompenzacijskih mjera po dubini teritorija pokazao itekako učinkovitim, da je Hrvatska od ulaska u šengen kroz kompenzacijske mjere sama spriječila više od 34 tisuće takozvanih sekundarnih migranata da uđu u Sloveniju.

Kad bi se još na to udružile snage iz slovenske ili talijanske policije taj broj bi bio sigurno veći i postigao bi se onaj cilj kojemu mi težimo kroz konkretne akcije, a ne kroz deklaracije”, rekao je Božinović.

 


 

Pisane vijesti | Vijesti iz medija